Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hyökkäys kenialaiseen yliopistoon saattaa olla merkki vaarallisen terroristijärjestön uudesta noususta

Torstainen hyökkäys kenialaiseen yliopistoon toteutti monien pelot islamistien iskusta

Ulkomaat
 

Terroristijärjestö al-Shabaabin torstainen isku kenialaiseen yliopistoon herätti nopeasti kysymyksen, onko sisäisten riitojen repimä järjestö saanut rivinsä nyt järjestykseen. Toinen vaihtoehto on, että näyttävällä iskulla yritettiin peittää järjestön jatkuva heikkeneminen.

Kolmas vaihtoehto on jossain näiden ääripäiden välissä, mutta totuutta ei tiedä vielä kukaan. Kuten ei sitäkään, paljonko terroristijärjestö al-Qaidaan sidoksissa olevalla al-Shabaabilla on nykyisin taistelijoita. Arviot liikkuvat runsaasta tuhannesta 9 000:een.

Joka tapauksessa julma järjestö on taas otsikoissa. Torstaisessa terrori-iskussa koilliskenialaisen Garissan yliopistoon kuoli ainakin 147 ihmistä, mutta luku voi vielä nousta selvästi. Huhtikuun 2013 jälkeen al-Shabaab on surmannut iskuissaan Keniaan jo yli 400 ihmistä.

Tony Karumba AfP
Punaisen Ristin työntekijät tukivat perjantaina Kenian pääkaupungissa Nairobissa miestä, joka oli järkyttynyt torstaisessa iskussa kuolleiden sukulaistensa näkemisestä.
Punaisen Ristin työntekijät tukivat perjantaina Kenian pääkaupungissa Nairobissa miestä, joka oli järkyttynyt torstaisessa iskussa kuolleiden sukulaistensa näkemisestä.

Ääri-islamilaisen al-Shabaabin sisäinen tilanne on ollut epäselvä sen jälkeen, kun Yhdysvallat surmasi syyskuussa 2014 sen silloisen johtajan Ahmed Abdi Godanen.

Godane oli itsevaltainen johtaja, mikä aiheutti sisäisiä riitoja. Eri raporttien mukaan Godane surmautti al-Shabaabin riveistä vaikutusvaltaisia vastustajiaan.

Hänen tilalleen nousi Ahmed Umar, joka tunnetaan myös nimellä Abu Ubaidah. Vaikka jäsenistö on vannonut hänelle uskollisuuttaan, häntä pidetään edeltäjiään selvästi vähemmän karismaattisena johtajana. Monet eivät myöskään usko hänen pystyvän pitämään hajanaista ja kuppikunnista muodostuvaa järjestöään yhtenäisenä.

Al-Shabaab on lisäksi viime aikoina menestynyt huonosti taistelussa Afrikan unionin Somaliaan lähettämiä joukkoja vastaan. Kova isku oli Kismayon sataman menetys Kenian johtamille joukoille vuonna 2012.

Torstainen isku oli al-Shabaabin mukaan kosto siitä, että Kenia on lähettänyt joukkojaan Somaliaan Afrikan unionin riveissä.

Yhdysvaltalainen Council on Foreign Relations -tutkimuslaitos arvioi silti viimeksi maaliskuussa, että al-Shabaab on vakavin uhka Somalian vakaudelle.

Monet länsimaat ovat varoitelleet jo jonkin aikaa, että ääri-islamistit suunnittelevat iskua Keniaan. Britannia laajensi viime viikolla alueita, joihin se ei suosittele kansalaistensa matkustavan Keniassa  suositus koski myös Garissaa.

Kenian presidentti Uhuru Kenyatta arvosteli Britannian uutta suositusta kovin sanoin keskiviikkona, siis päivää ennen iskua. Monet Kenian sanomalehdet arvostelivatkin perjantaina hallitusta siitä, ettei tiedustelutietoa otettu vakavasti.

Kenian sisäministeri Joseph Nkaissery ilmoitti perjantaina, etteivät terroristit pysty pelottelemaan Keniaa. Viranomaiset lupasivat muun muassa lisävoimia poliisille.

Kova puhe on suunnattu myös länteen. Al-Shabaabin kahden vuoden aikana tekemät terrori-iskut ovat syösseet Kenian tärkeän turismialan polvilleen.

Ainakaan vielä kukaan Kenian johdossa ei ole julkisesti pohtinut, voitaisiinko al-Shabaabin uhkaan vastata muutenkin kuin pelkällä voimalla.

Kenialainen tutkija Mwenda Mbijiwe arvioi viime joulukuussa Britannian yleisradioyhtiö BBC:lle, että neljännes al-Shabaabin taistelijoista on kenialaisia. Järjestö rekrytoi aktiivisesti Kenian slummeissa, joissa ei ole töitä eikä rahaa – eikä luottamusta Kenian korruptoituneeseen hallintoon tai poliisiin. Osa järjestöön liittyvistä uskoo puheisiin uskonsodasta, mutta osa liittyy puhtaasti rahasta.

Samanlainen epäluottamus on myös yksi selitys sille, miksi al-Shabaab on heikentyneenäkin merkittävä toimija Somaliassa, joka siis on sen pääkenttää ja josta se haluaa islamistisen valtion. Council on Foreign Relations arvioi, että tarpeeksi moni Somalian klaanien vanhimmista pitää sitä lopulta kuitenkin parempana vaihtoehtona kuin Mogadishun korruptoituneita hallintomiehiä.

Opiskelijat pakenivat hyökkääjiä Keniassa
Opiskelijat pakenivat hyökkääjiä Keniassa
Garissan yliopistoon Keniassa tehdyssä hyökkäyksessä on saanut surmansa useita opiskelijoita. Videolla kaksi opiskelijaa kertoo, miten he reagoivat, kun tulitus aamuyöllä alkoi. Kuva: Reuters.

Kenian yliopistohyökkäyksessä haavoittuneita siirretään Nairobiin
Kenian yliopistohyökkäyksessä haavoittuneita siirretään Nairobiin
Torstaina Garissan yliopistoon Keniassa tapahtuneessa hyökkäyksessä kuoli lähes 150 ihmistä. Kymmenet haavoittuneet siirrettiin armeijan kuljetuskoneilla saamaan hoitoa Nairobiin. Kuva: Reuters.

Asemiehet hyökkäsivät kampukselle Keniassa – ainakin 14 kuollut
Asemiehet hyökkäsivät kampukselle Keniassa – ainakin 14 kuollut
Naamioituneet asemiehet hyökkäsivät torstaiaamuna Garissan yliopiston kampukselle Keniassa. Kuolonuhreja on toistakymmentä, mutta määrä voi vielä kasvaa. Lisäksi kymmeniä on haavoittunut. Kuva: Reuters.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat