Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomessa eläke on 1 200 euroa isompi kuin Virossa

Suuri osa Viron eläkeläisistä joutuu tulemaan toimeen alle 400 eurolla

Ulkomaat
 

Hintaerot Suomen ja Viron välillä ovat tasoittuneet, mutta keskimääräinen eläke on Suomessa yhä neljä kertaa suurempi kuin Virossa.

Keskimääräinen eläke nousi Virossa huhtikuun alussa kuusi prosenttia. Se on nyt 375 euroa kuukaudessa.

"Se voi tuntua monista korkealta, sillä se on monille suurempi kuin oma eläke", sanoo tiedottaja Regina Salmu Viron sosiaalivakuutusvirastosta.

Keskiarvoa nostavat erityiseläkkeet.

Suomessa keskimääräinen eläke oli viime vuonna 1 589 euroa kuukaudessa Eläketurvakeskuksen pian julkaistavan tilaston mukaan.

Jos ottaa huomioon Viron hieman edullisemman hintatason, ero Suomen ja Viron eläkkeissä kapenee vain hitusen.

Eurostatin mukaan yleiset kuluttajahinnat olivat toissa vuonna Virossa 80 prosenttia ja Suomessa 120 prosenttia EU:n keskitasosta.

Yksinkertaistetusti: Virossa ihminen maksoi 80 euroa samasta kulutuksesta, josta Suomessa piti maksaa 120 euroa. Keskimääräisellä suomalaisella eläkeläisellä oli käytössään 1 214 euroa enemmän kuin virolaisella.

Viron valtion takaama kansaneläke nousi huhtikuussa kymmenellä eurolla 158 euroon kuussa.

Suuri osa eläkeläisistä joutuu Virossa pärjäämään alle 400 euron eläkkeellä. Miten rahalla on mahdollista tulla toimeen?

Vastuu iäkkäistä lankeaa Virossa kansainvälisten vertailujen mukaan poikkeuksellisen paljon perheille, sanoo sosiologi Dagmar Kutsar Tarton yliopistosta.

Samaan tapaan kuin laki velvoittaa vanhemmat huolehtimaan lapsistaan, lapset ja myös lapsenlapset on velvoitettu huolehtimaan iäkkäistä.

"Eläkeläiset eivät ole edes heikoimmassa asemassa. He ovat köyhyysrajalla. Vaikein tilanne on yksinhuoltajilla", Kutsar kertoo.

Yksi selitys eläkeläisten pärjäämiselle on neuvokkuus, joka opittiin menneisyyden niukkuudessa. Eläkeläiset eivät kasvaneet kulutusyhteiskunnassa, vaan neuvostoaikaisessa pulataloudessa. "Eläkeläisillä ei ole kuluttajahenkeä", Kutsar toteaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat