Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kehitys vie kohti etäpilotteja

Ulkomaat
 

Perämiehen aiheuttamaksi epäilty lentoturma on kiihdyttänyt keskustelua siitä, pitäisikö lentokoneiden ohjaaminen siirtää kokonaan tietokoneille tai maassa oleville etäpiloteille. Teknisesti tämä olisi mahdollista.

Yhdysvalloissa on jo kehitetty F-16-hävittäjästä versio, jota voidaan käyttää etäohjattuna. "Pilotit käyttävät lentojen aikana vain kolme minuuttia lentämiseen", sanoi Yhdysvaltain ilmavoimien entinen pilotti ja insinööritieteiden professori Mary Cummings CNN-kanavalle viikonvaihteessa.

Suomen lentäjäliiton puheenjohtajan Sami Simosen mukaan nykykoneiden autopilotti voidaan painaa päälle jo minuutin kestoisen nousujakson päätteeksi. Sen jälkeen koko lento laskeutumiseen asti voidaan hoitaa automaatiolla.

Simosen mukaan kahta lentäjää tarvitaan kuitenkin sellaiseen, mistä tietokone ei selviä. Näitä yllättäviä tilanteita ovat esimerkiksi sääolosuhteiden muuttuminen, muiden koneiden väistäminen ilmassa ja tehokkaasti sujuvien laskujen tekeminen.

Ilman pilotteja ohjattuja koneita pidetään vääjäämättömänä kehityskulkuna. Liikenteen turvallisuusviraston Trafin ilmailujohtaja Pekka Henttu uskoo, että miehittämättömien matkustajakoneiden aika on ehkä sukupolven päässä.

Ongelmia kuitenkin riittää, muun muassa kyberturvallisuudessa. "Miehittämättömän ilmailun on oltava vähintään yhtä turvallista kuin miehitetyn."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat