Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Thaimaan hallitus aikoo lopettaa poikkeustilan

Vuoden kestäneen poikkeustilan jatkosta päättää kuningas. Hallitus pitäisi silti armeijan valtaoikeudet ennallaan.

Ulkomaat
 
Pia Hauskaviita
Poikkeustila ei ole paljon näkynyt Thaimaan turistirannoilla. Yleinen kurinpalautus on kuitenkin häätänyt rannoilta luvattomat ravintolat ja palvelut.
Poikkeustila ei ole paljon näkynyt Thaimaan turistirannoilla. Yleinen kurinpalautus on kuitenkin häätänyt rannoilta luvattomat ravintolat ja palvelut. Kuva: Pia Hauskaviita

Thaimaassa viime vuoden toukokuusta asti vallinnut poikkeustila on päättymässä.

Uutistoimistojen mukaan Thaimaan pääministeri Prayuth Chan-ocha pyysi tiistaina lupaa poikkeustilan poistamiseen Thaimaassa lähes myyttisestä asemasta nauttivalta kuninkaalta Bhumibol Adulyadejilta. Päätös on nyt hänen käsissään.

Poikkeustila on antanut käytännössä vallan armeijalle ja kieltänyt esimerkiksi yli viiden ihmisen poliittiset kokoontumiset. Sen tilalle hallitus kuitenkin toisi uuden lain, joka takaisi armeijalle edelleen laajat valtaoikeudet.

Turismille poikkeustila on tehnyt hallaa. Äänekkäimmin poikkeustilan poistoa ovat vaatineet matkanjärjestäjät ja matkailusta muuten elantonsa saavat.

Thaimaalainen Bangkok Post -lehti kertoo, että joillain alueilla eurooppalaisten ja venäläisten turistien määrä on pudonnut lyhyessä ajassa jopa kolmanneksella. Tämän vuoksi esimerkiksi Pattayalla tarjotaan nyt thaimaalaisille turisteille hotelliöistä jopa 50 prosentin alennuksia.

Käytännössä poikkeustila on tuntunut Thaimaan-kävijöiden lomaelämässä vain vähän.Sotilaita ei ole juuri näkynyt turistikohteissa, ja tavalliselle perhelomailijalle uusi komento on usein ilmennyt lähinnä pienenä muutoksena uimarantojen palveluissa.

Kyse onkin enemmän Thaimaan maineesta.

Poikkeustila sai alkunsa, kun armeija kaappasi vallan toukokuussa. Vallankaappausta edelsivät niin kutsuttujen keltapaitojen aloittamat laajat mielenosoitukset ja kuukausien sekasorto.

Thaimaan keltapaidat ja punapaidat ovat olleet vastakkain siitä asti, kun armeija vuonna 2006 syrjäytti pääministeri Thaksin Shinawatran keltapaitojen mielenosoitusten päätteeksi. Thaksin on ollut siitä asti maanpaossa ulkomailla ja vieraillut Suomessakin.

Keltaisia pidetään pääkaupunki Bangkokin eliitin ja ylemmän keskiluokan edustajina. Punaisten puolestaan katsotaan edustavan lähinnä Pohjois-Thaimaan köyhiä maalaisia. Punaiset eli Thaksinin kannattajat ovat voittaneet valtiolliset vaalit vuodesta 2011 lähtien.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat