Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruotsidemokraattien johtaja palasi politiikkaan kesken "fredagsmysin"

Ulkomaat
 

Ruotsidemokraatit-puolueen puheenjohtaja Jimmie Åkesson teki perjantaina paluun politiikkaan SVT:n talk showssa Skavlanissa. Ruotsissa sitä pidettiin epäsopivana. Maahanmuuton vastustaja osana perjantai-illan viihdehetkeä koetaan pelottavana osoituksena muukalaisvastaisuuden ottamisesta osaksi arkea.

Menneellä viikolla ruotsalaiset pohtivat kiivaasti mediaeettistä pulmaa. Siitä kirjoitettiin kolumneja ja siitä puhuttiin aamutelevision sohvalla. Siitä väiteltiin lehtien päivän kysymys -palstalla.

Jimmy Åkesson
Jimmy Åkesson

Ongelma oli seuraava: saiko ruotsidemokraattien puheenjohtaja Jimmie Åkesson kertoa paluustaan politiikkaan tv-ohjelmassa, jossa jutellaan mukavia?

Suuren vaalivoiton syyskuussa saanut Åkesson jäi sairauslomalle lokakuussa työuupumuksen takia. Viime viikolla puolue vuosi medioille tiedon siitä, että hän on palaamassa. Åkesson kertoisi asian perjantaina SVT:n talk showssa, Skavlanissa.

Skavlan on kansan rakastama ohjelma, jossa norjalaisjuontaja Fredrik Skavlan pitää yllä letkeää tunnelmaa ja tapaa kysyä asian lisäksi aika tavalla tunteista. Sitä pidettiin Ruotsissa jo etukäteen epäsopivana.

Päätös haastatella Åkessonia juuri Skavlanissa nähtiin maahanmuuttovastaisen puolueen media-ansaan lankeamisena.

"Väitän, että SVT saattaa antaa käyttää itseään mauttoman mediastrategian välineenä", kirjoitti yksi useista asiaan tarttuneista, Clemens Poellinger Svenska Dagbladetin kolumnissaan.

Ulkomaalaiselle kuohunta Skavlanista vaikuttaa toki hivenen absurdilta. Keneltä se nyt on pois, jos joku kysyy Åkessonilta hänen voinnistaan? Kyse on Ruotsin kolmanneksi suurimmasta puolueesta, jolla on vaalien jälkeen 13 prosenttia kansalaisista takanansa. Työuupumuksen lisäksi Åkessonilla on ollut peliongelma. Ja puolue on sisäisesti hajallaan.

Eivätkö näennäisen suopeat kysymykset voinnista kerro olennaista tietoa siitä, missä henkisessä ja fyysisessä tilassa Åkesson palaa toimeensa?

Skavlan-keskustelussa ei silti ole kyse yksin tästä. Siinä on kyse tunteista ja periaatteesta: ruotsidemokraatti osana perjantai-illan fredagsmysiä tv:n äärellä koetaan pelottavana osoituksena muukalaisvastaisuuden arkistumisesta.

Kyse on myös ruotsalaisuudesta. Maahanmuuttoa vastustaessaan ruotsidemokraatit esittävät olevansa ruotsalaisten asialla. Mutta mitä on ruotsalaisuus 2015? Eivät muualta tulleet ole olematon vähemmistö, kuten Suomessa. Kun iso osa oman lapsen luokkakavereista tai omasta ystäväpiiristä on maahanmuuttajataustaisia, kokee moni ruotsidemokraattien arvomaailman uhkana.

Puolueen edustajat kirjoittelevat yhä verkossa esimerkiksi arabien "väkivaltaisemmista geeneistä", kuten teki Christoffer Dulny, puolueen sittemmin erotettu Tukholman-puheenjohtaja. Tai "laiskoista, väkivaltaisista ja lahjattomista" muslimeista, kuten teki yksi puolueen kunnallisvaaliehdokkaista.

Sellainen ei sovi kansankodin itseymmärrykseen: Ruotsissa kaikki ovat samanarvoisia.

Siksi yksikään Ruotsin puolueista ei edelleenkään halua tehdä yhteistyötä Åkessonin kanssa. Ja siksi hänen ei haluta olevan osa perjantai-illan yhteistä viihdehetkeä Skavlanissa.

Elina Kervinen
Kirjoittaja on HS:n Skandinavian-kirjeenvaihtaja

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat