Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kirkkolaulun taustalle hiphop-biitti: venäläinen Oligarkh yhdistää ortodoksiuskoa nykyaikaan

Itänaapurissa etsitään kiihkeästi venäläisyyden peruspilareita. Yksi niistä on ortodoksiuskonto.

Ulkomaat
 
Venäläinen Oligarkh yhdistää ortodoksista kirkkolaulua ja hiphopia: Tältä se kuulostaa
Venäläinen Oligarkh yhdistää ortodoksista kirkkolaulua ja hiphopia: Tältä se kuulostaa
Pietarilainen Oligarkh on pietarilainen hiphop-nelikko, joka törmäyttää musiikissaan kirkkolaulun, kansanmusiikin ja tanssibiitin. Päämääränä on tehdä aivan uudenlaista venäläistä musiikkia. Toimittaja: Anneli Ahonen, kuvaus ja editointi: Nikolai Gontar

Eteläpietarilaisen lähiötalon 12. kerroksesta avautuu apea maisema, jossa rappeutuneet tehtaat ja tornitalot vuorottelevat. Yllä kaartuu rajattomalta tuntuva taivas.

Tämä on Oligarkhin koti, studio ja yksi inspiraation lähteistä. Oligarkhin takana on hiphoptuottaja Viktor, 28, joka suostuu esiintymään vain etunimellään.

"Me haluamme olla henkisiä oligarkkeja. Rikkaita henkisesti", Viktor selittää yhtyeen nimivalintaa.

Henkisyys ja hengellisyys on iso osa Oligarkhin musiikkia. Ryhmä kertoo etsivänsä "synnyinmaan ääniä", joita se yhdistää progressiiviseen elektroniseen musiikkiin.

Nikolai Gontar
Hiphoptuottaja Viktor (oik.), 28, ja rumpali Jevgeni, 27, ovat puolet nelihenkisestä Oligarkh-ryhmästä.
Hiphoptuottaja Viktor (oik.), 28, ja rumpali Jevgeni, 27, ovat puolet nelihenkisestä Oligarkh-ryhmästä.

Vuonna 2013 perustettu kokoonpano on jo onnistunut keräämään uskollisia faneja Pietarissa, Moskovassa ja sosiaalisessa mediassa.

Oligarkh osuu muodikkaaseen ilmiöön juuri oikealla hetkellä. Venäjällä on meneillään kiihkeä venäläisyyden ja kansallisten ominaispiirteiden etsintä. Valtion tasolla se näkyy konservatiivisena arvopuheena ja selän kääntämisenä lännelle, mutta ruohonjuuritasolla tapahtuu jotain paljon kiinnostavampaa.

"Oligarkhilla ei ole mitään tekemistä politiikan kanssa", Viktor toteaa. Häntä eivät ole häirinneet sen kummemmin kasakat kuin radikaalit ortodoksiaktivistitkaan, joiden tempaukset päätyvät usein uutisiin.

Fakta

Ortodoksisuus on osa venäläistä kulttuuria

 Tutkimuskeskus Levadan mukaan noin 70 prosenttia venäläisistä pitää itseään ortodoksina ja 15 prosenttia ateistina. 35 prosenttia venäläisistä ilmoittaa, ettei käy koskaan kirkossa.

 Venäläisistä 79 prosenttia luottaa presidenttiin, 54 prosenttia kirkkoon ja 53 prosenttia armeijaan.

 70 prosenttia venäläisistä ei noudata pääsiäistä edeltävää paastoa. 28 prosenttia noudattaa paastoa kokonaan tai osittain.

Konserteissa yleisö saattaa kuunnella Oligarkhin musiikkia maaten. Näin kävi esimerkiksi Pietarin nykytaiteen museossa Erartassa. Kappaleissa risteilee ortodoksisen kirkkokuoron ja kirkonkellojen lisäksi Vladimir Vysotskin laulua ja oopperalaulaja Fjodor Šaljapinia.

Päämääränä voisi olla vaikkapa sellainen maailmansuosio, jonka amerikkalainen rapmuusikko Warren G sai norjalaissopraano Sissel Kyrkjebøn kanssa vuonna 1997: venäläisestä oopperasta lainattu kappale Prince Igor nousi kestohitiksi.

"Olemme mekin käyttäneet samaa laulua", Viktor nauraa.

Sosiaalipsykologiasta yliopistotutkinnon suorittanut Viktor hankkii toistaiseksi leipänsä mainossuunnittelijana, mikä näkyy myös ryhmän onnistuneessa markkinoinnissa. Oligarkh ei silti vielä lyö rahoiksi.

"Rahaa pitäisi tulla niin paljon, että saisi rakennettua talon ja saunan jonnekin Pietarin lähelle. Sitten voisi matkustella."

Nelihenkisestä kokoonpanosta Viktor ja Jevgeni, 27, ovat kotoisin Jaroslavlista. Molempien mummoloissa on päässyt perehtymään kansanperinteeseen.

"Mummolassa juotiin teetä samovaarista ja kuljettiin huopatossuissa", Jevgeni muistelee.

Viktorin perheessä käytiin kirkossa, ja hän myös lauloi kirkkokuorossa. Nyt haaveena olisi saada kuoro mukaan lavalle.

"Enää ei tule käytyä kirkossa. Nyt menen vain siihen temppeliin, joka on sisälläni."

Kun puhutaan venäläisyydestä, päästään yleensä venäläisen sielun arvoitukseen. Ruotsista Italiaan pyöräilleellä Viktorilla on oma näkemyksensä eurooppalaisten ja venäläisten erosta.

"Euroopassa joka maassa on tietenkin aivan omanlaistaan, mutta yhteistäkin on. Paljon energiaa pannaan oman kodin tai asunnon kunnostamiseen ja sen kauneuteen", hän sanoo.

"Venäläisen tekee mieli ryypätä, juosta avaralle pellolle, yhdistyä maailmankaikkeuden kanssa ja huutaa kovaa."

Anneli Ahonen
Pietari

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat