Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Turkissa pelätään nyt "pahan akselia"

Väkivalta jatkui Istanbulissa, kun keskuspoliisiasemalle yritettiin iskeä keskiviikkona

Ulkomaat
 
Ozan Kose AFP
Syyttäjä Mehmet Selim Kirazin poika jätti keskiviikkona jäähyväiset isälleen hautajaisissa Istanbulissa.
Syyttäjä Mehmet Selim Kirazin poika jätti keskiviikkona jäähyväiset isälleen hautajaisissa Istanbulissa. Kuva: Ozan Kose AFP

Väkivaltaisuuksien pelättiin yltyvän Turkissa jälleen keskiviikkona, kun Istanbulin keskuspoliisiasemalle yritettiin tehdä pommi-isku.

Poliisi sai estettyä iskun ampumalla kahta hyökkääjää, joista toinen kuoli luoteihin. Kuollut hyökkääjä oli viranomaisten mukaan nainen, jolta löydettiin pommi ja ase.

Aiemmin keskiviikkona viranomaiset jahtasivat radikaaleja vasemmistolaisia päivä sen jälkeen, kun aktivistit olivat siepanneet turkkilaisen syyttäjän Istanbulissa. Panttivankitilanteessa kuoli kaksi sieppaajaa ja syyttäjä.

Viranomaiset pidättivät kolmisenkymmentä radikaalivasemmistojärjestön epäiltyä jäsentä kolmessa eri kaupungissa. Lisäksi mellakkapoliisi pidätti vasemmistolaisopiskelijoita Istanbulin yliopistolla, radikaalijärjestö kertoi.

"Tämä ei ollut hyökkäys syyttäjää vastaan vaan hyökkäys koko oikeusjärjestelmää vastaan. Hyökkäys oli ase, joka oli suunnattu kohti kansaamme", totesi oikeusministeri Kenan Ipek syyttäjä Mehmet Selim Kirazin hautajaisissa Istanbulissa uutistoimisto Reutersin mukaan.

"Turkki on riittävän vahva ottaakseen kiinni ne, jotka olivat vastuussa näistä rikollisista. Salamurhaajien kuolema ei tarkoita sitä, että heidän takanaan olevat rikolliset ja synkät voimat pääsevät helpolla", Ipek sanoi.

Kiraz johti tutkintaa, joka liittyy vuoden 2013 hallituksenvastaisiin mielenosoituksiin ja teinipoika Berkin Elvanin tapaukseen.

Elvan kuoli vammoihin, jotka hän sai päähän osuneesta poliisin kyynelkaasusäiliöstä. Isänsä mukaan Elvan oli ostamassa leipää. Turkin silloinen pääministeri ja nykyinen presidentti  Recep Tayyip Erdogan puolestaan väitti, että poika olisi kuulunut terroristijärjestöön ja että hänellä olisi ollut mielenosoituksessa mukanaan ritsa.

Kirazin sieppasi äärivasemmistolainen Kansan vallankumouksellinen vapautuspuolue DHKP-C. Järjestön oman ilmoituksen mukaan sieppaus oli kosto Elvanin kuolemasta.

Keskiviikkona Istanbulissa koettiin toinenkin hyökkäys, kun aseistautunut mies ryntäsi maata johtavan AK-puolueen toimistoon. Hän rikkoi toimistossa paikkoja ja ripusti ikkunasta Turkin lipun, johon oli lisätty valkoinen miekka. Viranomaiset saivat pidätettyä hänet. Tiedossa ei ole, liittyikö tempaus syyttäjän sieppaukseen.

Vuodenvaihteessa automaattiaseella aseistautunut mies iski puolestaan Dolmabahçen palatsiin Istanbulissa. Alueella on pääministerin virka-asunto.

Tapaukset ovat herättäneet huolta kesäkuun yleisvaaleihin valmistautuvassa Turkissa. Pääministeri Ahmet Davutoglu varoittikin lisääntyvän väkivallan vaarasta ja kehotti kaikkia turkkilaisia muodostamaan "yhteisen rintaman terrorismia vastaan".

"Tiedämme, että vastassamme on pahan akseli, joka yrittää lietsoa kaaoksen ilmapiiriä ennen vaaleja", hän sanoi Reutersin mukaan.

AKP:n odotetaan voittavan vaalit ylivoimaisesti.

DHKP-C on marxilais-leniniläinen järjestö, joka perustettiin 1970-luvulla. Se on ilmoittanut tehneensä monia salamurhia ja pommi-iskuja.

Turkin lisäksi myös Yhdysvallat ja EU ovat luokitelleet DHKP-C:n terrorijärjestöksi. Järjestö teki muun muassa itsemurhaiskun helmikuussa Yhdysvaltojen suurlähetystöön Ankarassa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat