Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ilmaston lämpenemistä ei saada kuriin

33 maata aikoo sitoutua uusiin päästöjen leikkauksiin, mutta joukosta puuttuu vielä isoja saastuttajia

Ulkomaat
 
Sebastian Kahnert DPA
Uhkaavat pilvet leijuivat Erfurtin kaupungin yllä Saksan itäosassa tiistaina. Maan läpi kulkenut myrskyrintama Niklas saavutti meteorologien mukaan 140 kilometrin tuntinopeuden. Ilmaston lämpenemisen on arvioitu ruokkivan sään ääri-ilmiöitä.
Uhkaavat pilvet leijuivat Erfurtin kaupungin yllä Saksan itäosassa tiistaina. Maan läpi kulkenut myrskyrintama Niklas saavutti meteorologien mukaan 140 kilometrin tuntinopeuden. Ilmaston lämpenemisen on arvioitu ruokkivan sään ääri-ilmiöitä. Kuva: Sebastian Kahnert DPA

Alku näyttää hyvältä, mutta ilmaston lämpenemistä tuskin vielä saadaan kuriin.

Näin voi kuvailla odotuksia, jotka kohdistuvat vielä luonnostelupöydällä olevaan kansainväliseen ilmastosopimukseen. Se on tarkoitus linjata Pariisissa tämän vuoden joulukuussa.

Artikkeliin liittyvät

Kaikkiaan 33 maata jätti tiistaihin mennessä alustavan lupauksensa päästöleikkauksista, joihin ne voivat Pariisissa suostua. Lupausten jättäjissä on maailman suurimpia saastuttajia, kuten toiseksi eniten saastuttava Yhdysvallat, kolmanneksi eniten hiilidioksidipäästöjä tuottava Euroopan unioni ja viidenneksi suurin saastuttaja Venäjä.

Sen sijaan puuttumaan jäivät lupaukset maailman pahimmalta saastuttajalta Kiinalta ja kahdelta muulta suurelta päästöjen tuottajalta, Intialta ja Japanilta.

Lupausten antajat tuottavat runsaan neljäsosan maailman päästöistä.

"Sinänsä tämä on hyvä alku. Oleellista on se, mitä tapahtuu lähikuukausina", sanoo Suomen pääneuvottelija Harri Laurikka.  

Ilmastonmuutoksen hillitsemisestä on neuvoteltu YK:n alaisissa ilmastokokouksissa vuodesta 1995 alkaen. Neuvotteluihin osallistuu yli 190 maata. Suuria saavutuksia ovat olleet päästöjen vähentämiseen tähdännyt Kioton sopimus ja Cancúnin sopu vuonna 2010.

Merkittävää sopimusta päästöjen vähentämisestä yritettiin myös Kööpenhaminassa vuonna 2009, mutta kokous epäonnistui nolosti.

Laurikka kiittelee tällä viikolla tulleita lupauksia selvyydestä verrattuna lupauksiin, jotka annettiin ennen aiempia yrityksiä. Lisäksi uudet lupaukset sisältävät pitkän aikavälin suunnitelmia.

Uutta ilmastosopimusta tarvitaan, jotta ilmaston lämpeneminen saataisiin rajoitettua kahteen asteeseen verrattuna esiteolliseen aikaan.

Pariisin kokouksessa kahden asteen tavoitetta ei kuitenkaan todennäköisesti saavuteta, vaikka Kiina ja muut suuret saastuttajat antaisivat uusia lupauksia päästöjen leikkauksista.

"Yleinen tunnelma ja odotus on, etteivät lupaukset tule riittämään kahden asteen polkuun", Laurikka sanoo.

"Siksi on tärkeää, että sopimuksen yhteydessä mietitään myös sitä, miten ja millä syklillä ilmastoneuvotteluja jatketaan."

Hiilidioksidipäästöjen määrä kasvaa maailmassa koko ajan. Pian niiden ennustetaan kohoavan yli 40 miljardiin tonniin vuodessa. Tutkimusten mukaan kahden asteen lämpenemisrajassa pysyminen vaatisi päästöjen kasvun pysäyttämistä vuoteen 2020 mennessä.

Sen jälkeen päästöjä pitäisi leikata rajusti. EU-komission mukaan maailmassa täytyy vuonna 2050 syntyä 60 prosenttia vähemmän kasvihuonekaasuja ilmakehään kuin vuonna 2010.

Tiistaina meni umpeen ensimmäinen aikaraja, johon mennessä maiden piti jättää ilmastoneuvotteluja varten alustavat lupauksensa uusista tavoitteistaan.

Kiina, Australia ja Japani antanevat omat lupauksensa kesäkuuhun mennessä. Myös maailman neljänneksi suurimmalta saastuttajalta Intialta on luvassa jonkinlainen lupaus.

Varsinaista piikkiä alustavissa tavoitelupauksissa odotetaan vasta syksyllä. Ennen tavoitteidensa asettamista monet maat haluavat katsoa, mitä muut ovat valmiita lupaamaan.

Ilmastoneuvotteluiden sihteeristö julkaisee marraskuussa yhteenvedon annetuista lupauksista ja kertoo, millaisiin tuloksiin ne riittävät.

Laurikka pitää myönteisenä merkkinä sitä, että tällä viikolla lupauksensa jättäneiden ensimmäisten ilmastotalkoolaisten joukossa on myös Meksiko.

"Se antaa oikean signaalin muille kehittyville talouksille", hän arvioi.

Aiemmin solmittu Kioton sopimus sitoi vain teollisuusmaita, vaikka Kiina ja Intia hidastivatkin vapaaehtoisesti päästöjensä kasvuvauhtia.

Uuteen Pariisiin sopimukseen halutaan sitovia tavoitteita myös kehittyville talouksille, joista monet ovat merkittäviä saastuttajia.

Virve Kähkönen HS
Bryssel

Jürgen Mahnke DPA
Myrskyrintama heitti tiistaina rakennustelineen autojen päälle Saksan Frankfurtissa.
Myrskyrintama heitti tiistaina rakennustelineen autojen päälle Saksan Frankfurtissa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat