Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kaksi kertaa Westgate, kymmenen kertaa Charlie

Ulkomaat
 
Petja Pelli
Petja Pelli Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n ulkomaantoimituksen uutistuottaja.

Kenian järjettömässä terrori-iskussa kuoli torstaina yli kaksi kertaa niin paljon ihmisiä kuin Keniaa ja maailmaa syyskuussa 2013 järkyttäneessä Westgaten ostoskeskuksen iskussa. Silloinkin asialla oli al-Shabaab.

Tammikuiseen Pariisin Charlie Hebdo -verilöylyyn verrattuna viattomia uhreja tuli yli kymmenkertainen määrä.

Uhrilukujen tuijottaminen antaa käsitystä mittakaavasta, mutta ymmärrystä se ei juuri lisää. Miksi tällaista tapahtuu?

Selittäminen tuntuu mahdottomalta, mutta pakko on yrittää. Ainakin osa selitystä on tässäkin tapauksessa sama kuin lähes aina nykypäivän terrorissa: Riittävän monen ihmisen tappaminen tarkoittaa huomiota. Huomio taas takaa ihmisten pelon ja sairasta kyllä usein myös järjestön rahoituksen. Ja pelon leviäminen ja rahoituksen jatkuminen puolestaan pönkittävät järjestön johtajien valta-asemaa. Näin kylmää ja kyynistä se on.

Kuten Isisinkin kohdalla on nähty, terrorijärjestöt käyvät usein sitä raukkamaisemmiksi ja raakalaismaisemmiksi, mitä heikommin niillä menee. Isisin propagandavideot ovat raaistuneet sitä mukaa kuin liittouman ilmaiskut ovat järjestöä horjuttaneet.

Al-Shabaabin ovat panneet Somaliassa ahtaalle Afrikan unionin joukot. Jatkuvilla iskuilla al-Shabaab kuitenkin pyrkii osoittamaan, että se on yhä olemassa.

Kunpa ei olisi. Kyseessä on järjestö, joka kutsuu viattomien opiskelijoiden teurastamista taisteluksi ja kristityksi tunnustautuvien välitöntä ampumista uskonnoksi. Halveksittavampaa organisaatiota on vaikea kuvitella.

Petja Pelli
petja.pelli@hs.fi

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat