Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maailmanlopun odottamisesta on tullut Isisille pakkomielle

Isis fantasioi propagandassaan lopun aikojen tapahtumilla. Siihen leikkiin ei kannata lähteä mukaan.

Ulkomaat
 
Jukka Huusko Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on ulkomaantoimittaja.
Isis selitettynä kolmessa minuutissa
Isis selitettynä kolmessa minuutissa
Mikä on jihadistijärjestö ja miten se toimii? Video näyttää, kuinka islamistit ovat vallanneet laajoja alueita Syyriasta ja Irakista. Toimittaja: Pipsa Palttala HS, grafiikka ja editointi: Uolevi Holmberg HS

Ensimmäisen kerran minua valaistiin islamin viimeisten aikojen opetuksista Jemenissä talvella 2010.

Salafikoulun käynyt toimittaja kertoi lopun aikojen suuresta taistelusta, joka käydään Lähi-idässä muslimien ja heidän vihollistensa välillä. Milloin ja miksi, sitä ei kukaan tiedä, mutta vastassa saattavat olla Israel ja sen liittolaiset, hän kertoi.

Tämän jälkeen olen ajautunut Lähi-idän maissa muutamia kertoja keskusteluihin lopun aikojen läheisyydestä.

"Se on väistämätöntä", sanoi palestiinalaistaustainen insinööri Persianlahden Qatarissa keväällä 2012. "Kymmenen vuoden sisällä täällä puhkeaa sota, joka vetää kaikki mukaansa."

Hän viittasi sunnien ja shiiojen lopulliseen välienselvittelyyn.

Syyriassa syksyllä 2012 lopun aikojen odotusta oli jo sakeammin ilmassa. Sisällissodan puhkeamisesta oli kulunut vuosi.

"Jos lähiaikoina muslimit valtaavat Jerusalemin, niin kehotan opiskelemaan hyvin arabiaa ja lukemaan Koraanin alkukielellä", opasti syyrialaismies.

Hän ei edes ollut mikään höyrypäinen jihadisti vaan keskiluokkainen shiialainen perheenisä. Sodan painostava läsnäolo oli sytyttänyt hänessä synkeän uskonnollisen herätyksen, kertoivat miehen tuttavat.

Tällaisen henkisen ilmapiirin keskelle nousi ilmiö nimeltä Isis.

Huppupäinen mies puhuu kameralle koppavalla Lontoon-aksentilla. Taustalla näkyy autiona kumpuilevaa niittymaisemaa ja muutama hassu betonirakennus.

"Täällä me olemme, Dabiqissa, hautaamassa ensimmäistä amerikkalaista ristiretkeilijää", huppumies lausuu terroristijärjestö Isisin propagandavideolla.

Hänen jaloissaan lojuu amerikkalaisen avustustyöntekijän Peter Kassigin irtileikattu pää.

"Odotamme innokkaina, että armeijoidenne rippeet saapuvat paikalle."

Dabiq on pikkuruinen maalaiskylä Pohjois-Syyriassa lähellä Turkin rajaa. Terroristijärjestö Isis valtasi strategisesti merkityksettömän kyläpahasen viime elokuussa.

Dabiq on paikka, jolla on rooli islamin eskatologiassa (oppi viimeisten aikojen tapahtumista). Profeetta Muhammedin suuhun laitetun kiistanalaisen perimätiedon mukaan Dabiqin niityillä käydään lopun aikoina taistelu muslimien ja "roomalaisten" armeijoiden välillä. Ennustuksen mukaan muslimit lyövät vihollisarmeijat ja valtaavat tämän jälkeen Konstantinopolin eli nykyisen Istanbulin.

Dabiq on myös viime kesänä perustetun Isisin englanninkielisen propagandalehden nimi. Lehden numeroissa Isis kirjoittaa toistuvasti "hetkestä". Tällä viitataan islamin opetuksiin historian lopusta. Isis perustelee lehdessä esimerkiksi orjuuden palauttamista sillä, että se on merkki "hetken" lähestymisestä.

Vaikuttaa siltä, että Dabiqista on tullut Isisille jonkinasteinen pakkomielle.

Juutalaisuus, kristinusko ja islam ovat sukulaisuskontoja. Ei siis ihme, että islamin viimeisten aikojen opilla on paljon yhteistä juutalais-kristillisen eskatologian kanssa.

Itse asiassa islamin käsitys historian lopussa tapahtuvasta hyvän ja pahan välisestä taistelusta on toisinto juutalais-kristillisen tradition tuntemasta Harmageddonin taistelusta.

Islamin lopun ajan oppi erityispiirteineen muotoutui enimmäkseen 700–800-lukujen henkisessä ilmapiirissä, kertoo professori Jaakko Hämeen-Anttila Helsingin yliopistosta. Tuolloin muslimit kävivät taistelua Itä-Roomaa eli Bysantin valtakuntaa vastaan.

Islam omaksui kristinuskosta myös opin Jeesuksen toisesta tulemisesta. Islamin mukaan Jeesus auttaa islamin messiasta, Mahdia, voittamaan taistelussa pahan voimat. Mahdi perustaa voittoisan taistelun jälkeen islamilaisen ihanneyhteiskunnan maan päälle.

Käsitykset viimeisistä ajoista ovat islamin pääsuuntauksissa melko yhteneviä, mutta lopun aikojen odotuksilla ei ole Hämeen-Anttilan mukaan kovin merkittävää roolia islamin valtavirrassa.

"Eskatologia on korostunut tiettyinä historian aikoina. Esimerkiksi ristiretkien aikaan tuotettiin paljon eskatologista kirjallisuutta varsinkin Syyriassa. Myös kolonialismin kaudella nousi eskatologisia liikkeitä."

Iranilainen maalaus 1800-luvulta esittää viimeistä tuomiota. Ennen viimeistä tuomiota islamin messias Mahdi lyö Jeesuksen avulla antikristuksen.
Iranilainen maalaus 1800-luvulta esittää viimeistä tuomiota. Ennen viimeistä tuomiota islamin messias Mahdi lyö Jeesuksen avulla antikristuksen.

Yksi tunnetuimmista oli Sudanin "mahdistinen liike" 1880-luvulla. Sudanilainen uskonoppinut ja mystikko Muhammad Ahmad julisti tuolloin itsensä Mahdiksi eli islamin messiaaksi ja johti aseellista kapinaa turkkilais-egyptiläisiä hallitsijoita ja brittejä vastaan.

"Eskatologinen retoriikka sopii hyvin aseellisille liikkeille, koska siinä taistelu on keskeisessä osassa", Hämeen-Anttila sanoo.

Hyvän ja pahan välisen taistelun lisäksi islamin eskatologisissa liikkeissä on hyödynnetty tarinaa hijrasta, eli profeetta Muhammedin ja hänen kannattajiensa siirtymisestä Mekasta Medinaan vuonna 622.

Hijra-puheilla on kannustettu "tosiuskovia" hylkäämään turmeltunut islam tai pakanamaa ja siirtymään uuteen ja puhtoiseen islamin luvattuun maahan. Tätä retoriikkaa käytti Sudanin mahdistinen liike 1880-luvulla. Samaa kaavaa toistaa Isis kutsumalla muslimeja ympäri maailman "islamilaiseen valtioonsa".

Onko Isis islamilainen maailmanlopun lahko?

Tähän näkemykseen kallistuu kanadalainen toimittaja Graeme Wood, jonka laaja artikkeli What Isis Really Wants julkaistiin amerikkalaisessa The Atlantic -laatulehdessä maaliskuussa.

Maailmanlopun odotus on johtoaihe Isisin propagandassa, Wood kirjoittaa. Tämä piirre myös erottaa Isisin muista islamin piiristä nousseista militanteista nykyliikkeistä kuten al-Qaidasta.

Wood todistaa väitteensä keskusteluilla Isis-järjestöä kannattavien äärimuslimien kanssa. Haastateltavat tuntuvat uskovan siihen, että Isisin nousu liittyy lopun ajan profetioihin. He jopa kannattavat Isisin äärimmäistä julmuutta, kuten siviilien mestauksia, koska tekojen nähdään jouduttavan lopun aikoja.

Wood huomauttaa, että Isis on puhunut jo vuosia islamilaisen kalifaatin palauttamisesta "profeetallisella metodologialla". Isisin propagandan mukaan jo järjestön ensimmäinen johtaja, Yhdysvaltain pommituksissa Irakissa vuonna 2006 kuollut Abu Musab Zarqawi ennusti, etteivät "liekit sammu, ennen kuin ne ovat polttaneet ristiretkeilijöiden armeijat Dabiqissa".

Jos Isis on profeetallista käsikirjoitusta orjallisesti seuraava lahko, sen sotilaallinen nujertaminen on helppoa, Wood esittää. Vastataan vain kutsuun ja kohdataan Isis Dabiqin niityillä. Isisin aseellinen voima on mitätön liittoutuneiden asevoimiin verrattuna. Isisin vääjäämätön ja nöyryyttävä tappio Dabiqissa olisi kiistaton osoitus siitä, että Isis ratsastaa väärällä profetialla.

Hämeen-Anttila suhtautuu ajatukseen epäillen. Hänen mielestään Isis ei ensinnäkään ole aito maailmanlopun lahko. Järjestö vain käyttää lopun ajan retoriikkaa vahvistaakseen rivejään ja rakentaakseen pelotevaikutusta.

Mikä Isis sitten on?

"Se on äärifundamentalistinen liike, joka on päässyt kukoistamaan väkivaltaisessa kontekstissa, jossa sota on jatkunut viimeiset viisitoista vuotta."

Hämeen-Anttila muistuttaa, ettei Isisin syntykehdossa Irakissa ollut vuosituhannen alussa lainkaan islamilaisen terrorismin ongelmaa. Vasta Yhdysvaltain vuoden 2003 hyökkäyksen jälkeen Irakista tuli terrorismin tyyssija.

"Jos länsimaiden sotilaallinen väliintulo todistetusti vahvistaa islamilaista radikalismia, niin olisi sinisilmäistä ajatella, ettei näin tapahtuisi myös jatkossa."

Jollakin tavalla Isis on jo onnistunut propagandassaan. Se on onnistunut lännessä luomaan itsestään kuvan absoluuttisen, kosmisen pahan ilmentymänä, vaikka sen teot ovat lähinnä julmaa ja häiriintynyttä rikollisuutta.

On traagista, että Lähi-idän uskonnot jakavat yhteisen näyn lopun aikojen taistelusta. Jos maailmanpoliittiset tapahtumat eri puolilla sotketaan uskonnollisiin lopun ajan fantasioihin, soppa saattaa muuttua itseään toteuttavaksi ennusteeksi.

Mutta ei välttämättä. Historian kärpäslätkä opettakoon tuomiopäivän profeettoja. Islamilaisen paratiisin rakentaminen jäi kesken 1880-luvun Sudanissa, sillä Mahdiksi julistautunut sotapäällikkö kuoli yllättäen pilkkukuumeeseen.

Todisteita epäonnistuneista lopun aikojen liikkeistä on riittämiin islamin, kristinuskon ja juutalaisuuden historiassa. Eskatologisia myrskyjä nousee historian levottomina kausina, ja sinne ne myös unohtuvat. Ennustan, että jossakin vaiheessa tämäkin myrsky on ohi, ja maailma jatkaa kulkuaan.

Jukka Huusko HS jukka.huusko@hs.fi
Kirjoittaja on ulkomaantoimittaja

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat