Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

USA:n presidentinvaalien ehdokasasettelu käynnistyy: Vastakkain sisäpiirin suosikki ja kenttäväen lemmikki

USA:n republikaanien johto suosii presidentiksi Jeb Bushia, kenttäväki Scott Walkeria. Puolueen ehdokkuuteen pyrkii ainakin 11 miestä ja yksi nainen.

Ulkomaat
 
Reuters
Jeb Bush (vas.) ja Scott Walker
Jeb Bush (vas.) ja Scott Walker Kuva: Reuters

Peli on avattu.

Senaattori Ted Cruz Texasista ehti ensimmäisenä ja ilmoitti maanantaina pyrkivänsä Yhdysvaltain presidentiksi. Huhtikuussa ehdokkuudestaan ilmoittavat ainakin senaattori Rand Paul Kentuckysta ja entinen ulkoministeri Hillary Clinton.

Artikkeliin liittyvät

Yhdysvaltain presidentinvaalit pidetään marraskuussa 2016 ja esivaalit ensi vuoden alussa. Kampanjointi ja rahankeruu alkoivat kuitenkin jo viime vuoden puolella. Esivaaleihin mennessä voittajan olisi saatava kokoon sata miljoonaa dollaria.

Varaslähtö tuo ylimääräistä mediahuomiota niille Cruzin kaltaisille ehdokkaille, jotka muuten uhkaavat jäädä tunnetumpien nimien jalkoihin.

Heitä on kaksi: Floridan entinen kuvernööri, republikaani Jeb Bush ja entinen ulkoministeri, demokraatti Hillary Clinton. Tälle mahdolliselle taisteluparille on jo annettu Yhdysvalloissa yhdistelmänimi Clush.

Demokraattien puolella Clintonille ei vielä ole vakavia haastajia. Sen sijaan republikaanien puolella kilpa ehdokkuudesta on kiivas ja kaksi kautta istuneen demokraatti Barack Obaman jälkeen halu voittaa on kovempi. Silläkin saattaa olla merkitystä.

Republikaanien ehdokkuutta tavoittelee Cruzin lisäksi epävirallisesti ainakin yksitoista ihmistä. Etulyöntiasema on entisen presidentin pojalla ja pikkuveljellä Jeb Bushilla, sillä hän on saanut taakseen puolue-eliitin ja kerännyt jo nyt kymmeniä miljoonia dollareita. Hänen nimensä tunnetaan, hyvässä ja pahassa.

Bushille vakavimman haasteen tuo toistaiseksi Wisconsinin kuvernööri Scott Walker, joka on republikaanien oikeistosiiven suosikki muttei – ainakaan enää – esiinny yhtä uskonnollisena tai radikaalina kuin Cruz, entiset kuvernöörit Mike Huckabee ja Rick Perry tai entinen senaattori Rick Santorum. Bushin ja Walkerin kannatukset ovat mielipidemittauksissa tasoissa.

Kisan villi kortti ja mahdollinen nuorten suosikki on libertaristi Rand Paul.

Republikaaniäänestäjät voi jakaa karkeasti kahteen eri leiriin, joille molemmille tulee todennäköisesti oma suosikkinsa.

Puoluejohto ja kongressin johto kuuluvat maltillisiin. He suosivat strategisesti sellaista ehdokasta, joka pystyy varsinaisena vaalipäivänä vetoamaan myös sitoutumattomiin ja demokraatteihin. Maltilliseksi profiloituneita ovat Bush ja New Jerseyn kuvernööri Chris Christie.

"Ehdokas, jolla ei ole merkittävää tukea puolueen sisällä, ei koskaan ole saanut ehdokkuutta", totesi poliittisen historian professori John Zaller The New York Times -lehdessä.

Republikaanien kenttäväki on pienituloisempaa, oikeistolaisempaa ja uskonnollisempaa kuin puolueen eliitti. He myös karsastavat auktoriteetteja, kuten eliittisuvun perillisiä. Kenttäväen ongelma on, että heillä on tässä kisassa liikaa samankaltaisia ehdokkaita, joiden välillä äänet uhkaavat jakaantua.

Walkerin kannalta ratkaisevaa on, saako hän taakseen osan puolueen johdosta ja isoista rahoittajista. Tämä on mahdollista, jos Walker näyttää, että pystyy innostamaan ihmisiä enemmän kuin Bush.

Yhdysvaltain presidentinvaaleissa "maltillisuus" ja "oikeistolaisuus" ovat suhteellisia termejä: eurooppalaisesta näkökulmasta kaikki republikaanit ovat kovia konservatiiveja. Bushia voi pitää maltillisena siksi, että puolue on siirtynyt oikealle.

Kaikki ehdokkaat vastustavat aborttioikeutta. Useimmat kannattavat kuolemantuomiota sekä epäilevät ilmastonmuutosta ja evoluutiota. Jumala on läheinen, valtio paha susi, Yhdysvallat ainutlaatuinen.

Täytyy kuitenkin muistaa, että juuri nyt ehdokkaat yrittävät vedota puolueensa oikeistolaiseen kenttäväkeen, joka ratkaisee esivaalit. Yhdysvaltain taloudella menee hyvin, joten pisteitä täytyy kerätä muilla keinoilla.

Republikaanien ongelma ovat naiset, latinot ja nuoret äänestäjät. Jos vastassa on Clinton, republikaanien varapresidenttiehdokas saattaa olla nainen: ehkä Carly Fiorina tai New Mexicon latinokuvernööri Susana Martinez.

Bushin etu on meksikolaisvaimo ja espanjan kielen taito. Walkerin etu on ikä: Bush on 62, Walker 47. Walker vaikuttaisi siis nuorekkaalta vaihtoehdolta sekä Bushille että 67-vuotiaalle Clintonille.


Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat