Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiinassa sementtiä tuotetaan kolmessa vuodessa enemmän kuin USA:ssa koko 1900-luvulla – vaihtokuva näyttää suuren muutoksen

Ulkomaat
 

Betoni on tärkein materiaali, mitä sivilisaatio on tuottanut. Näin väittää tutkija Vaclav Smil toissa vuonna julkaistussa kirjassaan Making the Modern World.

Arkihavainnot tukevat ainakin osittain väitettä. Kaupunkimme on rakennettu betonista. Helposti muokattavaa mutta erittäin kovaa ainetta käytetään kaikkialla. Teiden rakentamisessa, taloissa, silloissa, lentokentillä, satamissa, padoissa ja ydinvoimaloissa. Minne tahansa ihmisasutuksen keskellä katsookin, näkee betonia.

Microsoftin perustaja Bill Gates kirjoittaa blogissaan, kuinka rakennusmateriaalien kuten sementin saatavuudesta nauttivat muutkin kuin kaupunkilaiset.

Vaikka betonirakennusten purkamisesta tulee valtavia kustannuksia ja sementin tuottaminen aiheuttaa hiilidioksidipäästöjä, olisi aineesta apua maailman köyhimmillekin, muistuttaa Gates. Betonirakennukset helpottavat puhtaanapitoa ja ovat siksi hygieenisempiä. Betonista rakennettu yhteiskunta myös helpottaa ihmisten liikkuvuutta; kouluihin on helpompi mennä ja kaupankäynti tehostuu parempien liikenneyhteyksien avulla.

Smil havaitsi laskelmissaan hämmästyttävän tiedon maailman rakentamisesta. Hänen mukaansa Kiina tuotti kolmessa vuodessa 2011–2013 betonin tekemiseen käytettävää sementtiä saman verran kuin Yhdysvallat yhteensä koko 1900-luvun aikana.

Vuosisata oli Yhdysvaltojen rakentamisessa tärkeää aikaa. Silloin nousivat esimerkiksi Manhattanille maailmankuulut maamerkit kuten Chrysler-torni.

Kiina on tunnettu nopeasta kasvustaan ja valtavista rakennushankkeista, mutta voiko tämä tieto pitää paikkansa?

Yhdysvaltojen geologinen tutkimuskeskus (USGS) on tilastoinut maailmanlaajuisesti sementintuotannon vuodesta 1926 lähtien. Tuolloin sementtiä tuotettiin maailmassa 62 miljoonaa tonnia. Viime vuonna määrä oli kasvanut yli neljään tuhanteen miljoonaan tonniin eli noin 65-kertaiseksi.

Tiedoista tosiaan käy ilmi, että Kiina tuottaa nyt kolmessa vuodessa reilusti enemmän sementtiä kuin Yhdysvallat koko 1900-luvun aikana. Maailman kokonaistuotannosta Kiinan osuus on jo yli 60 prosenttia.

Syitä Kiinan sementinnälälle on useita.

Kiinan kaupungit kasvavat nopeasti, kun niihin muuttaa vuosittain miljoonia ihmisiä. Kolmisen vuotta sitten kaupungeissa asui jo enemmistö kiinalaisista ja lähitulevaisuudessa satojen miljoonien muidenkin kiinalaisten odotetaan muuttavan maalta kaupunkiin.

Kehitys tarvitsee korkeiden asuintalojen sekä muun infrastruktuurin rakentamista. Rakentaminen nielee betonia, kun ihmiset asutetaan lähinnä korkeisiin kerrostaloihin.

Yhdysvalloissa urbanisaatio on ollut huomattavasti hitaampaa ja väestön määrä merkittävästi pienempi kuin Kiinassa. Betonia myös käytetään rakentamisessa nykyisin huomattavasti enemmän kuin 1900-luvulla, jolloin raudalla oli tärkeämpi rooli.

Eero Ikäheimonen Lehtikuva
Suomalainen työmies valmisti betonia 1970-luvun alussa. Sementin valmistus oli Suomessa runsasta sotien jälkeen aina 1970-luvulle asti.
Suomalainen työmies valmisti betonia 1970-luvun alussa. Sementin valmistus oli Suomessa runsasta sotien jälkeen aina 1970-luvulle asti.

Suomessa kuten muuallakin maailmassa sementinkulutus kertoo paljon maan talouden tilasta ja yhteiskunnallisesta kehityksestä.

Suomessa rakentaminen lähti sotien jälkeen jyrkkään kasvuun, mikä näkyy sementinkulutuksessa aina 70-luvulle asti. 80-luvun lopulla innostuttiin jälleen rakentamaan, kunnes kulutus romahti 90-luvun lamassa. Viime vuonna sementtiä kulutettiin vain hieman edellisvuotta enemmän.

"Sementti on yksi keskeisimmistä talouskehityksestä kertovista mittareista. Kun yleinen taloustilanne lähtee viriämään, se näkyy noin puolen vuoden kuluttua rakennusteollisuudessa", kertoo Rakennusteollisuuden pääekonomisti Sami Pakarinen.

Finnsementin markkinointijohtajan Reijo Kostiaisen mukaan talonrakennus on Suomessa nyt todella tahmeaa. Menetystä ovat hänen mukaansa korvanneet kuitenkin suuret infrastruktuurihankkeet kuten metro- ja junaratojen sekä moottoriteiden rakentaminen.

Entä miltä Kiinan sementintuotantoluvut näyttäisivät Suomessa?

Kiinassa tuotetaan sementtiä tunnissa sen verran, että siitä tehty betoni riittäisi nelikaistaisen moottoritietyömaan tarpeisiin yli 300 kilometrin matkalle, esimerkiksi Helsingistä Jyväskylän pohjoispuolelle.

Vaihtoehtoisesti kiinalaisten tunnissa tuottama sementti riittäisi keskimäärin noin 57 000 pientalon tarvitsemaan betonimäärään.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat