Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Iranin ydinohjelmasta alustava sovinto

Iranin ydinohjelmaa rajoitettaisiin ja valvottaisiin, mutta ei lopetettaisi

Ulkomaat
 
Brendan Smialowski Reuters
Iranin varaulkoministeri Abbas Araghchi (vas.), Iranin ydinenergiajärjestön johtaja Ali Akbar Saleh (toinen oik.) ja Iranin ulkoministeri Javad Zarif (oik.) olivat kävelyllä ydinohjelman neuvottelutauolla Sveitsin Lausannessa sunnuntaina.
Iranin varaulkoministeri Abbas Araghchi (vas.), Iranin ydinenergiajärjestön johtaja Ali Akbar Saleh (toinen oik.) ja Iranin ulkoministeri Javad Zarif (oik.) olivat kävelyllä ydinohjelman neuvottelutauolla Sveitsin Lausannessa sunnuntaina. Kuva: Brendan Smialowski Reuters

Sveitsin Lausannessa saavutettiin sunnuntaina alustava sopu Iranin ydinohjelmasta, kertoi uutistoimisto AFP.

Neuvottelulähteiden mukaan Iran olisi taipumassa siihen, että se saisi pitää vain 6 000 sentrifugia, joita käytetään uraanin väkevöintiin, ja lähettäisi suurimman osan jo väkevöidystä uraanistaan Venäjälle varastoitavaksi. Alun perin Iran oli vaatinut saada pitää 10 000 sentrifugia.

Tästä on kyse

 Nykyiset neuvottelut Iranin ydinohjelmasta alkoivat vuonna 2006.

 Neuvotteluja käyvät Iranin ja Yhdysvaltain lisäksi Britannia, Venäjä, Kiina, Ranska ja Saksa.

 Neuvottelujen tavoite on estää se, että Iran saisi kehitettyä ydinaseen. Iran voisi käyttää ydinvoimaa energiantuotantoon.

 Neuvotteluille on asetettu ensimmäiseksi takarajaksi 31. maaliskuuta ja lopulliseksi takarajaksi 30. kesäkuuta 2015.

 Tiistaina pitäisi saada aikaan sovinto suurista linjoista ja kesäkuun loppuun mennessä teknisistä yksityiskohdista.

Uutistoimisto Reutersin mukaan länsimaat puolestaan antaisivat Iranille luvan väkevöidä uraania tarkasti valvotuissa olosuhteissa lääketieteellisiin tarkoituksiin.

Jos sopu syntyy tiistai-illan määräaikaan mennessä, kyse on erittäin merkittävästä askeleesta Lähi-idässä. Iranin ydinohjelmasta on neuvoteltu Iranin, Yhdysvaltain, Venäjän, Kiinan, Ranskan, Britannian ja Saksan kesken vuodesta 2006 alkaen. Sopimuksen tavoite on estää se, että Iran kykenisi valmistamaan ydinaseen seuraavaan kymmeneen vuoteen.

Iranin täytyy "tulla sanojensa mittaisiksi" siinä, että sen tavoite ei ole ydinase, sanoi Valkoisen talon lehdistöpäällikkö Josh Earnest sunnuntaina uutiskanava ABC:n haastattelussa. "Jos he pystyvät sitoutumaan siihen, he pystyvät tekemään sen maaliskuun loppuun mennessä."

Sopimatta oli sunnuntaina vielä monien yksityiskohtien lisäksi se, missä aikataulussa YK hellittäisi Iranin-vastaisia pakotteitaan. Niistä luopuminen on Iranille tärkeää ja syy siihen, että se oli alun perin valmis rajoittamaan ydinohjelmaansa.

"Sopimusta ei ole vielä syntynyt", sanoi iranilaisneuvottelija sunnuntai-iltana AFP:lle.

Israel, joka ei osallistu neuvotteluihin, arvosteli sunnuntaina jyrkästi mahdollisen sovun ehtoja. Israel ei usko, että nyt neuvoteltava sopimus estäisi Irania saamasta ydinaseen.

Israelin ja Iranin välit ovat vihamieliset, ja Israel haluaisi panna pisteen Iranin koko ydinohjelmalle.

"Sopimus, joka nyt näyttää syntyvän, on pahimpien pelkojemme mukainen, ja vielä pahempi", Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu sanoi Jerusalemissa uutistoimisto Reutersin mukaan.

Netanjahu muistutti Iranin tukemista huthi-kapinallisista Jemenissä, ja varoitti Iranin "yrittävän valloittaa koko Lähi-idän".

Netanjahun näkemys on saanut tukea Yhdysvalloissa kongressin republikaaneilta, jotka ovat uhanneet lyödä Irania uusilla pakotteilla, ellei sopimusta synny maaliskuun lopun määräaikaan mennessä.

"Pakotteet tulevat, ja ne tulevat todella nopeasti", edustajainhuoneen puhemies John Boehner sanoi sunnuntaina uutiskanava CNN:llä.

Laura Saarikoski HS
Washington

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat