Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Gotlanti on kuin kuivan maan lentotukialus

Ulkomaat
 

Gotlannin sotilasstrateginen arvo nousi viime vuosikymmenen puolivälissä, kun Viro, Latvia ja Liettua liittyivät Natoon. Samaan aikaan Ruotsin hallitus teki päätöksen, että Ruotsin armeija vetäytyy saarelta pois.

Kylmän sodan aikana Ruotsilla oli Gotlannissa suurimmillaan kokonainen panssariprikaati. Vuodesta 2005 alkaen siellä on ollut vain 500 hengen kodinturvapataljoona, jolla ei ole tykistöä, ohjuksia eikä kunnon ilmatorjuntaa. Varastossa on 14 Leopard-panssarivaunua.

Ruotsalaiset tutkijat ovat verranneet Gotlantia uppoamattomaan lentotukialukseen tai ohjusristeilijään, joka voi kontrolloida tehokkaasti Itämeren laiva- ja ilmaliikennettä.

Gotlanti olisi avainasemassa, jos Venäjä hyökkäisi Baltiaan. Gotlannin kautta Nato voisi toimittaa apua Baltian maille.

Toisaalta Venäjä voisi saaren valtaamalla estää Naton avustuskuljetukset niin meritse kuin ilmateitse.

Tämän vuoksi baltit ovat olleet huolissaan Gotlannin "sotilaallisesta tyhjiöstä".

Ruotsin puolustusvoimat on suunnitellut, että se veisi saarelle joukkoja vasta kriisitilanteessa. Ruotsin kykyä tähän on epäilty. Yhtenä syynä on Kaliningradiin sijoitettu 336. merijalkaväkiprikaati, joka kykenee nopeisiin maihinnousuihin.

Ruotsi seuraakin Kaliningradin sotilastoimintaa herkeämättä. Ruotsin Korpen-signaalitiedustelukoneet ja Orion-signaalitiedustelulaiva kiertävät säännöllisesti Kaliningradin edustalla.

Suomen kannalta Gotlanti on myös äärimmäisen tärkeä, sillä ulkomaankauppamme kulkee pääosin sen vierestä.

Asetekniikan kehitys on tehnyt Gotlannin aseman uhanalaisemmaksi. Venäjällä on Kaliningradissa S-400-ilmatorjuntaohjusjärjestelmä, jonka kantama ulottuu Gotlannin ylle. Venäjä on lisäksi harjoitellut Kaliningradissa taktisten Iskander-ohjusten käyttöä. Myös niiden kantama ulottuu Gotlantiin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat