Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Israelista tuli homomyönteinen nopeasti – palestiinalaisia seksuaalivähemmistöjä pidetään silti uhkana

Ulos kaapista ja taistoon oikeuksien puolesta vaikka tuomioistuimissa, kuuluu israelilaisaktivistin resepti seksuaalivähemmistöille

Ulkomaat
 
Heidi Piiroinen HS
Israelilainen homoaktivisti Avi Soffer on kamppaillut seksuaalivähemmistöjen oikeuksien puolesta yli 35 vuotta. "Muutos lähti rohkeista yksilöistä, jotka uskalsivat panna itsensä likoon", Soffer sanoo.
Israelilainen homoaktivisti Avi Soffer on kamppaillut seksuaalivähemmistöjen oikeuksien puolesta yli 35 vuotta. "Muutos lähti rohkeista yksilöistä, jotka uskalsivat panna itsensä likoon", Soffer sanoo. Kuva: Heidi Piiroinen HS

Kaikki tapahtui melko nopeasti.

Vielä runsas kolmekymmentä vuotta sitten homoseksuaalisuus oli Israelissa laitonta. Seksuaalivähemmistöjä ei suorastaan vihattu – ihmiset eivät vain tienneet homoista juuri mitään, kertoo israelilainen korusuunnittelija ja homoaktivisti Avi Soffer.

Muun muassa Aguda-järjestön puheenjohtajana toiminut kahden lapsen isä on kamppaillut HLBT-ihmisten (homo-, lesbo-, bi- ja transihmiset) oikeuksien puolesta Israelissa yli 35 vuoden ajan. Hän kävi Suomessa toissa viikonloppuna Israelin suurlähetystön vieraana.

Kun vuonna 2015 katsoo israelilaista yhteiskuntaa ja vertaa sitä useisiin naapurimaihin, tilanne on HLBT-ihmisten oikeuksien kannalta selvästi naapureita valoisampi.

"Muutos lähti rohkeista yksilöistä, jotka uskalsivat panna itsensä likoon", Soffer sanoo.

Asenteet homoja kohtaan muuttuivat Israelissa samalla reseptillä kuin monessa länsimaassakin. Malli aktivismille tuli amerikanjuutalaisilta, jotka 1970-luvulla perustivat ensimmäisen HLBT-järjestön Israeliin.

"Ymmärsimme jo alkuvaiheessa, kuinka tärkeää on näkyvyys mediassa ja politiikassa. Pitää uskaltaa tulla ulos kaapista", Soffer sanoo.

Kaapista tuleminen eli omasta homoudestaan kertominen osoitti tietämättömille, että homoseksuaali voi olla "lääkärisi, lastesi opettaja tai siivooja" – siis kuka tahansa meistä.

Israelin ensimmäisissä Gay Pride -mielenosoituksissa oli vain kymmenestä viiteentoista osallistujaa, Soffer muistelee.

"Vuonna 1986 kaduilla oli jo viisituhatta ihmistä. Ja nyt kesäkuun Pride-tapahtuma Tel Avivissa kerää jopa satatuhatta ihmistä eri puolilta maailmaa."

Ei Israel silti mikään homojen paratiisi ole. Laki ei esimerkiksi tunne samaa sukupuolta olevien avioliittoa. Ulkomailla solmitut homoliitot Israel tunnustaa.

Israelissa on yhä homoja vierastavia konservatiivisia ryhmiä. Tel Avivin liberaalista ilmapiiristä ei ole esimerkiksi Jerusalemissa tietoakaan. Israelissa on tehty myös väkivaltaisia iskuja homoja vastaan.

"Meillä on ääriuskonnollisia ja -konservatiivisia ryhmiä kuten ortodoksijuutalaiset ja monet Israelin arabiyhteisöistä. Näissä asioissa meillä on korjaamista", Soffer sanoo.

Israelilaisiin poliitikkoihinkaan ei ole voinut aina luottaa. Niinpä homoaktivistit ovat joutuneet taistelemaan kansalaisoikeuksistaan tuomioistuimissa.

Soffer kertoo esimerkin leskeksi jääneestä miehestä, jonka kumppani oli Israelin armeijan korkea-arvoinen upseeri.

Israelin armeija myöntää leskeneläkettä kuolleiden työntekijöidensä perheille. Mutta koska tässä tapauksessa kyse oli homoparista, eläke evättiin.

"Leski haastoi oikeuteen armeijan, joka on Israelin yhteiskunnan vaikutusvaltaisimpia instituutioita. Vuosien oikeustaiston jälkeen leski voitti."

Sofferin mukaan seksuaalivähemmistöt ovat usein voineet luottaa oikeusistuimiin, koska ne ovat "liberaaleja ja kunnioittavat ihmisoikeuksia".

On silti yksi seksuaalivähemmistöihin liittyvä ongelma, jonka ratkaisu ei ole israelilaisten aktivistien käsissä.

Sofferin mukaan miehitetyiltä palestiinalaisalueilta, erityisesti Gazasta, pakenee henkensä kaupalla Israeliin kymmenkunta seksuaalivähemmistöihin kuuluvaa miestä vuodessa.

Palestiinalaisten LGBT-järjestöjen mukaan homoseksuaalisuus on arabiyhteisöissä tabu. Gazassa Hamas-järjestön väitetään julistaneen homoseksuaalisuuden rikolliseksi kuolemanrangaistuksen uhalla.

Israelissakaan palestiinalaiset homot eivät ole turvassa, sillä Israel pitää heitä turvallisuusuhkana – Sofferin mukaan siksi, että palestiinalaiset ääriryhmät voivat kiristää heitä terroritekoihin uhkaamalla heidän perheitään palestiinalaisalueilla.

Palestiinalaiset homopakolaiset eivät saa Israelista turvapaikkaa. Myös palestiinalaisalueille palauttaminen voi olla heille vaarallista.

"Israelin homojärjestöt haluaisivat auttaa heitä, mutta se on hyvin vaikeaa. Meidän ehdotuksemme on, että heidät pitäisi siirtää kokonaan konfliktin ulkopuolelle, esimerkiksi pakoon Eurooppaan."

Korjaus 1.4.2015 klo 9.00: Avi Soffer vieraili Suomessa toissa viikonloppuna, ei viime viikonloppuna.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat