Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pihviravintolakin tarjoaa paastomenun

Venäjällä ravintolat kohottavat imagoaan omaperäisillä paastomenuilla, vaikka vain kolme prosenttia kansasta noudattaa tiukkaa paastoa

Ulkomaat
 
Nikolai Gontar
Meat Head -pihviravintolan paastonajan erikoislistalta löytyy muun muassa paahdettuja perunoita sienillä ja kurpitsa-tofukeittoa. Sata ruplaa on noin 1,75 euroa.
Meat Head -pihviravintolan paastonajan erikoislistalta löytyy muun muassa paahdettuja perunoita sienillä ja kurpitsa-tofukeittoa. Sata ruplaa on noin 1,75 euroa. Kuva: Nikolai Gontar

Venäjällä meneillään oleva pääsiäistä edeltävä paasto saa ravintolakokkien päät kivistämään. Pitäisi keksiä herkullinen ja omaperäinen vegaanimenu, joka tyydyttäisi vaativimmankin paastoajan.

"Paaston ajan ruokalistan suunnittelu on yksi vaikeimmista tehtävistä. Meillä on ravintolassa aina kuukautta ennen paaston alkamista aivomyrsky, kun suunnittelemme listaa", pihviravintola Meat Headin johtaja Kristina Klimentšuk kertoo Pietarissa.

Tästä on kyse

Paastoaja ei syö eläinperäisiä ruokia

 Venäjän ortodoksit viettävät paastoa tänä vuonna 23. helmikuuta – 11. huhtikuuta.

 Aiemmin paastossa oli lihan, maidon ja kananmunien lisäksi kielletty joinakin päivinä myös kasviöljyt ja ruoka-aineiden kypsennys.

 Nykyään monet paastoajat sallivat itselleen esimerkiksi kalan syömisen.

 Tiukassa paastossa kiellettyjen listalla on myös kiroilu, seksi ja pahat ajatukset.

Tänä vuonna listalle päätyi esimerkiksi mansikoilla höystetty tomaattikeitto ja pähkinäisellä arganöljyllä maustettu punajuuri-rucolasalaatti.

Venäjällä ei ole mitenkään kummallista, että pihviravintola panostaa paaston aikana vegaaniruokaan. Ennen pääsiäistä kasvislista löytyy myös sushiravintoloista ja halvoista ruokaloista.

Pikaruokaketju Burger King mainostaa paastohampurilaisiaan, joille on haettu ortodoksikirkon hyväksyntä. Myös kaupat täyttyvät kasvistäytteisistä paastopelmeneistä ja porkkanapihveistä.

Paastoruoan tarjontaan nähden tutkimuskeskus Vtsiomin maanantaina julkaiseman kyselyn vastaukset ovat hämmästyttäviä. Venäläisistä vain kolme prosenttia noudattaa tiukkaa paastoa – 77 prosenttia syö lihaa siinä missä ennenkin.

Luvut ovat pysyneet suurin piirtein samoina vuodesta 1998. Osittain paastoa kertoo noudattavansa yhdeksän prosenttia vastaajista.

Kysyntää paastoruoalle on silti jopa pihviravintolassa, Klimentšuk sanoo.

"Korkeatasoiselle ravintolalle on tärkeää tarjota laadukas paastomenu. Annoksia saatetaan tilata myös lisäkkeeksi pääruoan oheen."

Klimentšuk itse on ortodoksisesta perheestä ja hänet on kastettu. Työnsä takia hän ei kuitenkaan voi paastota.

"Suunnittelemme jo uusia annoksia kevätlistaan. Minun pitää maistaa ja kokeilla jokaista annosta, minkä lisäksi pitää valita sopivat viinit."

Ravintolanjohtajan mielestä ajat ovat muuttuneet, ja paastoonkin suhtaudutaan aiempaa sallivammin.

"Koska en voi kieltäytyä eläinperäisestä ruoasta, kilvoittelen muuten sisäisesti. Käyn myös enemmän kirkossa kuin yleensä."

Tärkeintä hänen mielestään onkin henkinen puhdistautuminen, eivät niinkään keinot, joilla siihen pyritään.

Tänä vuonna Meat Headin paastomenun luomista vaikeutti osaltaan Venäjän asettama elintarvikkeiden tuontikielto. Ruokaa ei saa tuoda lännestä.

"Olemme käyttäneet vähemmän marjoja kuin yleensä", Klimentšuk kertoo.

Perunaa ja punajuurta tuodaan Venäjän lisäksi Kuubasta. Valko-Venäjästä on tullut uusi iso toimittajamaa. Sen kautta virtaa pakotelistan tuotteita myös Euroopasta.

"Vihannesten kanssa ei ole niin suuria ongelmia kuin lihan suhteen", Klimentšuk selvittää.

Venäjällä on laajennettu pihvikarjan tuotantoa voimakkaasti pakotteiden tultua voimaan, mutta tuotantokustannukset nousevat korkeiksi.

"Liha maksaa meille saman verran, ellei enemmän, kuin aikaisemmin Australiasta tai Uudesta-Seelannista tuotu liha."

Hanhenmaksan ravintola joutui poistamaan listalta kokonaan, koska Klimentšukin mukaan laadukasta hanhenmaksaa saisi vain Ranskasta.

Pääsiäinen on ortodoksien tärkein juhla. Paastonaika loppuu pääsiäissunnuntaihin, jolloin pidot alkavat.

Anneli Ahonen
Pietari

Nikolai Gontar
Ravintolanjohtaja Kristina Klimentšuk ei työnsä vuoksi voi paastota. Tärkeintä onkin hänen mielestään henkinen puhdistautuminen.
Ravintolanjohtaja Kristina Klimentšuk ei työnsä vuoksi voi paastota. Tärkeintä onkin hänen mielestään henkinen puhdistautuminen.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat