Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kaupunkilaisia on jo enemmän kuin EU:ssa asukkaita

Kiinan megakaupungeissa kaikki on joko suurta tai vielä suurempaa

Shanghailaiset Shen Weiping ja Bao Jianxin ensin maalaistuivat, sitten kaupunkilaistuivat. Kiina on kulkenut suunnilleen saman polun.

Ulkomaat
 
Kiinaan syntyy megakaupunkeja
Kiinaan syntyy megakaupunkeja
Kiinalaisista jo yli puolet asuu kaupungeissa, vaikka liikkeelle lähdettiin maatalousvaltaisesta takapajulasta. Shanghain ympärillä on lähes Etelä-Suomen kokoinen alue yhtä suurta kaupunkia.
Kaupungistuminen on Kiinan lähihistorian suurin muutos.
Sarjassa kerrotaan, mitä se käytännössä merkitsee.

Jos pilvenpiirtäjät olisivat puita, Shanghain Huangpujoen itärannalla siintäisi sumun läpi metsä. Siellä näkyy kaikkein urbaaneinta Kiinaa.

Idän helmi -televisiotorni ja World Financial Center -pilvenpiirtäjä ovat lähes puolen kilometrin korkuisia, mutta silti ne hukkuvat massaan. Niiden viereen on noussut yli sata metriä korkeampi pilvenpiirtäjä, nimeltään Shanghain keskustorni.

Kiinan megakaupungeissa kaikki on joko suurta tai vielä suurempaa.

Fakta

Kaupungistuminen on vielä kesken

 Kiina on kaupungistunut nopeasti. Vuonna 1980 vain 19 prosenttia kiinalaisista asui kaupungeissa. Vuonna 2011 kaupunkilaisten osuus ylitti 50 prosenttia.

 EU:n asukkaista 74 prosenttia on Maailmanpankin mukaan kaupunkilaisia. Tälle tasolle Kiina pääsee 2030-luvulla.

 Kiinassa mittakaava on kuitenkin suurempi. Kaupunkilaisia kiinalaisia on vähintään 700 miljoonaa, eli parisataa miljoonaa enemmän kuin EU:ssa on asukkaita.

Alle sukupolvi sitten ylivoimainen enemmistö kiinalaisista oli maalaisia. Nyt Kiinassa on enemmän kaupunkilaisia kuin Euroopan unionissa asukkaita.

Uudistumisessa harvinaisen pitkällä on Shanghai. Sen katukuvassa on myös vanhoja siirtomaa-aikaisia kivitaloja, mutta uutta kaupungistumista leimaavat lasi, betoni ja teräs.

Niistä on rakennettu pilvenpiirtäjät Shanghain halki virtaavan Huangpun itärannalle Pudongiin, jossa Kiinan kehitys kiteytyy.

"Kun muutimme tänne loppuvuodesta 1984, asuntomme ympärillä oli lähinnä viljelyksiä. Suurin osa taloista oli matalia", sanoo Pudongissa asuva Shen Weiping, 63.

Suunnilleen Suomen pääkaupunkiseudun kokoinen Pudong oli paljolti maaseutua ja vanhanaikaisia teollisuusalueita. Shen ja hänen vaimonsa Bao Jianxin, 62, olivat työläisiä. Shen työskenteli kemiantehtaassa, Bao konepajalla.

"Jos halusimme ostaa vaatteita tai leluja lapsille, piti mennä kaupunkiin", Shen sanoo.

"Pudongista ei pystynyt ostamaan oikein mitään. Perheeni asui kaupungin puolella, ja heitä oli erittäin hankala käydä tapaamassa", muistelee rouva Bao.

Shen ja Bao ovat paljasjalkaisia shanghailaisia, kotoisin kaupungin vanhasta ydinkeskustasta joen länsipuolelta. Pudongiin johtanut tapahtumaketju alkoi romanssista valtion maatilalla Koillis-Kiinan Heilongjiangissa.

Ennen kaupungistumistaan Shen ja Bao maalaistuivat. Se oli Kiinan trendi siihen aikaan. Vuonna 1966 alkaneen kulttuurivallankumouksen pyörteissä heidät lähetettiin miljoonien muiden nuorten opiskelijoiden tavoin vuosikausiksi maalle "oppimaan viljelijöiltä".

Maatilalla yli kahdentuhannen kilometrin päässä kotikaupungistaan pariskunta alkoi seurustella. Shanghaihin he saivat palata 1970-luvun lopulla, ja pari vuotta myöhemmin he menivät naimisiin. Syrjäiseen Pudongiin he muuttivat, kun Baon danwei eli työyksikkö myönsi heille sieltä asunnon.

Asunto oli runsaat kymmenen kilometriä etelään siitä, missä nyt sijaitsevat Lujiazuin bisneskeskuksen ikoniset pilvenpiirtäjät. Asunnossa oli huoneen lisäksi oma keittiö. Töihin mentiin polkupyörällä.

Bao kertoo ikävöineensä keskustaa. Puxista eli joen länsipuolelta olisi kuitenkin ollut varaa hankkia vain pieni huone yhteisasunnosta. Varsinkaan Shenin mielestä se ei ollut hyvä ajatus.

Shen havaitsi Pudongin-yksiön oman keittiön hyödyt etenkin vuoden 1986 jalkapallon MM-kisojen aikaan. Keittiössä pystyi katsomaan yöllä pelattuja pelejä televisiosta, vaikka muu perhe nukkui.

Muutos alkoi, kun Kiinan kommunistisen puolueen keskuskomitea vuonna 1990 päätti, että Pudongia aletaan kehittää.

"Odotimme kyllä nopeaa kehitystä, mutta en olisi ikinä uskonut, että se menee näin pitkälle", Shen sanoo.

Nyt Pudongissa asuu yli viisi miljoonaa ihmistä, eli lähes yhtä paljon kuin Suomessa. Lujiazuin kaupunkikuvaa verrataan New Yorkin Manhattaniin, ja suurista kauppakeskuksista voi ostaa melkein mitä tahansa. Tarvittaessa vanhaan keskustaankin pääsee nopeasti siltoja tai tunneleita pitkin.

Kaupungistuminen on merkinnyt myös vaurautta koko Kiinalle. Shenin ja Baon maaseutuyksiö on vaihtunut kerrostalokolmioon. Sen olohuoneessa on suuri nahkasohva ja suuri taulutelevisio. Samanlainen asunto voisi olla vaikka Espoossa.

"Elintason nousu ei johdu vain Pudongin kehityksestä, vaan koko Kiinan uudistumisesta", Shen sanoo.

Pudong on vain osa 20 miljoonan asukkaan Shanghaita, ja Shanghai on vain osa Kiinaa. Shanghaissa kaiken suuruus kuitenkin näkyy.

Otetaan esimerkiksi ihmismäärä. Kun saapuu metrolla aamuruuhkan aikaan Kansan aukion asemalle ydinkeskustaan, laituritasanteelta ylös ei varsinaisesti tarvitse kävellä. Väkijoukko vie mukanaan.

Shanghain metrolla tehdään lähes kymmenen miljoonaa yksittäistä matkaa päivässä.

Väkijoukko etenee rauhallisen tehokkaasti. Työmatkalaiset ovat syventyneitä lähinnä älypuhelimiinsa. Metroaseman ulko-ovella kaksi nuorta naista jakaa Starbucks-kahvilan ja Meituan-ryhmäalennuspalvelun mainoksia.

Kun Kansan aukiolta lähtee autolla etsimään paikkaa, jossa kaupunki loppuu, saa mennä kauas. Matkalla parinkymmenen kilometrin päähän Jiadingiin ei näy paljoakaan rakentamatonta aluetta. Maisemassa vaihtuvat teollisuusalueet ja 30-kerroksisten asuintalojen ryppäät. Välissä on viheralueitakin.

Shanghaihin kuuluvaan Jiadingiin on rakennettu uusi asuinalue. Kiinassa kaupungistuminen tapahtuu yleensä niin, että ensin rakennetaan ja sitten odotetaan, että rakennuksiin tulee käyttäjiä. Aina niitä ei tule, ainakaan ihan heti.

Jiadingin kaduilla on kuitenkin väkeä. Korkeiden asuintalojen välissä katselee suurta kauppakeskustyömaata mies, joka sanoo nimekseen herra Liu.

"Muutin tänne Pudongista. Sain samalla rahalla enemmän neliömetrejä", hän kertoo.

Liun, 73, mielestä kaupunki tarkoittaa aluetta, jonne pääsee metrolla.

"Täältä pääsee puolessa tunnissa Shanghain keskustaan. Mutta ei siellä usein tarvitse käydä, täällä on kaikki tarvittava."

Metrolla pääsee myös kauemmas keskustasta. Linja 11 kulkee Jiadingin kohdalla yläilmoissa. Se ohittaa formula 1 -radan ja Volkswagenin autotehtaan. Viimeisen metroaseman Huaqiaon ympärilläkin on uusi asuinalue.

Huaqiaon metroaseman vieressä on pyöräparkissa alueen vartijan laskelmien mukaan noin tuhat polkupyörää ja sähkömopoa. Niillä on tultu lähistön tornitaloista metrolle.

Täälläkään kaupunki ei vielä lopu. Kun katsoo kohti länttä, parin kilometrin päässä häämöttää tornitaloja.

Ne kuuluvat Kunshaniin, joka on osa Suzhoun kaupunkia. Suzhou puolestaan on samalla tavoin melkein kiinni seuraavassa kaupungissa Wuxissa ja Wuxi taas seuraavassa kaupungissa Changzhoussa. Ja niin edelleen.

Shanghai sekä naapurimaakunnat Jiangsu ja Zhejiang ovat oikeastaan yhtä ja samaa valtavan kokoista kaupunkia, sanoo professori Liu Shilin Shanghain Jiaotong-yliopiston kaupunkitieteen laitokselta.

Kun kaupungit kasvavat, niistä valuu väkeä naapurikaupunkeihin. "Kaupunki on kuin kuppi. Kun se kaadetaan täyteen, sisältö valuu yli", professori sanoo.

Shanghain ja sen naapurimaakuntien alueella asuu lähes 160 miljoonaa ihmistä. Se on enemmän kuin Venäjän koko väestö.

Suunnilleen Etelä-Suomen kokoinen alue ei ole aivan täyteen rakennettu, mutta professori Liu pitää sitä silti kokonaan kaupunkimaisena.

"Nykyään ajatellaan, että tietty määrä maanviljelysmaata kuuluu kaupungistumiseen."

Shanghaita ympäröivän Jangtsejoen suiston kaltaisia ryppäitä muodostavat myös Peking ympäristöineen sekä Etelä-Kiinassa Helmijoen suiston suurkaupungit. Lisäksi on kymmeniä pienempiä, miljoonien asukkaiden kaupunkiryhmiä.

Shanghaissa kaupunki on jo päättänyt, ettei uusia maa-alueita oteta rakennuskäyttöön. Aivan valmis kaupunki ei ole, sillä tonttimaata on vielä jäljellä.

Qilai Shen
Pudongin kaupunginosassa Shanghaissa oli vielä 30 vuotta sitten lähinnä viljelyksiä ja vanhanaikaista teollisuutta. Nyt siellä asuu yli viisi miljoonaa ihmistä.
Pudongin kaupunginosassa Shanghaissa oli vielä 30 vuotta sitten lähinnä viljelyksiä ja vanhanaikaista teollisuutta. Nyt siellä asuu yli viisi miljoonaa ihmistä.

Qilai Shen
Nainen pysäköi skootterinsa lähelle Huaqiaon metroasemaa Shanghain laidalla.
Nainen pysäköi skootterinsa lähelle Huaqiaon metroasemaa Shanghain laidalla.

Qilai Shen
Bao Jianxin ja Shen Weiping ovat eläneet Kiinan kehitysvaiheet 1960-luvun kulttuurivallankumouksesta 1990-luvun kaupungistumiseen.
Bao Jianxin ja Shen Weiping ovat eläneet Kiinan kehitysvaiheet 1960-luvun kulttuurivallankumouksesta 1990-luvun kaupungistumiseen.

Mikko Paakkanen HS
Shanghai/Suzhou

Qilai Shen
Professori Liu Shilinin mukaan Shanghai ja sen naapurimaakunnat ovat kasvaneet yhteen 160 miljoonan asukkaan jättikaupungiksi.
Professori Liu Shilinin mukaan Shanghai ja sen naapurimaakunnat ovat kasvaneet yhteen 160 miljoonan asukkaan jättikaupungiksi.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat