Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Oikeisto vei Ranskan aluevaalien voiton

Noin puolet äänioikeutetuista äänesti vaalien toisella kierroksella

Ulkomaat
 
Jean-Francois Monier AFP
Vaalitoimitsija laski aluevaalien toisen kierroksen vaalilippuja sunnuntaina Plerinin kaupungintalolla Länsi-Ranskassa.
Vaalitoimitsija laski aluevaalien toisen kierroksen vaalilippuja sunnuntaina Plerinin kaupungintalolla Länsi-Ranskassa. Kuva: Jean-Francois Monier AFP

Ranskan entisen presidentin Nicolas Sarkozyn johtama keskustaoikeisto on voittanut aluevaalit, joiden toinen kierros järjestettiin sunnuntaina. Ranskalaislehti Le Figaron saaman alustavan tuloksen mukaan 18 departementtia siirtyisi vasemmistolta oikeistolle.

Vaalien lopulliset tulokset eivät olleet tulleet vielä kello 23 mennessä Suomen aikaa. Uutistoimisto Reutersin mukaan sosialistipääministeri Manuel Valls kuitenkin vahvisti jo, että Sarkozyn johtama UMP-puolue ja sen liittolaiset ovat voittaneet vaalit.

Ovensuukyselyjä tekevä CSA julkisti sunnuntai-iltana alustavan tuloksen, jonka mukaan UMP-puolue saisi liittolaisineen enemmistön 66–70 Ranskan departementtiin eli alueelliseen hallintoyksikköön. Aiemmin oikeistopuolueilla on ollut hallussaan 41 departementtia.

Yhteensä 98 departementtia valitsi vaaleissa itselleen uudet johtajat. Kaikkiaan departementteja on 101. Esimerkiksi Pariisi ei näissä vaaleissa äänestänyt, sillä se on yhtä aikaa sekä kunta että departementti.

Toinen vaalien menestyjä oli Marine Le Penin johtama äärioikeistolainen Kansallinen rintama. Alustavien tulosten mukaan se ei saa enemmistöä yhdelläkään alueella, mutta se on nostanut kannatustaan reilusti. Le Pen sanoi vaalituloksen olevan puolueensa "huomisten voittojen perusta".

Presidentti François Hollanden sosialistipuolue puolestaan kärsi raskaan tappion. Ovensuukyselyjen mukaan sosialistit olivat menettämässä jopa puolet hallitsemistaan 61 alueista. CSA:n mukaan vasemmistopuolueet säilyttävät enemmistön vain 27–31 departementissa.

Le Figaro -lehden mukaan illansuussa arvioitiin, että noin puolet äänioikeutetuista äänesti toisella kierroksella.

Äänestysprosentti näytti nousevan hieman ensimmäisestä kierroksesta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat