Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Iran-neuvottelujen määräaika umpeutui

Iranin ydinase muuttaisi koko Lähi-idän voimatasapainon

Ulkomaat
 
BRENDAN SMIALOWSKI AFP
Iranin ulkoministeri Javad Zarif (vas.) ja atomienergiahallinnon johtaja Ali Akbar Salehi osallistuivat neuvotteluihin Sveitsissä.
Iranin ulkoministeri Javad Zarif (vas.) ja atomienergiahallinnon johtaja Ali Akbar Salehi osallistuivat neuvotteluihin Sveitsissä. Kuva: BRENDAN SMIALOWSKI AFP

Vuosikausia jatkuneet neuvottelut Iranin ydinohjelmasta saavuttivat kriittisen vaiheen tiistaina Sveitsin Lausannessa, kun neuvottelujen määräaika oli umpeutumassa puoliltaöin paikallista aikaa.

Valkoisen talon mukaan Yhdysvallat on valmis jatkamaan neuvotteluja vielä keskiviikkona, jos tarpeen.

Tästä on kyse

 Iranin ydinneuvottelut alkoivat vuonna 2006, tavoitteena estää Irania saamasta ydinasetta.

 Neuvotteluja käyvät Iranin ja Yhdysvaltain lisäksi Britannia, Venäjä, Kiina, Ranska ja Saksa.

 Ellei sopimukseen päästä, USA uhkaa kiristää talouspakotteita.

 Maaliskuun 31. mennessä piti sopia suurista linjoista ja kesäkuun 30. mennessä teknisistä yksityiskohdista.

Loppusuoralla erimielisyyksiä ei enää ollut paljon, mutta ne olivat sopimuksen kannalta keskeisiä. Iran halusi vakuutuksen siitä, että sille langetetut talouspakotteet purettaisiin mahdollisimman nopeasti, kertoi uutistoimisto Reuters.

Lisäksi Iran vaati, että se saisi jatkaa ydinohjelmansa kehittämistä kymmenen vuoden määräajan umpeuduttua. Iran vastusti myös vaatimusta ydinpolttoaineensa varastoimisesta ulkomaille.

Pöydän vastapuolella länsimaat, Kiina ja Venäjä taas haluavat yli kymmenen vuoden määräajan kaikkein arkaluontoisimmalle tutkimustyölle. Ne haluavat pitää Iranin ydinohjelman sen verran kehittymättömänä, että ydinasevalmiuteen jäisi varoaikaa ainakin vuosi. Iran itse kiistää havittelevansa ydinpommia.

Panokset neuvotteluissa ovat kovat. Länsi ja Lähi-idän maat pelkäävät, että ydinaseen myötä Iranin vaikutusvalta Lähi-idässä kasvaisi entisestään.

Iran tukee jo nyt shiiataistelijoita Irakissa, Syyriassa, Libanonissa ja Jemenissä, mikä huolestuttaa erityisesti Iranin kilpailijaa, sunnienemmistöistä Saudi-Arabiaa. Viime viikolla Saudi-Arabia alkoi pommittaa Iranin tukemia shiiakapinallisia Jemenissä.

Iranin ydinase voisi suistaa Lähi-idän asevarustelukierteeseen: Saudi-Arabia on jo nyt ilmoittanut, että se aikoo hankkia samanlaisen aseistuksen kuin Iran. Pahimmillaan vastakkainasettelu voisi johtaa avoimeen sotaan.

Iran on myös avoimen vihamielinen Israelin suhteen, ja siksi Israel haluaa estää Iranin ydinaseen keinolla millä hyvänsä. Israel vastustaa myös nyt neuvoteltavaa sopimusta, koska sen mielestä ehdot eivät ole Iranille tarpeeksi tiukat.

"Teemme kaikkemme turvataksemme itsemme ja tulevaisuutemme", Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Haukkamaisimmat poliitikot Israelissa ja Yhdysvalloissa ovat ehdottaneet ohjusiskuja Iranin ydinlaitoksiin. Presidentti Barack Obaman hallinto haluaa kuitenkin välttyä uudelta sodalta Lähi-idässä.

Iran-neuvottelujen määräajan lähestyminen laski myös öljyn hintaa.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Yhdysvaltain raakaöljy halpeni tiistain mittaan 48,13 dollariin ja Pohjanmeren Brent-viitelaadun raakaöljy 55,29 dollariin barrelilta.

Öljyn halpeneminen ennakoi sitä, että sopu lopulta syntyy: silloin Iran saisi taas myydä öljyä vapaammin maailmanmarkkinoille, ja lisääntyvä tarjonta supistaisi hintoja.

Laura Saarikoski HS
Washington

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat