Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Peripietarilainen lämmittäjän ammatti on kuolemassa sukupuuttoon

Ulkomaat
 
Nikolai Gontar
Lämmittäjä Pavel Kvašnin lapioi hiiliä Pietarin vanhan pörssin kellarissa. Vanha pörssi on Pietarin keskustassa ainoa rakennus, joka edelleen lämpiää hiilellä.
Lämmittäjä Pavel Kvašnin lapioi hiiliä Pietarin vanhan pörssin kellarissa. Vanha pörssi on Pietarin keskustassa ainoa rakennus, joka edelleen lämpiää hiilellä.

Hiilipöly kuivaa silmiä, kun laskeutuu lämmittäjä Pavel Kvašnin, 52, mustaan valtakuntaan Pietarissa. Kellarissa hän lapioi vuorokauden kestävän työvuoronsa aikana käsivoimin 500 kiloa kivihiiltä kolmeen lämpökattilaan.

Määrä riittää lämpimänä kevätpäivänä, mutta talvipakkasilla tahtia pitää kiristää.

"Kerran puolessa tunnissa pitää lisätä hiiltä. Nukkumaan ehtii vasta vapaapäivänä", Kvašnin kertoo.

Kvašninin ammattikunta alkaa olla uhanalainen. Kellarin holvikaton yllä kohoava uusklassinen pörssi on Pietarin keskustassa ainoa rakennus, joka edelleen lämpiää hiilellä.

Huonokuntoisessa rakennuksessa pitkään toiminut Merisotamuseo muutti pois vuonna 2011. Talo on siirtynyt taidemuseo Eremitaasin hallintaan. Vuonna 1810 valmistunut rakennus on tyhjillään, mutta peruskorjauksen jälkeen sinne siirretään museon ase- ja vaakunakokoelma. Remontin yhteydessä museo siirtyy kaasulämmitykseen, kuten muu kaupunki.

Pannuhuoneesta tehdään oma museonsa. Yksittäisiä hiilikattiloita on jäljellä muissa osissa kaupunkia.

Pietarilaisille hiilenlapioijan ammatti edustaa luovaa vapautta. Monet Leningradin undergroundin rocktähdet mättivät 1980-luvulla hiiltä tienatakseen elantonsa. Rockmuusikko Viktor Tsoi sävelsi hittejään ja järjesti jopa konsertteja Kamtšatka-pannuhuoneessa, jonne Tsoin ihailijat myöhemmin perustivat museon.

Arvostettu elokuvaohjaaja Aleksei Balabanov teki vuonna 2010 elokuvan Lämmittäjä, jossa tapahtumien keskiössä on hiilikattilan pätsi.

Kvašnin on tyypillinen intelligentin ammattikuntansa edustaja. Geologian yliopisto-opinnot jäivät älyköltä 1980–1990-lukujen vaihteessa kesken, koska vaimolle ja lapsille piti saada ruokaa pöytään. Lämmittäjänä hän työskenteli ensimmäistä kertaa jo tuolloin, mutta pörssirakennukseen hän tuli vuonna 2007.

"Totta kai tässä on romanttista viehätystä. Ehkä minussakin syntyy vielä luovuuden puuska", hän nauraa.

Lämmittäjien oman tien kulkeminen ulottuu vaatetukseenkin. Kvašninin asuun kuuluvat sininen työtakki ja -housut ja paljaisiin jalkoihin puetut aamutossut.

Aamuneljältä hiilikattilat pitää puhdistaa tuhkasta ja noesta. Ne Kvašnin työntää kottikärryillä museon nurkalle. Läjä kohoaa jo korkeana. Tuhka myydään ja jalostetaan edelleen muun muassa lannoitteeksi.

Puhdistusurakka on pieni verrattuna kerran vuodessa suoritettavaan savuhormin jynssäykseen. Savu johdetaan lämmityskattiloista matalaa nelikulmaista putkea pitkin kolmekymmentä metriä korkeaan savupiippuun.

Kvašninin tehtäviin kuuluu ryömiä maassa olevaan putkeen. Sen pohjalla on vajaat 30 senttimetriä nokea, joka pitää raaputtaa ja viedä pois.

Levätä lämmittäjät voivat taukohuoneessa, jossa sängyn tyynyyn on pinttynyt kiiltävän musta pinta. Neljä miestä vuorottelee hiilenlappajan työssä, jossa ollaan vuorokausi töissä ja levätään kaksi.

Vielä aamupäivällä Kvašninin kasvot ovat puhtaat hiilipölystä.

"Vuoron lopussa olen aivan musta. Vain silmät vilkkuvat valkoisina", hän nauraa.

Suihkun jälkeen hän on valmis nousemaan maanpinnalle. Pörssirakennuksen pylväät näyttävät vitivalkoisilta nokisen kellarin jälkeen.

Pietarin vanha pörssi.
Pietarin vanha pörssi.

Monet Leningradin undergroundin rocktähdet mättivät 1980-luvulla hiiltä tienatakseen elantonsa.
Monet Leningradin undergroundin rocktähdet mättivät 1980-luvulla hiiltä tienatakseen elantonsa.

Anneli Ahonen
Pietari

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat