Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Homoparien hääkakut jakavat USA:n kahtia – kristitty vastustaja voisi kieltäytyä leipomasta

Uusi uskonnonvapauslaki nostatti myrskyn, joka kertoo suuresta asenteenmuutoksesta

Ulkomaat
 
Aaron P. Bernstein Getty Images
Mielenosoittajat kokoontuivat tiistaina Indianan Bloomingtonissa vastustamaan uskonnonvapauslakia.
Mielenosoittajat kokoontuivat tiistaina Indianan Bloomingtonissa vastustamaan uskonnonvapauslakia. Kuva: Aaron P. Bernstein Getty Images

Washington. Jos homopari tilaa leipomosta hääkakun, voiko kristitty kondiittori kieltäytyä myymästä vakaumuksensa vastaista leivonnaista?

Tämä kysymys on nostattanut myrskyn Yhdysvalloissa, kun Indianan kuvernööri Mike Pence allekirjoitti "uskonnonvapauden palautukseksi" kutsutun lain viime viikolla. Arkansasin lainsäätäjät hyväksyivät samankaltaisen lain tiistaina.

Uskonnonvapauden palautus antaisi suuryrityksille Indianassa ja Arkansasissa luvan vastustaa lakeja, jotka sotivat omistajien vakaumusta vastaan. Siksi laki nähdään porsaanreikänä yrityksille, jotka haluaisivat kieltää palvelut samaa sukupuolta olevilta pareilta.

Fakta

Vastaava laki on 20 osavaltiossa

 "Uskonnonvapauden palautuslakia" vastaava laki on voimassa 20:ssä Yhdysvaltain osavaltiossa.

 Samaa sukupuolta olevien avioliitot ovat laillisia 37 osavaltiossa 50:stä.

 USA:n korkeimmalta oikeudelta odotetaan viimeistä sanaa liittojen laillisuudesta kesäkuussa.

"Valtion ei pitäisi pakottaa uskovaisia yrityksiä ja kirkkoja osallistumasta vihkiseremonioihin, jotka ovat näiden vakaumuksen vastaisia", sanoi perhetutkimuslaitoksen johtaja Tony Perkins The New York Times -lehdessä.

Uudesta uskonnonvapauslaista tekee merkittävän sen aiheuttama reaktio. Suuryritykset, kuten Walmart ja Apple, sekä miesten koripalloliiga NBA vastustavat lakia. Walmartin toimitusjohtaja Doug McMillon pyysi Arkansasin kuvernööriä käyttämään veto-oikeuttaan, koska laki ei ole "ylpeästi edustamiemme arvojen mukainen". Applen toimitusjohtaja Tim Cook kirjoitti The Washington Post -lehdessä, että uudet lait "laillistavat syrjinnän teeskentelemällä puolustavansa" uskonnonvapautta.

"Muistan, millaista oli kasvaa etelässä 1960–1970-luvuilla. Joskus se [syrjintä] piiloutuu lakeihin, joiden pitäisi suojella meitä", Cook kirjoitti ja rinnasti mustien ja homojen oikeudet.

Keskiviikkona yliopistokoripallon hallitseva mestari Connecticutin yliopisto ilmoitti, että sen valmentajat jättävät loppuottelun Indianapolisissa väliin.

Kaksikymmentä vuotta sitten tällainen tuki seksuaalivähemmistöille olisi ollut mahdotonta, mutta asenteet samaa sukupuolta olevien avioliittoja kohtaan ovat mullistuneet.

The Wall Street Journalin ja uutiskanava NBC:n tuoreen mielipidetiedustelun mukaan jo 59 prosenttia amerikkalaisista hyväksyy homoliitot. Vuonna 2004 vastaava luku oli 30 prosenttia. Etenkin nuoret ovat ylivoimaisesti homoliittojen puolella.

Arkansasin kuvernööri Asa Hutchinson perääntyikin keskiviikkona ja sanoi allekirjoittavansa lain vasta tarkistettuaan, että se vastaa liittovaltion lakeja.

"Mielipide-erot [laista] jakavat perheitä. Oma poikani allekirjoitti vetoomuksen, jossa minua pyydetään käyttämään veto-oikeuttani tähän lakiin", Hutchinson kertoi.

Miksi Indianassa ja Arkansasissa sitten säädetään lakeja, jotka vahingoittavat osavaltion mainetta ja taloutta? Koska näissä osavaltioissa äänestäjät ja poliitikot ovat keskimääräistä uskonnollisempia.

Laki on jälleen uusi osoitus siitä, miten Yhdysvallat on jakautunut kahteen kulttuurivyöhykkeeseen: liberaalien rannikoihin ja suurkaupunkeihin sekä konservatiivien etelään ja maaseutuun. Uutta on vain se, että konservatiivit ovat altavastaajia.

Lisäkierrettä tuovat ensi vuoden presidentinvaalit. Republikaaniehdokkaat yrittävät vedota uskovaisiin äänestäjiin, jotka ratkaisevat esivaalit. Siksi uskonnonvapauslaista on tullut mittatikku sille, onko ehdokas "aito" kristitty. Floridan entinen kuvernööri Jeb Bush sanoi radiohaastattelussa, että lakia tarvitaan.

"On maamme arvojen mukaista, että voi kunnioittaa ja suvaita erilaisten ihmisten elämäntapoja mutta antaa uskovaisille mahdollisuuden noudattaa omiaan", Bush sanoi.

Tammikuussa Bush sai omiltaan arvostelua sanottuaan, että sitoutunut homopari ansaitsee muiden kunnioituksen.

Oikaisu kello 0.22: Korjattu Applen toimitusjohtaja Tim Cookin nimi oikeaan muotoon.


Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat