Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kenia pommitti al-Shabaabin leirejä

Oppositiojohtaja haluaisi Kenian sotilaat pois Somaliasta

Ulkomaat
 
Simon Maina AFP
Punaisen Ristin työntekijät auttoivat maanantaina naista, joka oli käynyt tunnistamassa yliopistoiskussa kuolleen sukulaisensa.
Punaisen Ristin työntekijät auttoivat maanantaina naista, joka oli käynyt tunnistamassa yliopistoiskussa kuolleen sukulaisensa. Kuva: Simon Maina AFP

Kenian ilmavoimien lentokoneet pommittivat kahta terroristijärjestö al-Shabaabin leiriä Somaliassa sunnuntaina, kertoivat sotilaslähteet uutistoimisto Reutersin mukaan.

Ilmavoimat ilmoitti tuhonneensa leirit. Al-Shabaab kiisti tuhot ja sanoi Kenian pommittaneen peltoja.

Pilvisen sään takia pommitusten vaikutusta oli vaikea arvioida. Ne kohdistuivat Gedon hallintoalueelle lähelle Kenian rajaa, koska tiedustelutietojen mukaan al-Shabaab lähettää taistelijoitaan Keniaan juuri sieltä.

Iskut olivat ensimmäiset al-Shabaabia vastaan sitten viime torstain, jolloin järjestön asemiehet tappoivat 148 ihmistä Garissan yliopiston kampuksella Keniassa.

Presidentti Uhuru Kenyatta oli vannonut, että Kenia vastaisi terrori-iskuun "ankarimmalla mahdollisella tavalla".

Ääri-islamistinen al-Shabaab on keskittynyt Somaliaan, mutta se on tehnyt useita iskuja muihinkin Itä-Afrikan maihin. Pelkästään Keniassa se on tappanut kahdessa vuodessa yli 400 ihmistä, muiden muassa 67 ihmistä Westgaten kauppakeskuksessa pääkaupungissa Nairobissa syyskuussa 2013.

Al-Shabaab on ottanut Kenian tähtäimeensä kostoksi siitä, että Kenian sotilaat ovat taistelleet al-Shabaabia vastaan Somaliassa osana Afrikan unionin rauhanturvaoperaatiota.

Kenialainen oppositiojohtaja Raila Odinga haluaa, että hallitus miettisi joukkojensa vetämistä pois Somaliasta, kertoi kenialaislehti Standard maanantaina. Odinga oli pääministeri, kun Kenia lähti mukaan operaatioon vuonna 2011.

Viranomaiset ovat pidättäneet viisi miestä epäiltyinä yhteydestä torstain yliopistoiskuun. Sisäministeriön mukaan heistä kolme oli matkalla kohti Somaliaa. Yliopistolla puolestaan otettiin kiinni järjestyksenvalvoja ja tansanialainen mies, joka oli piiloutunut kattorakenteisiin käsikranaattien kanssa.

Garissan iskun päätekijäksi on nimetty Kenian somali Mohamed Mohamud, josta on luvattu noin 200 000 euron löytöpalkkio.

Terroristiverkosto al-Qaidan kanssa liittoutunut al-Shabaab on radikalisoitunut jäänne laajasta islamistirintamasta, joka miehitti Somalian pääkaupunkia Mogadishua vuonna 2006. Al-Shabaab menetti viimeisen jalansijansa Mogadishussa vuonna 2011, minkä jälkeen se on hallinnut alueita Etelä-Somalian maaseudulla. Sisällissota on pitänyt Somaliaa sekasorrossa 1990-luvun alusta lähtien.

Al-Shabaab on menettänyt otettaan maantieteellisesti, mutta onnistunut tekemään tuhoisia iskuja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat