Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Harvinainen haukkuja pitää sudet loitolla Portugalin vuoristossa

Portugalin vuoristossa suojellaan susien rinnalla ikivanhaa työkoirarotua

Ulkomaat
 
Harvinainen haukkuja pitää sudet loitolla
Harvinainen haukkuja pitää sudet loitolla
Puolivuotias Linda-koira harjoittelee vuohilauman vartiointia susilta Portugalin vuoristossa. Isäntäperheen paimenten urhoollinen apuri on alkukantainen castro laboreironkoira. Ikivanha rotu on käynyt niin harvinaiseksi, että sen säilyttämiseksi ponnistelevat myös susiensuojelijat. Toimittaja: Pilvikki Kause, kuvaus: ja leikkaus Daniel Rodrigues.

Koiranpentu Fusca sairastaa.

Ruskeanjuovikas penikka loikoo voipuneena vuohilauman ja muutaman lampaan seassa.

Emäntä, vuohipaimen Virginia Pereira Fidalgo taputtelee huolestuneena potilasta Coimbrón vuoristokylässä Portugalissa.

"Rassukka ei suostu syömään", Fidalgo toteaa kiviaitauksessa.

"Yskiikö pienokainen?" kaupungista apuun saapunut koirien tuntija Silvia Ribeiro tiedustelee. Hän kohottelee pennun suupieliä.

"Ikenet ovat vaaleat, ja pissassa on verta. Ei kai vain puutiaisaivokuume? Kyllä tässä tuli lähtö eläinlääkäriin", Ribeiro päättää.

Fusca hakeutuu pörheän lampaan kylkeen lämmittelemään. Fidalgoa huvittaa. "Tuo ruskea lammas suojelee pentua kuin omaansa."

Osat vaihtuvat, kun Fusca toipuu ja kasvaa. Nelikuinen koira tuli taloon oppiakseen valppaaksi laumanvartijaksi.

Kilit, vuohet ja lampaat ovat susien herkkua näillä kivikkoisilla nummilla Serra do Barroson ylämailla. Seutu kuuluu yli tuhannen metrin korkeuteen kohoavaan Peneda Gerêsin vuorijonoon Espanjan rajalla.

Paikallinen iberiansusi oli kuolla sukupuuttoon, kun Espanjan diktaattori Francisco Franco kannusti kansalaisia myrkyttämään vihattua eläintä. Portugalissa sutta ruvettiin jahtaamaan vimmaisesti 1950-luvulla.

Espanjan susipopulaatio on nyt toipunut läntisen Euroopan vahvimmaksi, noin 2 500 yksilön suuruiseksi. Susia saa metsästää luvalla kuten Suomessakin.

Portugalissa noin 300-päinen hukkakanta on yhä rauhoitettu. Paimenten keinot puolustaa laumaa ovat vähissä.

Daniel Rodrigues
Vuohenkasvattaja Laurinda Pereira Pires johdattaa paimenkoiraa Pohjois-Portugalin vuorilla. Ensimmäiset ihmiset asettuivat seuduille tuhansia vuosia sitten.
Vuohenkasvattaja Laurinda Pereira Pires johdattaa paimenkoiraa Pohjois-Portugalin vuorilla. Ensimmäiset ihmiset asettuivat seuduille tuhansia vuosia sitten.

Fusca-pennulla susien karkottaminen on verissä. Se on peloton castrolaboreironkoira. Läheisen Castro Laboreiron kylän mukaan nimetty rotu on Iberian niemimaan vanhimpia. Mutta alkukantaisesta työkoirastakin on tullut niin harvinainen, että sen pelastamiseksi ponnistellaan.

Pentuja on kirjattu kymmenessä vuodessa vain noin 1 500, mikä on huolestuttavan vähän, kertoo rodun kansallinen yhdistys. Vanhoista roduista muutama on vieläkin ahtaammalla. Työkoirille ei ole käyttöä entiseen tapaan.

"Castrolaboreiroja myös karsastetaan. Joidenkin mielestä ne muistuttavat sutta", Silvia Ribeiro kertoo.

Daniel Rodrigues
Puolivuotias Linda harjoittelee esivanhempiensa tavoin valppaaksi vuohivahdiksi Coimbrón kylässä. Castrolaboreironkoira on vanha portugalilainen susia pelotteleva alkuperäisrotu, josta on tullut harvinainen.
Puolivuotias Linda harjoittelee esivanhempiensa tavoin valppaaksi vuohivahdiksi Coimbrón kylässä. Castrolaboreironkoira on vanha portugalilainen susia pelotteleva alkuperäisrotu, josta on tullut harvinainen.

Hän on viranomaisten kanssa yhteistyötä tekevän susiensuojelujärjestön Grupo Lobon palkkalistoilla ja vastaa karjakoiraohjelmasta. Kansalaisjärjestö luovuttaa paimenien apureiksi kahta alkukantaista rotua, castroja sekä yleisempiä estrelanvuoristokoiria. Näin suojellaan sutta salametsästykseltä, vuohia sudelta, elvytetään omaa koirakantaa ja paimenkoiraperinnettä.

Virginia Pereira Fidalgon perhe on saanut Fuscan lisäksi puolivuotiaan Lindan. "Se on vielä aranpuoleinen mutta pysyttelee jo hienosti vuohilauman mukana", Fidalgo kehuu.

Fidalgon suku on paimentanut sitkeitä vuoristovuohia yli kaksisataa vuotta. Koiria on ollut aina turvana, eivätkä sudet ole aiheuttaneet koskaan tappioita karjalle, Fidalgo kertoo. Silti 52-vuotias nainen pelkää.

"Parasta olisi, jos susi häviäisi kokonaan."

Naapurin ahavoitunut José Pereira, 70, on kohdannut tuuheaturkkisen saalistajan useasti.

"Voi, olen menettänyt sille niin monesti eläimiäni, etten pysty pitämään lukua", hän huudahtaa.

Paimen José Pereira Pires ja Guinea-koira patikoivat vuohien kanssa päivittäin pimeän tuloon asti.
Paimen José Pereira Pires ja Guinea-koira patikoivat vuohien kanssa päivittäin pimeän tuloon asti.

Kumea haukunta kiirii laitumen poikki. Pereira palailee vuoristopoluille käytyään vaimon valmistamalla hiukopalalla. Castrolaboreirot Guinea ja Pastor kajauttavat varoituksia, sillä isäntä lähestyy vieraiden seurassa. Vuohet kipittävät koirien ohjauksessa aitauksesta tielle.

"Viimeksi koirat ajoivat suden käpälämäkeen vuoren laelle."

Portugalin valtio on luvannut maksaa tukea paimenkoirista susivyöhykkeellä. "Tuki on 350 euroa, mutta enintään kahdesta koirasta", Silvia Ribeiro valistaa.

Yli satapäisen vuohilauman kellojen kalkatus etääntyy. Pereira alkaa tarpoa murikkaista tietä jokilaaksoon. "Tämä on terveellistä, joskin orjuuttavaa työtä", hän huikkaa.

Kiihkeä mäkätys käy myös Fidalgojen pihassa. Kuopus Paulo Fidalgo, 17, lähtee viikonloppuisin äitinsä sijaan paimentamaan elikkoja pimeän tuloon asti.

Koululaispoika on paimenen elinkeinon tulevaisuuden toivo.

"Eivät nuoret enää tarraa näin raskaaseen hommaan kiinni. Mikäs on harjanteilla kulkiessa kauniina päivinä, mutta entäs talvella", seuralaiseksi lähtevä fidalgojen vävypoika Antonio Ferreira, 30, tuumii.

Näihin maisemiin asettautui kelttisukuinen kansa tuhansia vuosia sitten. Ferreira aprikoi, onko ihmisasutuksen aika korpikylissä ohi.

"Siirtolaisuus vetää väkeä pois ulkomaille. Osa kylistä on autioitunut. Joissakin elää enää muutama vanhus."

 

Daniel Rodrigues
Silvia Ribeiro (oik) tuli hakemaan kipeän Fusca-pennun eläinlääkäriin Virginia Pereira Fidalgolta.
Silvia Ribeiro (oik) tuli hakemaan kipeän Fusca-pennun eläinlääkäriin Virginia Pereira Fidalgolta.

Kirjoitukseen on haastateltu Cibio-tutkimuskeskuksen susiasiantuntijaa Fransisco Alvaresia.

Pilvikki Kause
Coimbró

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat