Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Isku yliopistoon tappoi ainakin 147 Keniassa

Al-Shabaab hyökkäsi kenialaiselle kampukselle opiskelijoiden nukkuessa

Ulkomaat
 
Carl De Souza AFP
Lääkintämiehet auttoivat naista, joka oli haavoittunut torstaina al-Shabaabin asemiesten hyökätessä yliopistoon Garissassa Keniassa.
Lääkintämiehet auttoivat naista, joka oli haavoittunut torstaina al-Shabaabin asemiesten hyökätessä yliopistoon Garissassa Keniassa. Kuva: Carl De Souza AFP

Terroristit tappoivat ainakin 147 ihmistä yliopiston kampuksella Garissan kaupungissa Keniassa torstaina, kertoi maan hallitus uutistoimisto AFP:n mukaan. Haavoittuneita oli ainakin noin 80.

Iskun tekijäksi ilmoittautui islamistijärjestö al-Shabaab. Naamioituneet asemiehet räjäyttivät yliopiston portit auki ennen aamunkoittoa ja hyökkäsivät nukkuvien opiskelijoiden kimppuun.

"Kuulimme laukauksia nukkuessamme viiden maissa. Väki alkoi hyppiä ja juosta henkensä edestä", eräs oppilas kertoi nimettömänä uutistoimisto Reutersille.

Hyökkääjien määrästä ei ollut varmaa tietoa. He ottivat myös panttivankeja. Viranomaiset tappoivat neljä hyökkääjää.

"Jaottelimme ihmiset ja vapautimme muslimit", kertoi al-Shabaabin edustaja Abdiasis Abu Musab Reutersille.

Poliisipäällikkö Joseph Boinet puolestaan kuvaili Reutersin mukaan, että hyökkääjät ampuivat ihmisiä sattumanvaraisesti.

Viranomaiset kertoivat operaation olleen pääosin ohi jo alkuillasta, mutta al-Shabaab kertoi sen jälkeen pitävänsä yhä useita panttivankeja.

"Ympärillämme lojuu myös kuolleiden ruumiita, joita on paljon enemmän kuin ulos kantamiamme ruumiita", terroristit tiedottivat.

Poliisi ja armeija kävivät tulitaistelua terroristeja vastaan läpi päivän. Piiritys loppui 15 tuntia hyökkäyksen alkamisesta, kun sotilaat rynnäköivät opiskelija-asuntolaan, jonne terroristit olivat linnoittautuneet.

AFP:n mukaan terroristit reagoivat rynnäkköön räjäyttämällä itsensä.

Läheisessä oppilaitoksessa opettajaksi opiskeleva Grace Kai kertoi, että hyökkäyksestä oli merkkejä etukäteen.

"Joitain terroristeiksi epäiltyjä muukalaisia oli nähty Garissan kaupungissa", hän sanoi Reutersille.

"Maanantaina rehtorimme kertoi meille, että koulussamme oli nähty muukalaisia. Tiistaina meidät käskettiin kotiin ja koulumme suljettiin, mutta kampus jatkoi toimintaansa, ja nyt sinne on hyökätty."

Garissasta on noin 200 kilometriä Somaliaan, johon al-Shabaab on keskittynyt. Se on tehnyt aiemminkin iskuja Keniaan kostona kenialaisten sotilaiden osallistumisesta al-Shabaabin-vastaisiin operaatioihin Somaliassa.

Syyskuussa 2013 al-Shabaab tappoi 67 ihmistä ulkomaalaisten suosimassa Westgaten kauppakeskuksessa Nairobissa.

Torstain terroriteko oli Kenian verisin sitten vuoden 1998, jolloin al-Qaidan pommi-isku Yhdysvaltojen Nairobin-lähestystöön tappoi 213 ihmistä. Toinen, lähes samanaikaisesti räjähtänyt pommi tappoi yksitoista ihmistä Yhdysvaltojen Dar es Salaamin -lähetystöllä Tansaniassa.

Noor Khamis Reuters
Sotilas vaihtoi tähtäyspaikkaa Kenian armeijan piirittäessä terroristeja yliopiston kampuksella Garissassa.
Sotilas vaihtoi tähtäyspaikkaa Kenian armeijan piirittäessä terroristeja yliopiston kampuksella Garissassa.
Opiskelijat pakenivat hyökkääjiä Keniassa
Opiskelijat pakenivat hyökkääjiä Keniassa
Garissan yliopistoon Keniassa tehdyssä hyökkäyksessä on saanut surmansa useita opiskelijoita. Videolla kaksi opiskelijaa kertoo, miten he reagoivat, kun tulitus aamuyöllä alkoi. Kuva: Reuters.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat