Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jemenin tilanne yhä kireämpi

Tunnistamattomia asejoukkoja nousi mereltä Adeniin huthikapinallisten hyökkäyksen jälkeen

Ulkomaat
 
Saudikoneet pommittavat Jemenin hutheja
Saudikoneet pommittavat Jemenin hutheja
Saudi Arabia sanoo pommittaneensa huthien asevarastoja ja komentopaikkoja Jemenissä ja julkaisia maalikameroiden videoita. Samaan aikaan hutkikapinalliset osoittivat voimakkaasti mieltään pommituksia vastaan pääkaupungissa Sanaassa. Kuva Reuters

Kymmeniä tunnistamattomia sotilaita rantautui torstaina mereltä satamakaupunki Adeniin ja kiihdytti entisestään taisteluja strategisesti tärkeän kaupungin hallinnasta Jemenissä.

Vain muutama tunti ennen sotilaiden maihinnousua Jemenin shiialaiset huthikapinalliset olivat tunkeutuneet syvälle Adenin kaupungin keskustaan. Huthit valtasivat muun muassa syrjäyttämänsä presidentin Abd Rabbu Mansur Hadin Adenin-palatsin. Jos huthit saavat Adenin haltuunsa, he hallitsevat käytännössä koko Jemeniä.

Maihinnousun tehneiden joukkojen kansallisuudesta ei ollut varmuutta. Saudilähde väitti uutistoimisto AFP:lle, että siitä vastasivat entiselle presidentille Ali Abdullah Salehille uskolliset erikoisjoukkojen sotilaat, jotka taistelevat huthien rinnalla.

Saudi-Arabian johtama arabimaiden liittouma aloitti viikko sitten ilmaiskut huthikapinallisten kohteita vastaan Jemenissä. Sunnalainen Saudi-Arabia väittää shiialaisen Iranin tukevan huthikapinallisia.

Iran ja Saudi-Arabia ovat verivihollisia ja taistelevat alueellisesta herruudesta.

Adenin keskustassa sijaitsevan Craterin kaupunginosan asukkaiden mukaan huthien asejoukot ja heidän liittolaisensa hallitsivat jo kaupungin keskustaa, uutistoimisto Reuters kertoi. Kadut olivat tyhjillään, mutta kapinalliset olivat sijoittaneet panssarivaunuja ja jalkaväkijoukkoja Adenin kaupalliseen keskustaan.

"Ihmiset pelkäävät ja ovat kauhuissaan pommituksista", sanoi Adenin asukas Faruk Abdu Reutersille.

Silminnäkijöiden mukaan huthikapinalliset olivat sijoittaneet tarkka-ampujiaan kaupungin keskellä kohoavan sammuneen tulivuoren rinteille ja ammuskelivat alas kaduille.

Useita rakennuksia oli tulessa raketti-iskujen jäljiltä, ja kaiuttimissa kehotettiin ihmisiä pakenemaan kaupungin turvallisempiin lähiöihin, Reuters kertoi.

"Kaduilla on ruumiita ja haavoittuneita, eikä kukaan uskalla mennä niiden lähelle", sanoi Craterin asukas Khaled al-Shaie uutistoimisto AFP:lle.

Taistelujen kiihdyttyä Adenissa myös muualta Jemenistä kantautui hälyttäviä uutisia.

Jemenin itäosissa sijaitsevassa al-Mukallan satamakaupungissa terroristijärjestö Arabian niemimaan al-Qaidan epäiltiin iskeneen keskusvankilaan ja vapauttaneen jopa satoja vankeja, Reuters kertoi.

Paikallisten poliisilähteiden mukaan osa vapautetuista vangeista on al-Qaidan jäseniä.

Pohjois-Jemenin vuoristoiselta alueelta Saudi-Arabian rajalta avattiin puolestaan torstaina tuli saudien rajavartioasemaa kohti, kertoi Reuters.

Tulituksessa kuoli yksi saudiarabialainen rajapoliisi ja kymmenen haavoittui.

Arabimaiden köyhimmässä maassa Jemenissä on meneillään useita yhtäaikaisia konflikteja. Pohjoisen shiialaiset huthikapinalliset valtasivat syksyllä maan pääkaupungin Sanaan ja syöksivät presidentti Hadin vallasta.

Hadi pakeni ensin Adeniin, mutta kun huthit lähtivät maaliskuussa etenemään Adenia kohden, hän pakeni Saudi-Arabiaan.

Jemenissä toimiva Arabian niemimaan al-Qaida on kansainvälisen terroristiverkoston aktiivisin solu ja hallitsee joitakin alueita maan itäosissa.

Myös huthikapinalliset pitävät al-Qaidaa vihollisenaan.

Jemenin eteläosissa toimii lisäksi separatistiliike, joka haluaa etelän irtautuvan Pohjois-Jemenin otteesta.

Alueen sunnienemmistöiset arabimaat pelkäävät, että Iranin tukemat huthit saavat hallintaansa koko Jemenin ja Adeninlahden tärkeän merireitin.

Saleh Al-Obeidi AFP
Jemeniläinen mies sai hoitoa sairaalassa sen jälkeen, kun hän oli haavoittunut Adeniin tehdyssä hyökkäyksessä torstaina.
Jemeniläinen mies sai hoitoa sairaalassa sen jälkeen, kun hän oli haavoittunut Adeniin tehdyssä hyökkäyksessä torstaina.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat