Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Iran-neuvotteluissa saavutettiin läpimurto

Obama pitää yhteisymmärrystä historiallisena. Pakotteet puretaan asteittain.

Ulkomaat
 
Washington
Brendan Milowski AFP
Ulkoministerit John Kerry (vas.) ja Javad Zarif sekä EU:n ulkopoliittinen Federica Mogherini saapuivat eilen Lausanneen.
Ulkoministerit John Kerry (vas.) ja Javad Zarif sekä EU:n ulkopoliittinen Federica Mogherini saapuivat eilen Lausanneen. Kuva: Brendan Milowski AFP

Neuvotteluissa Iranin ydinohjelmasta saavutettiin torstaina "historiallinen yhteisymmärrys", sanoi Yhdysvaltain presidentti Barack Obama.

"Jos tämä yhteisymmärrys johtaa sopimukseen, maamme ja liittolaisemme ovat paremmassa turvassa kuin aiemmin."

Tästä on kyse

Tarkoituksena estää ydinaseen kehittely

 Kansainvälisen sopimuksen tarkoitus on estää mahdollisuus, että Iran kehittäisi ydinaseen lähitulevaisuudessa.

 Korvaukseksi ydinohjelman rajoittamisesta Iraniin kohdistettuja kansainvälisiä pakotteita puretaan.

 Neuvottelut Iranin ydinohjelmasta alkoivat vuonna 2006.

Obama ylisti alustavaa sopua Valkoisessa talossa torstaina sen jälkeen kun neuvottelijat – Iran, länsimaat, Venäjä ja Kiina – pääsivät kahdeksan päivän intensiivisten keskustelujen jälkeen yhteisymmärrykseen sopimuksen suurista linjoista Sveitsissä.

Neuvottelut yksityiskohdista jatkuvat nyt kesäkuun lopun takarajaan asti. Tavoite on estää Irania saamasta ydinase.

Myös EU:n ulkopoliittinen edustaja Federica Mogherini kutsui torstain neuvottelujen lopputulosta "ratkaisevaksi". Hänen mukaansa ydinohjelmasta tulee rauhanomainen, kansainvälisillä tarkkailijoilla on pääsy Iranin ydinlaitoksiin ja Iranin ydinpolttoainetta sijoitetaan ulkomaille. Fordon ydinvoimala siirtyy tutkimuskäyttöön.

Jos Iran noudattaa sopimusta, EU ja Yhdysvallat purkavat kaikki Iranin-vastaiset pakotteensa asteittain.

Obaman mukaan torstaina saavutettu sopimus estää kaikki keinot, joilla Iran voisi saada ydinaseen.

"Tämä sopimus ei perustu luottamukseen, vaan perusteelliseen valvontaan", Obama sanoi. "Jos Iran huijaa, maailma huomaa."

Obama sanoi, että sopimuksen ehdojen mukaan Iran ei pysty enää tuottamaan plutoniumia tai uraania ydinaseita varten. Sen ydinvoimaloita valvotaan jatkuvasti. Varoaika, joka Iranilta menisi ydinaseen kehittämiseen tarvittavien materiaalien hankkimiseen, pitenee.

Obama puhui sopimuksen puolesta painokkaasti siksi, että kongressin republikaanit ja Yhdysvaltain tärkein liittolainen Israel ovat olleet hyvin skeptisiä siitä, estääkö sopimus Irania rakentamasta ydinaseen. Obama muistutti, että sopimuksen vaihtoehto olisi joko Iranin ydinlaitosten pommittaminen – "mikä aloittaisi uuden sodan Lähi-idässä" – tai neuvotteluista vetäytyminen.

"Tämä on selvästi paras mahdollinen vaihtoehto", hän sanoi.

Israelin tiedusteluministeri Yuval Steinitz varoitti torstaina ennen neuvottelujen läpimurtoa, että "sotilaallinen ratkaisu on harkinnassa", kertoi uutistoimisto AFP.

Yhdysvaltain ja Iranin välit ovat olleet vihamieliset vuodesta 1979 asti. Obama sanoi torstaina, että hän on kutsunut Persianlahden maat tänä keväänä Camp Davidiin Yhdysvaltoihin huippukokoukseen, jossa keskustellaan Lähi-idän tilanteesta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat