Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yksi Sambia, yksi kansakunta, satoja Sisuja

Ulkomaat
 
timo olkkonen ulkoministeriö
Suomalaisten lahjoittama vanha Sisu varikolla Sambian Lusakassa maaliskuussa. Mekaanikko Haggai Moren (vas.) ja kuljetusvirkamies Lukas Simfukwen mukaan kuormurilla kuljetettiin viimeksi rakennustarvikkeita. Ajomerkintöjä on toukokuuhun 2013 asti.
Suomalaisten lahjoittama vanha Sisu varikolla Sambian Lusakassa maaliskuussa. Mekaanikko Haggai Moren (vas.) ja kuljetusvirkamies Lukas Simfukwen mukaan kuormurilla kuljetettiin viimeksi rakennustarvikkeita. Ajomerkintöjä on toukokuuhun 2013 asti. Kuva: timo olkkonen ulkoministeriö

Oliko Sambia Sisujen hautausmaa vaiko osoitus suomalaisen kuorma-autoteollisuuden häikäisevästä elinvoimasta?

Siinäpä salapoliisitehtävä. Ratkaisu on toistaiseksi ilmassa, mutta johtolankoja alkaa kertyä.

Artikkeliin liittyvät

Vaan kerrottakoon ensin hieman taustoja.

Kirjoitin 18. maaliskuuta HS:n Narrien laiva -blogissani otsikolla "Missä ovat Sambian 600 Sisua?"

Kirjoituksen aiheena oli Matti Kääriäisen tammikuussa julkaistu kirja Kehitysavun kirous (Into Kustannus).

Kääriäinen työskenteli vuosikymmeniä ulkoministeriössä, pääasiassa kehityskysymysten parissa. Hän teilaa nykymuotoisen kehitysavun, ja kirjasta tuli alan piireissä talven kohutapaus.

Lainasin omassa kirjoituksessani Kääriäisen kirjan kohtaa, jota luonnehdin "tyypilliseksi esimerkiksi takavuosien älyvapaasta kehityshankkeesta":

"Suomikin osallistui tämän sekamelskan ylläpitoon toimittamalla Sambiaan lahja-apuna kaikkiaan 600 Sisu-merkkistä kuorma-autoa, kaksi kuhunkin Sambian 300 kunnasta."
Näin siis Kääriäinen. Lahjoitukset tapahtuivat 1970- ja 1980-luvuilla.

Sisu-anekdootin pohjalta sain journalistisen idean, jonka toteuttamista eivät estä kuin elämän realiteetit: matkustaisin vuoden ajan Sambiaa ristiin rastiin ja jäljittäisin Sherlock Holmes -tyyliin suomalaisia Sisu-kuormureita – tai niiden raatoja. ("Ikskjuus mii, Söör, pat tu ju nou enitink öpaut tö finis Sisu-Auto öraunt hiör?")

Sisut olisivat tietysti pelkkä kerronnallinen koukku, ikään kuin peitetarina. Se suuri kertomus on ihan muualla. Todellinen tavoite olisi piirtää huolellinen kokonaiskuva Sambian köyhyydestä, kehityksestä ja kehitysavusta.

Sisuja koskeva ideani oli oikeasti tarkoitettu vain heitoksi. Sain kuitenkin useita palauteviestejä – nimenomaan kuorma-autoista.

Raadollisimmasta päästä oli erään Sambiassa asuneen lukijan arvio: "Toihan oli hyvä bisnes Sisulle. Suomalainen veronmaksaja työllisti niitä 600 kuormurin verran.   Luulen, että kaikki 600 Sisua jäi jonnekin maantien poskeen kun niistä loppui ekat öljyt. Sitten ne purettiin paikallisten voimin ja pellit kuorittiin irti kylien majojen katto- ja seinäaineksiksi."

Oma veikkaukseni ei ollut aivan noin synkkä. Mutta myönnän otaksuneeni, ettei yksikään 1970–80-lukujen lahja-Sisuista ole nähnyt sambialaista maantietä moneen, moneen vuoteen.

Useinhan tällaiset lahjat – traktorit Tansaniaan, pyöräkuormaajat Nicaraguaan – jumahtavat käyttökelvottomiksi varaosien puutteessa.

Ilokseni joudun nyt toteamaan, että olin liian pessimistinen. Sain nimittäin viestejä myös ulkoministeriöstä, ja erityisesti Sambian-suurlähetystöstä.

Suomella on Sambiassa suurlähetystö, koska Sambia kuuluu Suomen kahdenvälisen kehitysavun kohdemaihin. Suomi on tukenut Sambiaa jo nelisenkymmentä vuotta, viime vuonna 15 miljoonalla eurolla.

Sambia on noin 14 miljoonan asukkaan rutiköyhä sisämaavaltio. Valtiollinen iskulause kuuluu: "Yksi Sambia, yksi kansakunta."

Jonne vietiin siis satoja Sisuja. Lusakan suurlähetystöstä tosin täsmennettiin, ettei lahjoitettuja Sisuja ollut 600 vaan arviolta 200 kappaletta. Suurlähetystön arviota tukee HS:n artikkeli vuodelta 1986: "Suomi avustaa ruokamellakoiden kouriin joutunutta Sambiaa lahjoittamalla sille 20 Sisu-erikoiskuorma-autoa.   Suomi on toimittanut Sambialle autoja jo vuodesta 1978. Maahan on viety yli 200 kuorma-autoa."

Oli miten oli, pian blogikirjoitukseni jälkeen suurlähettiläs Timo Olkkonen ja kehitysyhteistyön päällikkö Mauri Starckman törmäsivät Sambian pääkaupungissa Lusakassa Sisuun, jossa on edelleen alkuperäiset "Sisu of Finland"-tunnukset.

Kuorma-auton omistaa valtion asuntoyhtiö National Housing Authority, joka puolestaan on saanut sen aikanaan Lusakan kaupungilta. Ajopäiväkirjan mukaan autolla on ajettu viimeksi 24. toukokuuta 2013.

Mekaanikko Haggai More oli kertonut, että auto lähtisi käyntiin, jos siihen asentaisi uuden akun. Oikeaa ajoa varten moottori tarvitsisi täysremontin. Kilometrejä Sisu-vanhukselle olisi kertynyt yhteensä "ainakin 600 000".

Sain ulkoministeriöstä myös lukuisia muita uskottavan tuntuisia todistajanlausuntoja Sisuista, jotka ovat palvelleet pitkään. Erään toisen käden tiedon mukaan Kafuessa lähellä Lusakaa olisi yhä ajossa neljä Sisua. Autoilla kuljetettaisiin hiivaa.

Koska en tajua kuorma-autoista mitään, en mene arvailemaan, mikä on niiden keskimääräinen elinikä. Yritin kuitenkin hakea vertailukohtaa Suomesta.

Valitsin vuoden 1983. Trafin ja Tilastokeskuksen avulla sain hämmästyttävän nopeasti tietää, että vuonna 1983 Suomessa ensirekisteröitiin 610 Sisu-merkkistä kuorma-autoa, joista oli liikennekäytössä 71 kappaletta päivämäärällä 31.12.2014.

En usko, että Sambian Sisujen käyttöaste yltäisi nykyisellään lähellekään samaan eli yli kymmeneen prosenttiin. Mutta olen ilahtunut, jos edes osa Sambian Sisuista on saavuttanut pitkän iän hyödyllisessä käytössä. Joskus on kivaa olla väärässä.

Samaan hengenvetoon täytyy kyllä tähdentää, toiston uhallakin, että Sisujen kohtalolla on merkitystä vain osana isompaa tarinaa. Sen nimi on kehitysapu, ja se odottaa vielä kertomistaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat