Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruotsin puolustuksessa huomio kotimaahan

Ulkomaat
 

Ruotsissa tehdään lähiviikkoina tärkeitä linjauksia puolustuksen tulevaisuudesta. Hallitus ja oppositio neuvottelevat paraikaa vuosien 2016–2020 puolustuspoliittisesta ratkaisusta.

Yksi punavihreän hallituksen ehdotuksista on jatkuva sotilaallinen läsnäolo Gotlannin strategisesti tärkeällä saarella. Suoraa uhkaa Ruotsiin ei ole, mutta turvallisuustilanne Euroopassa on muuttunut huomattavasti sen jälkeen, kun Venäjä valtasi Krimin, sanoo puolustusministeri Peter Hultqvist. "Ukrainassa on käynnissä aseellinen konflikti, näemme Venäjän paineen myös Baltiassa, ja harjoitus- ja tiedustelutoiminta on kasvanut Itämeren alueella. Tämä kaikki yhteenlaskettuna tarkoittaa, että meidän on mietittävä, kuinka vahvistamme kansallista osaa Ruotsin puolustuksesta."

Hallitus haluaa myös muun muassa sijoittaa sukellusvenepuolustukseensa ja kohdentaa joukkojensa varustetasoa. Se haluaa myös kehittää Ruotsille kyvyn tehdä aktiivisia kyberhyökkäyksiä. "Voimme näin vastata, jos meitä kohtaan hyökätään, ja iskeä sotilaallisiin kohteisiin."

Gotlannin puolustus ajettiin alas sosiaalidemokraattisen hallituksen aikana. Seuraavan porvarihallituksen aikana luovuttiin yleisestä asevelvollisuudesta.

Ruotsin puolustus keskittyi kotimaan puolustamisen sijasta yhä voimakkaammin kriisinhallintaoperaatioihin ulkomailla. Nyt kurssia käännetään takaisinpäin. Hultqvist ei halua kommentoida edeltäjiensä tekemisiä.

"Gotlanti on keskeisellä paikalla Itämerellä ja sotastrategisesti tärkeä. Siksi pidämme tärkeänä, että vahvistamme läsnäoloamme saarella."

Hultqvist korostaa, että kyse on enemmästä kuin vain noin 150 sotilaan pysyvästi saarelle kaavaillusta komppaniasta. Ilma- ja merivoimien on määrä olla säännöllisesti läsnä muun muassa harjoitustoiminnalla. Hultqvist puhuu myös esikuntatehtävien ja kodinturvajoukkojen kasvattamisesta saarella.

Oppositiossakin on kannatusta Gotlannin puolustuksen vahvistamiselle, myös tukevammin kuin hallitus esittää. Puolueiden pitäisi sopia myös puolustuksen rahoituksesta kevään aikana.

Elina Kervinen HS
Tukholma

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat