Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mosambikin risteyksissä kohtaavat Lenin, Mao ja Olof Palme

Vuosia sitten päättynyt sosialismi elää vielä pääkaupunki Maputon kadunnimissä

Ulkomaat
 
Eva-Lotta Jansson
Yksi Maputon kaduista on nimetty Ruotsin entisen pääministerin Olof Palmen mukaan. Palme oli Afrikan vapautusliikkeiden tukija.
Yksi Maputon kaduista on nimetty Ruotsin entisen pääministerin Olof Palmen mukaan. Palme oli Afrikan vapautusliikkeiden tukija. Kuva: Eva-Lotta Jansson

Maputo. Siellä missä Vladimir Lenin kohtaa Mao Tsetungin, palvotaan Jumalaa. Tavatonta!

Mao olisi närkästynyt. Maon Kiinassa palvottiin vain häntä. Jo sitä ennen Neuvostoliiton johtajat olivat rakentaneet henkilökultin Leninin ympärille, vaikka tämä ei tainnut sitä itse haluta.

Mutta siinä kirkko seisoo Avenida Vladimir Leninen ja Avenida Mao Tsé Tungin kulmassa Mosambikin Maputossa.

"Kirkossa kävijät tulevat isoilla autoillaan ja tukkivat tien. Mutta eivät he mitään osta", valittaa kioskimyyjä Keret Lakhani.

Lakhani on Intiasta. Leninin kadulla maailman työläiset ovat yhtyneet: on etiopialaisia, pakistanilaisia, portugalilaisia.

Kansainvälinen on myös kadunnimistö. Sosialismin sankarit eri puolilta maailmaa ovat saaneet katunsa kaakkoisafrikkalaisen valtion pääkaupunkiin. Monet heistä olivat myös pahemman luokan diktaattoreita.

Sosialisminhistoriassa asiat eivät aina menneet niin kuin piti. Mosambikin sosialismin tarinan voi kertoa lyhyesti: ei toiminut.

Entinen vapautusliike, nykyinen valtapuolue Frelimo ei enää usko sosialismiin, mutta uusiakaan sankareita ei ole löytynyt.

Jopa Pohjois-Korean Kim Il-sungilla on oma puistokatunsa. Kim kehitti maailman totalitaarisimman valtiojärjestelmän, ja Pohjois-Korean katujulisteissa murskataan edelleen amerikkalaisia imperialisteja.

Mutta mikäs se siinä Kimin ja Maon risteyksessä: Yhdysvaltain kulttuurikeskus! Keskuksen aidassa on oikeustaistelija Martin Luther Kingin kuva. Hän ei ole saanut omaa katua Maputoon.

Sen sijaan kunnia on annettu muun muassa Somalian sotilasdiktaattorille Mohamed Siad Barrelle ja Vietnamin kommunistijohtajalle Ho Chi Minhille. Myös Zimbabwen Robert Mugabella on oma aukio.

Sosialismin sankareiden joukkoon on otettu myös Olof Palme. Ruotsin entinen pääministeri oli Afrikan vapautusliikkeiden vankka tukija. Siksi eräs teoria on, että Etelä-Afrikan apartheidhallinto tilasi hänen murhansa.

"Koulussa opetettiin Palmesta. Meille kerrottiin myös Leninistä, Maosta ja näistä muista, koska he olivat Mosambikin ystäviä", sanoo Constantino Luis Vinho, joka istuskelee akasiapuun alla Palmen kadun laidalla.

Poliisikonstaapeli Vinho on avannut sunnuntaiaamun kunniaksi oluen. Hänen mukaansa Palmen kadulla on rauhallista – ainoastaan risteyksessä rytisee.

"Siinä on stop-merkki, mutta ihmiset eivät noudata sitä."

Vähän matkan päässä on itäsaksalaistyylinen harmaa betonikerrostalo. Monien rakennusten seinät ovat rapistuneet. Jalkakäytävissä on reikiä.

Ei tämä ole vain sosialismin epäonnistumista. Kapitalismikin on jättänyt ihmisiä köyhyyteen.

Karl Marxin kadulla sen näkee. Uusi kiiltelevä pankkirakennus nousee korkeuksiin, mutta kadun toisella puolella nukkuu ihmisiä hylätyn talon raunioissa.

Pääoma on edelleen epätasaisesti jakaantunut.

Sami Sillanpää HS
Mao Tsetungin katu risteää Maputossa Vladimir Leninin mukaan nimetyn kadun kanssa.
Mao Tsetungin katu risteää Maputossa Vladimir Leninin mukaan nimetyn kadun kanssa.


Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat