Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sovinto ydinohjelmasta avaa länsimaiden ja Iranin välisiä lukkoja

Sopimus Iranin kanssa raottaa ovea yhteistyölle Irakissa, Syyriassa, Jemenissä ja Libanonissa

Ulkomaat
 
Laura Saarikoski Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja.

Sunnuntaina näytti siltä, että yksi lukko Lähi-idässä avautuu. Jos näin käy, lännen ja Lähi-idän maiden ei tarvitsisi pelätä uutta ydinasevaltaa naapurissa kymmeneen vuoteen.

"Yhdysvallat ei voi hyväksyä ydinaseistettua Irania. Tästä ovat olleet yksimielisiä niin presidentti Clinton, Bush kuin Obamakin ", sanoo Iranin ydinuhasta kirjan kirjoittanut Georgetownin yliopiston apulaisprofessori Matthew Kroenig. Hän puhui tutkimuslaitos CSIS:n tilaisuudessa Washigtonissa viime viikolla.

Tästä on kyse

 Nykyiset neuvottelut Iranin ydinohjelmasta alkoivat vuonna 2006.

 Neuvotteluja käyvät Iranin ja Yhdysvaltain lisäksi Britannia, Venäjä, Kiina, Ranska ja Saksa.

 Neuvottelujen tavoite on estää se, että Iran saisi kehitettyä ydinaseen. Iran voisi käyttää ydinvoimaa energiantuotantoon.

 Neuvotteluille on asetettu ensimmäiseksi takarajaksi 31. maaliskuuta ja lopulliseksi takarajaksi 30. kesäkuuta 2015.

 Tiistaina pitäisi saada aikaan sovinto suurista linjoista ja kesäkuun loppuun mennessä teknisistä yksityiskohdista.

Sopimuksen mahdolliset seuraukset ulottuvat kuitenkin ydinaseita pidemmälle.

Sopimus Iranin ydinohjelmasta raottaa ovea Yhdysvaltain ja Iranin yhteistyölle Irakissa, Syyriassa, Jemenissä ja Libanonissa. Iran on tukenut shiiataistelijoita näissä maissa, ja ilman Iranin myötävaikutusta konflikteja on mahdoton ratkaista.

Lisäksi suhteiden normalisointi Iraniin tekee Yhdysvalloista vähemmän riippuvaisen hankalasta liittolaisestaan Saudi-Arabiasta. Varakkaiden saudien epäillään salaa tukevan sunniterroristeja eri maissa.

Yhdysvalloille Iran on siis avain koko Lähi-itään: shiiojen ja sunnien valtataisteluun ja terrorismiin, jota tämä valtataistelu ruokkii.

Ei ihme, että Yhdysvalloissa Obaman yrityksiä sopia Iranin kanssa on verrattu siihen, kun presidentti Richard Nixon avasi suhteet Kiinaan vuonna 1972.

Kukaan ei tosin puhu diplomaattisuhteiden palauttamisesta vielä aikoihin. Iranin johto on Yhdysvaltain ja sen tärkeimmän liittolaisen Israelin suhteen avoimen vihamielinen. Yhdysvallat puolestaan on huolissaan Iranin kasvavasta vaikutusvallasta Lähi-idässä.

Niin huolissaan, että Yhdysvallat alkoi pommittaa sunnilaista äärijärjestö Isisiä viime keskiviikkona Irakin Tikritissä osittain siksi, etteivät Iranin tukemat shiiataistelijat saisi lyötyä Isistä ja ottaisi kaupunkia haltuunsa.

Yhteinen vihollinen, Isis, ei riitä yhdistämään.

Entä jos lopullista sopimusta ei lopulta synnykään tai se ei pidä? Seurauksista ollaan Washingtonissa kahta mieltä.

Haukkamaiset poliitikot kongressissa ovat esittäneet pakotteiden kiristämistä ja jopa ohjusiskuja Iranin ydinlaitoksiin. Näitä vaihtoehtoja piti esillä myös Obaman hallinto neuvottelujen aikana. Tarkoitus oli painostaa Irania sopimukseen ja korostaa sen vastustajille, että huonokin sopimus on parempi kuin ei sopimusta.

"Iranin johto on aina tehnyt myönnytyksiä vain paineen alaisena", Kroenig sanoo ja muistuttaa, että Iran alkoi neuvotella ydinohjelmastaan vasta taloudellisten pakotteiden purtua.

"Ellei sopimusta synny, meidän täytyy ottaa askelia sen suuntaan, että [Yhdysvaltain] sotilaallinen isku näyttää uskottavalta vaihtoehdolta."

Olisiko Yhdysvallat Irakin ja Afganistanin jälkeen todella valmis uuteen sotaan Lähi-idässä?

"Iskut Irania vastaan olisivat täysin eri asia kuin Irakin sota", Kroenig sanoo. "Kukaan ei esitä, että Iraniin lähetettäisiin amerikkalaisjoukkoja. Iskut olisi rajoitettu ydinlaitoksiin ja tehtäisiin vaikka lentotukialuksilta."

Puolustuspolitiikan tutkija Ted Galen Carpenter oikeistolaisesta Cato-instituutista on Kroenigin kanssa eri mieltä. Hän edustaa pidättyväisempää linjaa Iranin suhteen Yhdysvalloissa.

"Meidän mielestämme iskut Iraniin olisivat rajoitettuja, mutta iranilaiset saattaisivat olla eri mieltä", Carpenter sanoi CSIS:n tilaisuudessa.

"Ydinaseistettu Iran olisi huono vaihtoehto, mutta sota ydinaseen estämiseksi olisi vielä pahempi."

Laura Saarikoski HS
Washington

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat