Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Moskovan suuri lastentavaratalo heräsi eloon pahamaineisella Lubjankalla

Lasten keskuskauppa avasi ovensa seitsemän vuoden odotuksen jälkeen

Ulkomaat
 
Oksana Jushko
Asiakkailla riitti ihmeteltävää, kun Lasten keskuskauppa Lubjankalla -niminen myymälä avasi ovensa seitsemän vuoden odotuksen jälkeen Moskovassa. Kristus Vapahtajan katedraalin pienoismalli pääsi styroxpallosateeseen.
Asiakkailla riitti ihmeteltävää, kun Lasten keskuskauppa Lubjankalla -niminen myymälä avasi ovensa seitsemän vuoden odotuksen jälkeen Moskovassa. Kristus Vapahtajan katedraalin pienoismalli pääsi styroxpallosateeseen. Kuva: Oksana Jushko

Jääkiekkoilijat, kaivosmiehet ja kosmonautit jääkööt omaan arvoonsa, todellinen Neuvostoliiton sankari on krokotiili Gena. Arvokas krokotiili aloitti työnsä krokotiilina eläintarhassa vuonna 1966, jolloin Eduard Uspenski julkaisi kirjansa Krokotiili Gena ja hänen ystävänsä.

Sojuzmultfilm tuotti läjäpäin Gena-piirrettyjä, mutta Suomessa krokotiilia tunnetumpi on hänen syntymäpäivälaulunsa. M.A. Numminen teki siitä menestyskappaleen Minä soitan harmonikkaa.

Gena pääsi kuluneella viikolla kunniapaikalle lelumuseon vitriinissä, kun Lasten keskuskauppa Lubjankalla avasi ovensa seitsemän vuoden odotuksen jälkeen.

Pieni lelumuseo sijaitsee seitsenkerroksisen lasten ostos- ja viihdekeskuksen vintillä.

"Mä tykkään legoista", ilmoitti Zaida, 3, toisen kerroksen pallomeressä.

"Legot ovat kehittäviä", säesti Zaidan äiti Dina Barkimbajeva, 27. "Ja hinnat näyttävät olevan täällä täysin hyväksyttävissä rajoissa."

Barkimbajeva on sillä tapaa tyypillinen moskovalaisäiti, että hän on jäänyt kotiäidiksi lapsen syntymän jälkeen, koska taloudellinen tilanne on sen sallinut.

Mutta muutos on luvassa.

"Zaida täyttää ensi kuun 28. päivä neljä vuotta, ja sitten haen varmaan tarhapaikkaa."

Anja (keskellä) osallistui hoitajaleikkiin kauppakeskuksessa sijaitsevan Kidburg-lastenkaupungin sairaalaosastolla.
Anja (keskellä) osallistui hoitajaleikkiin kauppakeskuksessa sijaitsevan Kidburg-lastenkaupungin sairaalaosastolla.

Äitiyden saloihin perehdyttiin myös kauppakeskuksen viidennessä kerroksessa sijaitsevassa Kidburg-lastenkaupungissa. Sinne on rakennettu pienoismaailma poliisiasemineen, autokorjaamoineen ja kauppoineen kaikkineen.

Pankki on tietysti lännen pakotelistoille päässyt VTB, jonka leikkiautomaatti palvelee Kidburgin keskustassa.

Artikkeliin liittyvät

Sairaalasta löytyy myös synnytysosasto, jossa kuusi noin kymmenvuotiasta tyttöä tuijotti avajaispäivän iltana liikahtamatta opetusfilmiä raskaudesta ja synnytyksestä. Sen jälkeen ryhdyttiin opastettuun vaipanvaihtoon vauvanukeille.

Isona arkeologiksi ryhtyvä Anja, 9, ilmoitti tyytyvänsä aikuisena yhteen lapseen, jonka pitää olla tyttö.

"Yksi tyttö meidän luokalta halusi ennustaa, kuinka monta lasta saan ja pyysi minua ojentamaan käteni. Hän ennusti kädestä, että minä saan yhden lapsen."

Anjan mielestä Kidburg on tavaratalossa parasta.

"Täällä on tosi mielenkiintoista, kun pääse erilaisiin töihin. Mitä niissä voi saavuttaa, ja mitä pitää tehdä. Niin kuin ihan oikeasti, oikeassa elämässä."

Lasten maailma eli Detski Mir -niminen kauppa avattiin vuonna 1957 Lubjanka-aukion laidalla Moskovan keskustassa, pahamaineisen tiedustelupalvelu KGB:n päämajan naapurissa. Tarkoitus oli kohottaa kulutustavaratuotannon tasoa tai ainakin saada asiat näyttämään sellaiselta.

Lasten maailman kulta-aika oli 1960- ja 70-luvuilla. 90-luvulle tultaessa mahtipontisessa ala-aulassa myytiin muun muassa autoja, ja suojeltu arvorakennus rappeutui. Viime vuosikymmenellä se suljettiin, kun tiilet uhkasivat tippua asiakkaiden päälle.

Edellinen omistaja luopui talosta sopuhintaan mutta vei tuotemerkin mennessään: Detski Mir on nykyisin lelukauppaketju Venäjällä.

Niinpä uusi omistaja joutui keksimään myymälälle uuden nimen, ja asialla ovat ilmeisesti olleet mainosalan ammattilaiset. Lasten keskuskauppa Lubjankalla on hauskalla tavalla kömpelö nimi, joka kantaa kauniisti hassujen neuvostotermien perintöä.

Kauppakeskuksen avajaiset paisuivat kuluneen viikon tärkeimmäksi tapaukseksi Moskovassa. Avajaispuheen piti pormestari Sergei Sobjanin, ja kaikki tiedotusvälineet ramppasivat raportoimassa ostoskeskuksesta pitkin viikkoa. Hulina jätti Moskovan Stockmannien Hullut päivät armotta varjoonsa. Kansainvälinen mammakauppaketju ja ruotsalainen vaateketju H & M myöhästyivät avajaisista, ja niiden myymälät olivat avajaisviikolla kiinni. Muuten lukuisat vuokralaiset tuhansine kansainvälisine tuotemerkkeineen olivat edustettuina, ja talo oli kansaa tupaten täynnä.

Vaatteiden ja lelujen lisäksi tarjolla oli muun muassa musiikkiesityksiä, elokuvateatteri, karuselli ja interaktiivisia huoneita, joissa tutustuttiin muun muassa Venäjän historiaan ja avaruuden valloitukseen.

Kriisien keskellä tarpova Venäjä näytti haluavan välillä jotain ihan muuta.

Kauppakeskuksen avajaisissa ihmeteltiin muun muassa Punaisen torin laidalla sijaitsevan Pyhän Vasilin katedraalin pienoismallia.
Kauppakeskuksen avajaisissa ihmeteltiin muun muassa Punaisen torin laidalla sijaitsevan Pyhän Vasilin katedraalin pienoismallia.

Pekka Hakala
Vuonna 1978 tuolloin Detski Mir -nimisessä lasten tavaratalossa oli tungosta.
Vuonna 1978 tuolloin Detski Mir -nimisessä lasten tavaratalossa oli tungosta.

Juttua korjattu 3.4. klo 8.40: Eduard Uspenskin kirja Krokotiili Gena ja hänen ystävänsä ilmestyi vuonna 1966 eikä vuonna 1996, kuten jutussa aiemmin kirjoitettiin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat