Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Amerikkalaiset uraohjukset narskuttelevat hampaansa halki

Jos paineet ovat kovat, hampaat kärsivät. USA:ssa uraohjuksia yhdistävät purentakiskot.

Ulkomaat
 
Narsk, narsk, kuuluu stressaajan suusta
Narsk, narsk, kuuluu stressaajan suusta
Jos stressi on kova, hampaat kärsivät. Kunnianhimoisia ammattilaisia yhdistävät purentakiskot. Toimittaja: Laura Saarikoski. Kuvaus: Dermot Tatlow. Editointi: Esa Syväkuru.

Kun potilas avaa suunsa hammaslääkäri Harvey M. Levinin edessä, hän ei tiedä tämän näkevän nielun kautta sieluun.

"Minulla olisi hampaiden narskuttelijoille ratkaisu: vaihda vaimoa tai irtisanoudu töistä. Mutta voiko hammaslääkäri sanoa sellaista? Ei tietenkään", Levin kertoo vastaanotollaan Washingtonin keskustassa.

Sen sijaan Levin ottaa narskuttelijan hampaista mallin ja teettää akryylista läpinäkyvät purentakiskot, jotka potilaan tulisi panna suuhunsa joka yö. Muuten tämä puree hampaansa halki, saa korva-, pää- ja niskasärkyjä, eikä kykene nukkumaan.

Poiminta

Kymmenen stressaavinta kaupunkia

Kiinteistövälitysyhtiö Movoton lista USA:n kymmenestä stressaavimmasta asuinpaikasta perustuu työmatka-aikoihin, työttömyysprosenttiin, elinkustannuksiin, rikollisuuteen, keskimääräisiin työaikoihin, väestön tiheyteen ja asuinkustannusten osuuteen tuloista.

Washington on täynnä heitä: juristeja, poliitikkoja, lobbareita, toimittajia, diplomaatteja, kansainvälisten järjestöjen uraohjuksia.

He kulkevat touhukkaina Yhdysvaltain pääkaupungin katuja. Heillä on usein vaativa työ, paljon opintolainaa, kallis asunto ja pitkät työmatkat ruuhkassa.

Sadat heistä asettavat tänäkin iltana suuhunsa Levinin muoviset suojat, jotta he saisivat rauhan kireiltä leukaperiltään.

Washington on yhden selvityksen mukaan Yhdysvaltain stressaavin asuinkaupunki. Ja stressaantuneet ihmiset purevat hampaitaan yhteen. Narsk.

"Sekä minulla että kihlatullani on kiskot", kertoo Maailmanpankin verkkoviestinnässä työskentelevä John Mackedon, 37. Hän makaa suu auki Levinin tuolissa, kun tämä kokeilee, miten kiskot sopivat verkkoviestijän hampaisiin. Täydellisesti.

Mackedon sai ensimmäiset kiskonsa 15 vuotta sitten. Pienessä nevadalaiskaupungissa kasvanut mies oli muuttanut ulkomaille työskennelläkseen Peace corps -joukoissa. Narsk, narsk.

"Narskuttelu liittyi elämänmuutokseen ja stressiin", Mackedon sanoo.

Myöhemmin Mackedon hakeutui Washingtoniin ja Maailmanpankkiin. Elämä suurkaupungissa on aivan erilaista kuin Nevadassa.

"Washingtonissa ei ole aito ammattilainen, ellei vaikuta stressaantuneelta", Mackedon sanoo.

Narsk, narsk, narsk.

"Kotona lomalla narskuttelu vähenee selvästi."

Hammaslääkäri Levinin kaikista potilasta noin 30 prosenttia on hakenut apua narskutteluun.

Narskuttelu on yleistä Suomessakin. Purentafysiologian dosentti Jari Ahlberg Helsingin yliopistosta sanoo, että aikuisista jopa viidennes kertoo narskuttelevansa.

"Henkilöt, jotka kokevat enemmän stressiä tai ovat ahdistuneempia, raportoivat useammin narskuttelua", Ahlberg sanoo. "Stressi vaikuttaa unen rakenteeseen lisäten havahtumisjaksoja, ja uni on vähemmän virkistävää. Huono uni ja erilaiset ongelmat kulkevat käsi kädessä."

Dermot Tatlow
Maailmanpankin työntekijä John Mackedon saa uudet purentakiskot. Washingtonissa on vallalla ajattelu, että "ei ole aito ammattilainen, ellei vaikuta stressaantuneelta", hän sanoo. Hammaslääkäri Harvey Levinin narskuttelupotilaista suurin osa on juristeja.
Maailmanpankin työntekijä John Mackedon saa uudet purentakiskot. Washingtonissa on vallalla ajattelu, että "ei ole aito ammattilainen, ellei vaikuta stressaantuneelta", hän sanoo. Hammaslääkäri Harvey Levinin narskuttelupotilaista suurin osa on juristeja.

Hammaslääkäri Levinin vastaanottovirkailija Karen Cohen tietää kokemuksesta, mihin narskuttelu voi pahimmillaan johtaa.

"Joitakin vuosia sitten tein erittäin stressaavaa työtä huono-osaisten lasten parissa. Hammaslääkäri sanoi minulle, että ellen käytä purentakiskoja, hampaani halkeavat. En uskonut häntä, ja yhtenä päivänä suustani kuului krak", hän sanoo.

Cohenin mukaan potilaat ovat usein koulutettuja ja saattavat siksi hävetä, että heillä on ongelmia hampaidensa kanssa – aivan kuin he olisivat laiminlyöneet terveytensä, mikä Yhdysvalloissa yhdistetään alaluokkaan.

"Lohdutan, että he eivät ole tehneet mitään väärin."

Kiskoilla hoidetaan tietenkin vain stressin seurauksia, ei syytä. Siihen tarvittaisiin hammaslääkärin sijasta psykologi.

Työkeskeisyys, kunnianhimo ja kilpailullisuus ovat amerikkalaisia ihanteita. Washingtonissa satatuntiset työviikot eivät ole harvinaisia. Vuosilomaa on keskimäärin 10 päivää.

Vaikka haluaisi hypätä oravanpyörästä, korkeat elinkustannukset tekevät sen hankalaksi. Purentakiskotkin maksavat 595 dollaria.

"Mitä ihmiselle voi sanoa?" miettii Levin. "Jos hän ottaa iisisti, miten hän voisi edelleen pitää talonsa tai autonsa? Miten hän voisi maksaa lastensa koulutuksen? Ei elämää voi noin vain aloittaa alusta."

Levin ojentaa Mackedonille kotelon uusille kiskoille, ja tämä lähtee takaisin toimistolle. Myöhemmin Mackedon saattaa pistäytyä keskustassa baarissa happy hourin aikaan. Se on toinen washingtonilaisia yhdistävä asia: keskustan baarien iltapäivädrinkeillä narskuttelijat kohtaavat.

Mackedon on menossa oman narskuttelijansa kanssa naimisiin lokakuussa.

"Onneksi sain uudet kiskot nyt, sillä häihin liittyy paljon ylimääräistä stressiä", hän sanoo.

Narsk.

Laura Saarikoski HS
Washington

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat