Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ukrainalla on edessään kivinen tie korruption kitkemisessä

Moni on pettynyt korruption kitkemisen hitauteen

Ulkomaat
 
Antti Aimo-Koivisto Lehtikuva
Petro Porošenko
Petro Porošenko Kuva: Antti Aimo-Koivisto Lehtikuva

Ukrainan tämän viikon tapahtumat tuovat mieleen Kiovassa jo viime syksynä kiertäneen vitsin:

Ukrainalainen, venäläinen ja valkovenäläinen tullipäällikkö tapasivat kansainvälisessä kokouksessa. Venäläinen kysyi muilta, kauanko heiltä kestää tienata Porschen verran rahaa "työn ohessa".

Venäläinen itse kertoi häneltä kuluvan aikaa kaksi kuukautta. Valkovenäläinen arveli aikaa menevän neljä kuukautta.

Ukrainalainen mietti pitkään ja vastasi lopulta, että aikaa tarvitaan vuosi. Muut kummastelivat tätä.

"Mutta onhan se kuitenkin niin iso yhtiö", ukrainalainen puolustautui.

Ukraina on läpeensä korruptoitunut maa, mitä vitsi tietenkin pilkkaa. Sitä on kuitenkin kerrottu vähän surumielisesti.

Moni toivoi korruption loppuvan Maidanin kansannousuun, jonka seurauksena ukrainalaiseksikin poliitikoksi poikkeuksellisen korruptoitunut presidentti Viktor Janukovytš pakeni maasta viime vuoden helmikuussa.

Iso osa Maidanin mielenosoittajien tavoitteista – kuten oikeusvaltio, korruption kitkeminen, oligarkkien vallan kaventaminen ja järjestelmän muuttaminen – on jäänyt nykyiseltä hallitukselta toteuttamatta.

Osin se selittyy tietenkin sodalla maan itäosissa, missä Ukrainan joukot ovat taistelleet Venäjän monin tavoin tukemia kapinallisia vastaan. Maan itäraja ei ole Ukrainan hallinnassa, joten myös venäläiset joukot ovat voineet halutessaan ylittää rajan.

Silti monet Maidanilla olleet ukrainalaiset ovat alkaneet epäillä, onko hallituksella edes aikomusta kitkeä korruptiota tosissaan.

Tällä viikolla alkoi sitten tapahtua.

Keskiviikkona poliisit marssivat hallituksen kokoukseen, jossa oli kymmeniä toimittajia ja kuvaajia. He ottivat kiinni kaksi hätätilaviraston korkeaa päällikköä epäiltynä korruptiosta ja taluttivat virkapuvuissa olleen kaksikon ulos käsiraudoissa.

Edellisenä yönä presidentti Petro Porošenko oli käytännössä erottanut Dnipropetrovskin vaikutusvaltaisen kuvernöörin ja miljardöörin Ihor Kolomoiskyn. Hän oli ajautunut julkiseen riitaan hallituksen kanssa öljy-yhtiöstä, josta valtio omistaa enemmistön ja Kolomoisky vähän alle puolet.

Kiista oli alkanut uudesta laista, joka vahvisti valtion otetta julkisista yhtiöistä. Koska valtiollinen energiasektori on hyvin korruptoitunut, tässäkin kiistassa oli osin kyse kaoottisen toimialan siivoamisesta.

Kolomoiskyn asema on vahvistunut kriisin ja sodan aikana. Hän on ollut Porošenkolle tärkeä tuki sekä pitänyt Dnipropetrovskin kiinteänä osana Ukrainaa ja rahoittanut armeijan rinnalla taistelevia vapaaehtoispataljoonia.

Nyt tilanne on kuitenkin muuttunut. Tulitaukoa on rikottu esimerkiksi Mariupolin ympäristössä säännöllisesti. Se on silti pitänyt niin hyvin, että kansalaiset ja länsimaat alkavat vaatia luvattuja uudistuksia.

Länsi on uutistoimisto Reutersin mukaan jo lykkäämässä huhtikuulle suunniteltua niin sanottujen lahjoittajamaiden kokousta, koska pelkää tukirahojen katoavan korruptioon. Kun kaikki velkojen leikkaukset ja vastaavat otetaan huomioon, koko apuohjelmassa voi olla kyse jopa noin 60 miljardista eurosta.

Vielä on liian aikaista sanoa, onko kyseessä julkisuuskampanja vai onko Ukrainan johto todella aloittamassa uudistukset.

Uudistusten tie on kivinen. Maassa ei ole koskaan ollut riippumatonta oikeuslaitosta, ja puolueilta on pääasiassa puuttunut ideologia: ne ovat yhden keskushahmon ympärille kerääntyneitä joukkoja. Talous on kuralla, ja Venäjä yrittää kaikin keinoin pitää Ukrainan heikkona.

Silti Porošenko kyllä tietää, ettei Maidanin mielenosoitusten pääjoukko ollut vaatimassa vain Janukovytšin eroa vaan koko järjestelmän muuttamista siedettävämmäksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat