Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Germanwingsin perämiestä hoidettiin vuosia sitten itsemurha-aikeiden takia

Germanwingsin turmakoneen perämiestä oli hoidettu vuosia aiemmin psykoterapiassa

Ulkomaat
 
Oliver Berg AFP
Saksalaiselle Kölnin-Bonnin lentoasemalle oli tuotu surunvalittelukirja ja kynttilöitä Germanwingsin lentoturman uhreille.
Saksalaiselle Kölnin-Bonnin lentoasemalle oli tuotu surunvalittelukirja ja kynttilöitä Germanwingsin lentoturman uhreille. Kuva: Oliver Berg AFP

Germanwingsin perämies Andreas Lubitz oli vuosia sitten psykoterapiassa itsemurhariskin takia, kertoi Düsseldorfin syyttäjä maanantaina tiedotustilaisuudessaan.

Hoito ajoittuu aikaan ennen Lubitzin työtä lentäjänä. Lubitzilla ei tuolloin myöskään ollut vielä lupakirjaa liikelennoille. Tämän jälkeen itsetuhoisesta käyttäytymisestä ei ollut merkkejä.

Syyttäjän mukaan Lubitz oli kuitenkin ollut myös perämiesaikanaan lääkärien seurannassa, ja hänelle oli myös useaan otteeseen kirjoitettu sairauslomaa. Näillä lääkärikäynneillä hänellä ei havaittu taipumuksia itsemurhaan tai muita kohtaan kohdistuvaan vihaan.

Kotietsintöjen jäljiltä ei ole löytynyt viitteitä fyysisistä sairauksista, syyttäjä tiedotti.

Lubitzin epäillään lentäneen koneen tahallaan päin vuorenseinämää. Maahansyöksyssä kuoli 149 koneessa ollutta sekä Lubitz itse.

Syyttäjän mukaan Lubitzin kotoa löytyi revitty sairauslomatodistus, jonka mukaan hänen olisi pitänyt olla sairauslomalla myös lentopäivänä viime tiistaina. Tutkijat eivät ole kuitenkaan vielä kertoneet, mihin tarkoitukseen lääkäri oli kirjoittanut hänelle sairauslomaa.

Saksassa muutamat poliitikot esittivät maanantaina vaatimuksia lääkärin vaitiolovelvollisuuden löyhentämiseksi, kun kyse voi olla lentomatkustajien turvallisuuden vaarantumisesta.

"Tämä koskee etenkin psyykkisiä sairauksia ja mahdollista itsemurhariskiä", saksalainen kansanedustaja Karl Lauterbach sanoi Bild-lehdelle.

"Lentäjien täytyy mennä lääkärille, joka on työnantajan määräämä", sanoi kansanedustaja ja Saksan liittopäivien liikennevaliokunnan jäsen Dirk Fischer Rheinische Post -sanomalehdessä.

Lubitzin taustoista on paljastunut useita mahdollisista mielenterveysongelmista kertovia seikkoja.

Lehtitietojen mukaan Lubitz kärsi myös näkökyvyn heikkenemisestä. Ranskalaislehti Le Figaron mukaan Lubitzin näkökyky oli heikentynyt jopa 30 prosenttia.

Poliisin mukaan Lubitzin tiedoissa ilmailuvirastossa on niin sanottu SIC-merkintä, joka tarkoittaa, että hänen täytyy käydä säännöllisesti lääkäritarkastuksessa kroonisen sairauden takia. Ilmeisesti Lufthansalla ei ollut tietoa tästä merkinnästä.

Saksassa lääkärin vaitiolovelvollisuus on erittäin ehdoton ja se jatkuu myös potilaan kuoltua. Työnantajalle tai sukulaisille ei saa kertoa potilaan tietoja.

Lain mukaan poikkeustilanteita on kahdenlaisia: potilaan itse antama lupa vaitiolovelvollisuuden rikkomiseen ja erittäin vakavissa rikoksissa oikeuden hakema lupa lääkärin todistuslausuntoon.

Tiina Rajamäki HS
Berliini

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat