Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

"Obaman oppi" avasi oven Iraniin

Ulkomaat
 
Laura Saarikoski Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja.
Brendan Smialowski / AFP
Barack Obama
Barack Obama Kuva: Brendan Smialowski / AFP

Yhdysvaltain presidentti James Monroe oli Monroe-opin isä. Monroen oppi oli Yhdysvaltain ulkopolitiikan ohjenuora 1800-luvulla. Sen mukaan Euroopan ei tule puuttua Amerikan mantereen asioihin, eikä Yhdysvaltain vastaavasti Euroopan asioihin.

Monroe-opin vastakohta oli presidentti George W. Bushin oppi. Sen mukaan Yhdysvalloilla oli oikeus puolustaa etujaan maailmalla ja tehdä ennaltaehkäiseviä iskuja.

Nyt Yhdysvalloissa puhutaan Obaman opista. Se kirkastui Iranin ydinohjelmasta käytyjen neuvottelujen jälkeen, kun Obama antoi perusteellisen haastattelun The New York Times -lehden kolumnistille Thomas Friedmanille.

Obaman mukaan yhteydenpito Myanmarin, Kuuban ja Iranin kaltaisten hankalien maiden kanssa voi toimia paremmin kuin taloudelliset pakotteet tai maiden eristäminen. Yhdysvaltain pitää olla tarpeeksi itsevarma, jotta se voi ottaa riskin ja kokeilla, palveleeko ovien raottaminen maan etuja paremmin kuin niiden pitäminen suljettuina – ja muuttaako yhteydenpito Irania sisältäpäin tehokkaammin kuin kovistelu.

"Olemme tarpeeksi vaikutusvaltaisia, jotta voimme kokeilla tätä [yhteydenpitoa] saattamatta itseämme vaaraan", Obama sanoi. "Jos käy ilmi, että yhteydenpito ei johda haluttuihin tuloksiin, voimme aina muuttaa linjaamme."

Obama muistutti, että Kuuba on pieni maa ja ettei se uhkaa Yhdysvaltoja. Iran, suurempi ja vaarallisempi maa, käyttää puolustukseen 30 miljardia dollaria vuodessa. Yhdysvalloissa vastaava luku on 600 miljardia.

"Kysyit, mikä on Obaman oppi. Se on: pidämme yllä yhteyksiä, mutta säilytämme samalla sotilaskykymme."

Israel ei ole yhtä vahva, ja siksi se ei voi ottaa samanlaisia riskejä kuin Yhdysvallat, Obama myönsi. Siksi Yhdysvaltain pitää osoittaa, että sen tuki Israelille on horjumaton.

Luulisi, että Afganistanin ja Irakin sotien jälkeen Obaman oppi olisi Yhdysvalloissa tervetullut.

Seuraavat puolitoista vuotta Yhdysvalloissa käydään kuitenkin vaalikamppailua. Varovainen tunnustelu entisten vihollisten suuntaan ei ole sellaista vahvan johtajan ulkopolitiikkaa, joka villitsisi Isisiä, Venäjää ja Irania pelkäävät amerikkalaiset.

Siksi on todennäköistä, että Bush kolmannen, Clinton toisen tai Walker ensimmäisen oppi on taas kovempi kuin Obaman.

Laura Saarikoski laura.saarikoski@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n Washingtonin-kirjeenvaihtaja

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat