Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uzbekistanin vaalivoittajan on vaikea hymyillä – vallanperimys ei käy kitkattomasti

Keski-Aasian valtioiden vallanperimysongelmat ovat myrkkyä Moskovalle

Ulkomaat
 
Muhammadsharif Mamatkulov AFP
Nainen äänesti Uzbekistanin presidentinvaaleissa pääkaupunki Taškentissa sunnuntaina.
Nainen äänesti Uzbekistanin presidentinvaaleissa pääkaupunki Taškentissa sunnuntaina. Kuva: Muhammadsharif Mamatkulov AFP

Moskova. Uzbekistanin keskusvaalilautakunta julkaisi sunnuntaisten presidentinvaalien lopulliset tulokset ripeästi maanantaina aamupäivällä: Istuva presidentti Islam Karimov, 77, sai äänistä 90,39 prosenttia, ja kolme kilpailevaa ehdokasta sai jakaa rippeet. Virallinen äänestysaktiivisuus oli 91 prosenttia.

Noin 30 miljoonan asukkaan kaasu- ja öljyvaltiota 26 vuotta hallinneen Karimovin järjestämät "vaalit" voi kirjoittaa huoletta lainausmerkeissä. Vanhenevan diktaattorin terveyshuolet panevat kuitenkin kysymään, istuuko presidentti viisivuotiskauttaan loppuun ja jos ei, kuka on seuraaja.

Mallia voisi yrittää hakea naapurista, esimerkiksi Azerbaidžanista. Bakun yksinvaltiaan Heidar Alijevin valta siirtyi presidentin kuoleman jälkeen vuonna 2003 kivuttomasti tämä pojalle Ilham Alijeville.

Karimovilla on kaksi tytärtä. Nuorempi heistä, Lola Karimova-Tilljajeva on Uzbekistanin Unesco-lähettiläs ja pysytellyt poissa Uzbekistanin politiikasta. Vanhempi, Gulnara Karimova, sen sijaan on osallistunut politiikkaan liikaakin.

Gulnara Karimovaa, 42, pidettiin mahdollisena isänsä seuraajana, kunnes Ruotsin television asiaohjelma Uppdrag granskning teki vuonna 2012 jutun Telia-Soneran mahdollisesti maksamista lahjuksista Uzbekistanin toimiluvan hankinnassa. Uutisesta alkoi maailmanlaajuinen skandaali.

Tutkivan journalismin järjestö OCCRP julkaisi runsas viikko sitten asiakirjoihin perustuvan raportin, jonka mukaan Gulnara Karimovan olisi onnistunut nyhtää eri teleoperaattoreilta lahjuksia ainakin miljardin dollarin arvosta. Isä-Karimovin kärsivällisyys loppui runsas vuosi sitten. Gulnara on ollut tiettävästi siitä lähtien kotiarestissa Taškentissa.

Muista sukulaisista vallan viittaa on yritetty sovittaa Karimovin veljenpojalle, mutta hän joutui epäsuosioon jo vuosia sitten.

Muttei vallanperijän edes Keski-Aasiassa tarvitse olla sukulainen. Turkmenistanin johtaja Saparmurat Nijazov ehti rakentaa valtavan henkilökultin ennen kuolemaansa vuonna 2006. Valta siirtyi silti jouhevasti varapääministeri Gurbanguly Berdymuhamedoville. Ašgabatin juorukellot tosin väittävät, että presidentti on edeltäjänsä avioton poika.

Jotain Uzbekistanin kulissien takaisesta seuraajapelistä on tihkunut julkisuuteenkin. Aiemmin vahvoilla oli pelätyn turvallisuuspalvelun SNB:n johtaja Rustam Innojatov, mutta hänen osakkeensa ovat tiettävästi heikentyneet. Innojatov johti poliisi- ja oikeustoimia Gulnara Karimovaa vastaan, minkä sanotaan väkisinkin kiristäneen Innojatovin ja presidentin välejä – olkoonkin, että vainoojapäällikkö toimi presidentin käskystä.

Moskovalaisen Garnegie-keskuksen tutkija Aleksei Malašenko arvioi äskettäisessä raportissaan, että vahvimmilla seuraajapelissä on pääministeri Šavkat Mirzijajev: hän on paitsi suosittu myös presidentin kanssa samaa samarkandilaista klaania ja sitä paitsi etäistä sukua Venäjän kolmanneksi rikkaimmalle pohatalle Ališer Usmanoville. Rahaministeri Rustam Azimovillakin voi olla mahdollisuuksia.

Uzbekistanin epävarma valtatilanne muistuttaa kovasti tilannetta pohjoisnaapurissa Kazakstanissa. Terveysongelmista kärsivän kazakkien ikipresidentin Nursultan Nazarbajevin, 74, seuraajasta ei ole tietoa. Tosin Kazakstanin presidentin tyttären, parlamentin puheenjohtajan Dariga Nazarbajevan, 51, mahdollisuudet paranivat, kun hänen ex-miehensä Rahat Alijev teki helmikuussa itsemurhan itävaltalaisessa vankilassa.

Alijev oli erityisen vihattu liikemies, jota syytettiin kilpailijoidensa murhista ja sieppauksista. Presidentin pahamaineisen ex-vävyn kuoleman ansiosta Kazakstan voi siis tehdä historiaa ja saada johtajakseen naisen.

Venäjälle suurten etelänaapureiden hallitsemattomat vallanvaihdoskamppailut olisivat riski. Kreml tuskin kaipaa etnisiä, uskonnollisia tai poliittisia levottomuuksia itään ja etelään nyt, kun länsinaapureiden kanssa on tarpeeksi tekemistä.

Presidentti Vladimir Putin kiiruhtikin ensimmäisten joukossa onnittelemaan Islam Karimovia vaalivoitosta.


Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat