Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vietnamilaiset raivostuivat puiden kaatamisesta

Yksipuoluemaassa harvinaiset protestit saivat Hanoin johdon perääntymään

Ulkomaat
 
Hoang Dinh Nam AFP
Isä ja tytär osallistuivat puiden kaatamista vastustavaan mielenilmaukseen Hanoissa Vietnamissa sunnuntaina 22. maaliskuuta.
Isä ja tytär osallistuivat puiden kaatamista vastustavaan mielenilmaukseen Hanoissa Vietnamissa sunnuntaina 22. maaliskuuta. Kuva: Hoang Dinh Nam AFP

Vietnamissa on noussut meteli, kun pääkaupunki Hanoi alkoi kaataa vanhoja puita katujen varsilta. Puiden puolesta syntyi harvinainen kansanliike, vaikka Vietnamissa sellaiseen osallistumisesta joutuu helposti vaikeuksiin.

Hanoin kaupunki alkoi runsas viikko sitten kaataa puita osana projektia, jossa valtiollisten viestimien mukaan 6 700 puuta oli tarkoitus korvata uusilla. Ainakin osa puista on istutettu Ranskan siirtomaa-ajalla, joka alkoi 1800-luvulla.

Katuja reunustavat lehtipuut kuten akaasiat ja saitanpuut ovat näkyvä osa Hanoin kaupunkikuvaa, johon kuuluu myös ranskalaisperäistä arkkitehtuuria. Monet hanoilaiset ovat ylpeitä kaupunkinsa ulkoasusta.

"Kaupunkihan on täynnä isoja vanhoja puita, ja monille kaupunkilaisille ne ovat tärkeitä", sanoo Suomen Hanoin-suurlähettiläs Kimmo Lähdevirta puhelimitse.

Puiden kaatoa on vastustettu etenkin internetpalstoilla. Facebookiin perustettu vietnaminkielinen kampanja nimeltä "6 700 ihmistä 6 700 puun puolesta" on kerännyt lähes 60 000 tykkäystä.

Puiden puolesta on järjestetty mielenilmauksia myös kadulla. Hanoissa oli toissa viikonloppuna ainakin yksi noin 500 ihmisen mielenilmaus, jossa vaadittiin puiden säilyttämistä, kertoi Yhdysvaltojen rahoittama Voice of America -uutispalvelu.

Vietnamissa tällaiset protestit ovat harvinaisia, koska tiukasti johdetussa kommunistisessa yksipuoluemaassa mielipiteiden esittämisestä voi päätyä vankilaan. Tällä kertaa protesti oli ilmeisesti mahdollinen, koska puilla ei nähty olevan kytköstä poliittiseen järjestelmään.

Harvinaiset vastalauseet johtivat jopa siihen, että Hanoin johto keskeytti puiden kaatamisen.

Kaupungin kansankomitean puhemies Nguyen The Thao päätti projektin keskeyttämisestä runsas viikko sitten, kertoi Thanh Nien -sanomalehti verkkosivuillaan. Puita oli siihen mennessä ehditty kaataa vähintään satoja ainakin kolmelta kadulta.

Thao syytti alaisiaan huonosta tiedottamisesta. Hänen mukaansa projektissa oli vain tarkoitus korvata huonokuntoisia puita uusilla. Vanhojen puiden on sanottu olevan vaarallisia etenkin sadekaudella.

Puiden kaadon vastustajien mielestä useimmat kaadetuista puista olivat kuitenkin täysin terveitä, kertoi Vietnam Human Rights Defenders -järjestö tiedotteessaan.

Mikko Paakkanen HS
Peking

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat