Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruotsissa julkinen humala on paheksutumpi kuin Suomessa

Ulkomaat
 
Helsingin Sanomat

Mikä erottaa suomalaista ja ruotsalaista alkoholikulttuuria? Ainakin litramäärä. Ruotsalainen juo vuosittain vajaat kaksi litraa vähemmän sataprosenttiseksi muutettua alkoholia kuin suomalainen. Lisäksi ruotsalaiset ovat viinikansaa. Suomalaiset juovat olutta ja väkeviä.

Kulutuksen ja sosiaalisten normien erot näkyvät katukuvassa. Ruotsalainen perjantai-ilta ei ole samanlaista humalahakuista karnevaalia kuin Suomessa. Ruotsalaisetkin kyllä juovat.

Humala on silti paheksutumpaa ja tarve säilyttää kasvot on voimakkaampi kuin Suomessa, sanoo pohjoismaista alkoholikulttuuria tutkinut professori Jukka Törrönen Tukholman yliopistosta. "Suomessa humala on perinteisesti ollut toiseen todellisuuteen kurkottavaa. Ruotsissa humala näyttää pysyvän vahvemmin sosiaalisuuden sisällä, se ei riko rajoja, jotka liittyvät kohteliaisuuskulttuuriin."

Maaliskuussa julkaistu IQ-tutkimuslaitoksen alkoholibarometri osoittaa, että humaltumisesta julkisesti, esimerkiksi ravintolassa tai työpaikan juhlissa, on tullut Ruotsissa sosiaalisesti yhä paheksutumpaa. Sen sijaan viikolla lasin tai parin ottamista ei enää katsota yhtä pahalla.

Ruotsissa valtio on joka tapauksessa pitänyt yllä kuvaa viinan kiroista vielä huolellisemmin kuin Suomessa. Systembolagetissa alkoholia sai pitkään 2000-luvullakin pyytää tiskiltä. Viimeinen liike muutettiin itsepalvelulliseksi vasta 2014.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat