Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Saksassa kiistelty sosiaaliprojekti: Narkomaaneja houkutellaan kaljapalkalla siivoojiksi

Huumeriippuvaisten työllistäminen tupakan ja oluen voimin on toiminut Saksassa

Ulkomaat
 
Christian T. Jørgensen
Oranssipukuiset Marco ja Mike siivoavat Essenin katuja narkomaaneja auttavan Suchthilfe direkt -järjestön projektissa.
Oranssipukuiset Marco ja Mike siivoavat Essenin katuja narkomaaneja auttavan Suchthilfe direkt -järjestön projektissa. Kuva: Christian T. Jørgensen

Essen. Kun kahden oranssipukuisen miehen siivouspartio on edennyt Saksan länsireunalla sijaitsevan Essenin keskustassa päivän kierroksen puoleenväliin, tullaan Rheinischer Platzille.

Metroasemaa ympäröivän aukion pensaikot ja reunamat tapasivat olla törkyisessä kunnossa. Täynnä pullonjämiä, muovinriekaleita, tupakka-askeja.

Nyt vuodenajasta toiseen muumioituneet roskat ovat tiessään. Muodonmuutoksen takana ovat Essenin siivouspartion ydinjoukko Mike ja Thorsten.

"Katso, tämä on muovikääre, jossa huumeita myydään", Thorsten sanoo.

Kummatkin ovat olleet riippuvaisia heroiinista parikymmentä vuotta, ja roskien pyöriminen kaupungin kaduilla ei todellakaan ole ollut kummallekaan suurin ongelma. Hyvä jos he huomasivat sellaista asiaa kuin kaupungin katujen puhtauden.

Mike ja Thorsten siistivät katuja Saksan ehkä kiistellyimmässä sosiaaliprojektissa. Siinä huumeriippuvaiset saavat palkkioksi halutessaan joka toinen päivä tupakkaa, joka päivä pari pulloa olutta ja taskurahaa 1,25 euroa tunnilta. Lisäksi sopimukseen kuuluu kuukausilippu, aamupala sekä lounas.

Kun vaikeasti huumeriippuvaisia auttava Suchthilfe direkt -järjestö aloitti projektin viime vuoden lopulla, esseniläiset älähtivät, ja media riemastui: että narkkareille pitäisi vielä antaa kaljaa ja tupakkaa?

Toiset taas pitivät koko ideaa ihmisarvoa alentavana.

"Tutustuin Hollannin Amsterdamissa vastaavaan työhön, se toimi siellä hyvin, ja ajattelin, että voisimme kokeilla samaa. Osallistujat ovat ihmisiä, joilla ei ole koulutusta eikä oikeastaan mitään kosketusta työntekoon. Piti siis löytää homma, joka ei vaadi liian paljon ja joka on samalla näkyvää", osastonjohtaja Oliver Balgar Suchthilfe direkt -järjestöstä sanoo.

Alussa oranssitakkiset roskankerääjät saivat etenkin lehdissä niskaansa arvosteluryöpyn. Aika pian huomattiin, että ideana ei ole kävellä rööki huulessa ja kaljapullo kädessä ympäri kaupunkia, vaan siivota ihan oikeasti. Kadulla moni, myös muut narkomaanit kannustivat. Yhteensä siivoustöissä on kymmenen narkomaania.

"Idea oli, että siistimme juuri niitä paikkoja, joissa huumeidenkäyttäjät, 'Essenin skene' pyörii", Balgar sanoo.

Hänen mukaansa noin puolen miljoonan asukkaan Essenissä on saman verran huumeidenkäyttäjiä kuin monessa muussakin vastaavassa saksalaiskaupungissa.

Balgar sanoo, ettei ohjelman tavoite ole saada huumeidenkäyttäjiä lopettamaan. "Tällä tavalla saamme heidät terveydenhuollon ja sosiaalipalveluiden pariin ja esimerkiksi selvittämään velkojaan. Se voi auttaa myös uuteen alkuun."

Maaliskuisena perjantaina kierroksella oli mukana neljä miestä. Heistä Marco on silminnähden aineiden vaikutuksen alaisena.

Thorsten saa joka aamu metadonikorvaushoitoa, Mike taas on pystynyt pääsemään omin avuin "lähes irti huumeista". Kummatkin ovat olleet myös huumeiden takia vankilassa.

"Näen aika nopeasti, että kuka tulee kierrokselle useampana kuin parina päivänä", Thorsten sanoo.

Hän ja Mike ovat saavuttaneet järjestön luottamuksen ja saavat tehdä muita tuntia pidemmän työpäivän. Juuri itsenäisen iltapäiväkierroksen varrella on myös heidän ylpeyden aiheensa, puhdistettu Rheinischer Platz.

Entä miten houkutteleva on olutpalkka? Projektin aluksi järjestö osti varastoonsa 20 koria olutta, ja siellä ne ovat yhä. Puolen vuoden aikana pulloja on juotu vain 19.

"Ei tässä ole kyse oluesta vaan siitä, että saamme tehdä joka päivä jotakin järkevää", sanoo Thorsten.

Hän nukkuu asuntolassa. Toiveena on oma asunto.

Mike, 38, onnistui saamaan muutama kuukausi sitten asunnon 25 yrityksen jälkeen.

"Toivon, että tämä johtaisi siihen, että olisin joskus oikeassa työpaikassa. Toivottavasti ainakin saamme jatkaa vielä toisen vuoden siivoustöissä", hän sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat