Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Köyhtyneellä Ukrainalla on edessään kivinen tie

Rahoittajat odottavat Ukrainalta tiukkoja otteita korruption kitkemiseen

Ulkomaat
 
Dimitar Dilkoff AFP
Ukrainalaisnainen sai palkkansa Venäjän ruplina Itä-Ukrainan Donetskissa huhtikuun alussa. Talousahdinko on tehnyt Itä-Ukrainasta entistä riippuvaisemman Venäjästä.
Ukrainalaisnainen sai palkkansa Venäjän ruplina Itä-Ukrainan Donetskissa huhtikuun alussa. Talousahdinko on tehnyt Itä-Ukrainasta entistä riippuvaisemman Venäjästä. Kuva: Dimitar Dilkoff AFP

Ukrainasta kuultiin tiistaina pitkästä aikaa hyviä uutisia.

Viljasadosta on nimittäin tulossa niin hyvä, että uutistoimisto Reutersin haastattelemien analyytikoiden mukaan maan talous supistuu tänä vuonna korkeintaan vain seitsemän prosenttia.

Muut sodan repimästä maasta tiistaina tulleet tiedot olivatkin ikävämpiä. Harkovassa räjähti kaksi pommia, ja Itä-Ukrainan tulitaukoa rikottiin taas useassa paikassa.

Ukrainan hallituksen ja Venäjän tukemien kapinallisten tulitauko on pitänyt hauraudestaan huolimatta sen verran hyvin, että Kiovassa on voitu keskittyä talousongelmiin.

Ukrainan hallitus hyväksyi lauantaina esityksen, jolla maa haluaisi järjestellä vanhoja lainoja uudelleen noin 15 miljardin euron edestä. Nyt edessä ovat neuvottelut lainanantajien kanssa, eikä niistä odoteta helppoja.

Lainojen uudelleenjärjestely on osa Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n kanssa sovittua lähes 40 miljardin euron pelastus- ja tukipakettia. Tästä summasta noin viisi miljardia euroa jää maksettavaksi lahjoittajille. Yksi lahjoittajista on EU, joka on jo päättänyt 1,8 miljardin euron pika-avusta.

Ukraina tarvitsee taloudellista tukea myös siksi, ettei se juurikaan saa rahaa markkinoilta.

Sotimisen rauhoituttua hallitus on myös ryhtynyt näyttävään taisteluun korruptiota vastaan. IMF:n tukipaketti on Ukrainan talouden kokoon suhteutettuna merkittävä, mutta siihen sisältyy myös poikkeuksellisen tiukkoja ehtoja Ukrainan pahamaineisen laajan korruption vuoksi.

Esimerkiksi viime viikolla sotilassyyttäjä ilmoitti tutkivansa kahden aseistetun Mi-24-taistelukopterin laitonta myyntiä.

Korruption vähentämistä eivät vaadi pelkästään ulkomaiset rahoittajat. Se oli yksi toissatalven Maidanin mielenosoitusten päävaatimuksia.

Sietokynnystä korruptiolle on laskenut taloustilanne. Ukrainan talous oli huonossa kunnossa jo ennen sotaa, mutta nyt sen tila on katastrofaalinen. Ukrainan valuutan hryvnian arvo on laskenut tänä vuonna jo 30 prosenttia. Viime vuonna hryvnia menetti 50 prosenttia vanhasta arvostaan. Keskikuukausipalkka oli helmikuussa 140 euroa, kun se vuotta aiemmin oli vielä lähes 300 euroa.

"Vaikka olisi halua ja jopa kykyä reformeihin, kyse on silti pitkästä prosessista. Korruptionvastainen taistelu ei ole koskaan nopeaa, sillä kyse on yhteiskunnan ja talouden perusrakenteista", huomauttaa vanhempi neuvonantaja Laura Solanko Suomen Pankista.

Jotkut ovat epäilleet näyttävää kampanjaa teatteriksi, mutta hallinnossa on tehty myös oikeita uudistuksia. Taloutta pitääkin uudistaa rankalla kädellä, sillä korruptio on rakenteellista.

EU:lla ei oikein ole vaihtoehtoja Ukrainan tukemiselle.

Maan taloudellinen romahtaminen olisi propagandavoitto Venäjälle. Lännen rahahanojen sulkeminen myös tekisi Venäjästä Ukrainan ainoan taloudellisen tukijan. Sitä länsi ei halua. Venäjä taas näyttää päättäneen pitää Ukrainan heikkona, jos se ei saa sitä puolelleen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat