Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Al-Shabaab terrorisoi koko Itä-Afrikkaa

Ulkomaat
 

Äärijärjestö al-Shabaabin tavoitteena on luoda jyrkän islamilainen yhteiskunta. Se on keskittynyt Somalian eteläosaan mutta tehnyt hyökkäyksiä moniin muihin Itä-Afrikan maihin.

Terroristiverkosto al-Qaidaan listautunut al-Shabaab on radikalisoitunut jäänne laajasta islamistirintamasta, joka miehitti Somalian pääkaupunkia Mogadishua vuonna 2006. Al-Shabaab menetti viimeisen jalansijansa Mogadishussa vuonna 2011, minkä jälkeen se on hallinnut alueita Etelä-Somalian maaseudulla. Sisällissota on pitänyt Somaliaa sekasorrossa 1990-luvun alusta.

Viime vuosina al-Shabaab on menettänyt otettaan maantieteellisesti mutta onnistunut tekemään useita tuhoisia iskuja. Useissa iskuissaan al-Shabaab on pyrkinyt erottelemaan muslimit muista ihmisistä ja tappamaan vain muut.

Somaliassa al-Shabaabia vastaan taistelevat sekä Somalian armeija että Afrikan unionin joukot, joissa on sotilaita Burundista, Djiboutista, Etiopiasta, Keniasta ja Ugandasta.

Kansainvälinen vastustus on motivoinut al-Shabaabia lähtemään kostoretkille ulkomaille. Siitä on kärsinyt erityisesti naapurimaa Kenia. Terrori-iskut ovat myös vähentäneet Kenialle taloudellisesti tärkeää turismia.

Laajaa kansainvälistä huomiota al-Shabaab herätti edellisen kerran syyskuussa 2013, kun se hyökkäsi ulkomaalaisten suosimaan Westgaten kauppakeskukseen Kenian pääkaupungissa Nairobissa. Neljä päivää kestäneessä hyökkäyksessä kuoli 67.

Viime marraskuussa al-Shabaabin asemiehet pysäyttivät kenialaisen bussin, erottelivat sen matkustajat uskonnon mukaan ja tappoivat 28 ei-muslimia.

Viime kesänä al-Shabaabin asemiehet tappoivat Keniassa lähes sata ihmistä hyökkäyksissä Mpeketonin pikkukaupunkiin ja ympäröiviin kyliin.

Vuonna 2011 ainakin 82 ihmistä kuoli al-Shabaabin hyökkäyksessä ministeriörakennukseen Mogadishussa.

Heinäkuussa 2010 al-Shabaab iski Ugandan pääkaupungissa Kampalassa samanaikaisesti kahteen paikkaan, johon ihmiset olivat kokoontuneet katsomaan lähetystä jalkapallon MM-finaalista. Pommit tappoivat 74.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat