Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

"Pinkkipesusta" tuli konfliktin uusi ulottuvuus

Palestiinalaisaktivisteja ärsyttää Israelin mainostaminen homomyönteisenä ja avarakatseisena

Ulkomaat
 

Israelin miehityspolitiikan arvostelijoiden mielestä seksuaalivähemmistöistä on tehty Israelin ja palestiinalaisten välisen konfliktin pelinappula. Israelia on syytetty jopa "pinkwashingista" tai "pinkkipesusta", eli homoystävällisyyden hyödyntämisestä mielikuvamarkkinoinnissa.

"Pinkkipesu tarkoittaa julkisuuskampanjaa, jossa Israelia mainostetaan homojen paratiisina, ja samalla pyritään peittelemään miehitykseen liittyviä ihmisoikeusongelmia", sanoo Israelin palestiinalainen HLBT-aktivisti Nagham Slieman.

Hän asuu Suomessa ja toimii Pirkanmaan Setassa.

Amerikanjuutalaisille suunnattu lehti Jewish Daily Forward kertoi 2005 Israelin hallituksen käynnistämästä julkisuudenhallintakampanjasta. Mielikuva sotaisasta ja uskonnollisesta maasta haluttiin muuntaa moderniksi ja ajan hermolla eläväksi.

Arvostelijoiden mukaan liberaalin Tel Avivin homomyönteisyydestä tehtiin osa julkisuuskampanjaa. Vastaavasti on korostettu homojen heikompaa asemaa palestiinalaisalueilla.

Monille palestiinalaisille HLBT-aktivisteille väitetty pr-kampanja on ollut myrkkyä. Israelissa toimivat palestiinalaiset homojärjestöt ovat jopa katkaisseet yhteistyön joidenkin israelilaisten järjestöjen kanssa. Palestiinalaisjärjestöt haluaisivat puhua seksuaalivähemmistöjen ongelmien lisäksi miehitykseen liittyvistä ihmisoikeusongelmista.

"Palestiinalaisjärjestöjen mielestä on vaikea tehdä yhteistyötä, jos israelilaiset järjestöt eivät myönnä apartheidiä tai kiistävät koko miehityksen olemassaolon", Slieman sanoo.

Israelin homomyönteinen imago on saanut kolhuja myös omien sotilaiden tekemistä paljastuksista.

Syksyllä joukko israelilaisia tiedustelupalvelun sotilaita paljasti, että heitä oli kehotettu keräämään miehitetyillä alueilla tietoja esimerkiksi ihmisten seksuaalisesta suuntautumisesta.

Intiimeillä yksityiskohdilla oli tarkoitus painostaa palestiinalaisia ja luoda jännitteitä.

Israelilainen homoaktivisti Avi Soffer, joka oli Suomessa Israelin suurlähetystön vieraana, kiistää väitteet "pinkkipesusta".

Hän sanoo olevansa israelilainen, joka rakastaa kotimaataan "vaikkei se ole täydellinen". Silti hän ajaa ennen muuta seksuaalivähemmistöjen asiaa.

"Seksuaalivähemmistöt tulevat joka tapauksessa olemaan aina vähemmistö. Israelilaiset homoaktivistit eivät ole palestiinalaisten seksuaalivähemmistöjen vihollisia. Olemme kaikki samassa veneessä."

Myös Nagham Slieman toivoo, että HLBT-ryhmät löytäisivät yhteisen sävelen.

"Kaikki homoseksuaalit käyvät lopulta kuitenkin samankaltaista taistelua", hän sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat