Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Marine Le Pen kyllästyi isänsä natsisympatioihin

Ranskan Kansallinen rintama -puolueen voimakaksikko näyttää ajautuneen välirikkoon

Ulkomaat
 
Robert Pratta reuters
Marine Le Pen osallistui isänsä Jean-Marie Le Penin kanssa Kansallisen rintaman puoluekokoukseen Ranskan Lyonissa viime vuoden marraskuussa.
Marine Le Pen osallistui isänsä Jean-Marie Le Penin kanssa Kansallisen rintaman puoluekokoukseen Ranskan Lyonissa viime vuoden marraskuussa. Kuva: Robert Pratta reuters

Ranskan äärioikeistolaisen Kansallinen rintama -puolueen perustaja ja puheenjohtaja Jean-Marie Le Pen ja tämän tytär Marine Le Pen ovat ajautuneet peruuttamattoman oloiseen välirikkoon.

Niin pahasti Marine Le Pen keskiviikkona isästään sanoi.

Sanottua

Isä Le Pen on järkyttänyt lausunnoillaan

"Kyllä, uskon rotujen eriarvoisuuteen. Olympialaisissa on selvä epätasa-arvo mustan ja valkoisen rodun välillä, se on fakta. Totean siis, että rodut eivät ole samanarvoisia."

"En sano, että kaasukammioita ei olisi ollut . . . Mutta mielestäni se on yksityiskohta toista maailmansotaa koskevassa historiassa."

"Ebola voisi hoitaa sen kolmessa kuukaudessa."

Le Pen ehdottaa ratkaisua maailman väestönkasvuun.

"Jean-Marie Le Pen vaikuttaa joutuneen syöksykierteeseen, jossa poltetun maan taktiikasta ajaudutaan poliittiseen itsemurhaan", hän kirjoitti tiedotteessa.

Tiedotteessa Marine Le Pen ilmoitti, ettei hänen isänsä, puolueen kunniapuheenjohtaja, ole tervetullut vaalilistan johtajaksi joulukuun aluevaaleissa.

Ranskalaisessa mediassa arvioitiin, että ratkaiseva käänne isän ja tyttären suhteessa on nyt tapahtunut.

Ranskalaislehti L'Express kirjoitti, että kaksikon viha-rakkaussuhde on nyt ensimmäistä kertaa selvästi enemmän vihan kuin rakkauden puolella.

Kansallinen rintama on kasvattanut suosiotaan Ranskassa. Sitä kannatti departementtivaaleissa jo neljännes äänestäneistä. Marine Le Penin tähtäin on jo vuoden 2017 presidentinvaaleissa, jossa hänellä on mahdollisuudet toiselle kierrokselle. Johtajien välirikko saattaa horjuttaa puoluetta ainakin hetkellisesti.

Kansallisen rintaman pääteemat ovat maahanmuuton ja Euroopan unionin vastustus. Puolue sanoo puolustavansa Ranskan perinteisiä arvoja islamilaisista maista tulevaa maahanmuuttoa vastaan. Ranskan teollisuuden työpaikkojen häviämisen Le Pen panee talouden kansainvälistymisen ja "epäreilun kilpailun" syyksi.

Jean-Marie Le Penin perustaman Kansallisen rintaman juuret ovat rasistiset ja juutalaisvastaiset. Isä Le Pen tunnetaan muun muassa holokaustia vähätelleistä kommenteistaan. Hänellä on yhä oma kannattajakuntansa.

Marine Le Pen on kuitenkin muuttanut populistipuoluetta salonkikelpoisempaan suuntaan. Puolue on saanut uusia äänestäjiä niin sosialisteja ennen äänestäneistä työläisistä ja työttömistä kuin UMP-puoluetta äänestäneistä konservatiiveista. Kansallisen rintaman äänestämisen myöntäminen ei ole Ranskassa enää samanlainen häpeän aihe kuin aiemmin.

Aikaisemmin Marine Le Pen on selitellyt isänsä tölväisyjä ilman suurempia seurauksia.

Nyt kärsivällisyys näyttää loppuneen. Viimeinen pisara oli Jean-Marie Le Penin äärioikeistolehti Rivarolille antama haastattelu. Lehti on vastikään tuomittu juutalaisia vastaan kiihottamisesta. Haastattelun tulenarinta antia olivat Le Penin kommentit Ranskaa toisen maailmansodan aikana johtaneesta Philippe Pétainista.

"Kuten olen jo sanonut, en ole koskaan pitänyt marsalkka Pétainia petturina. Vapautuksen aikaan [toisen maailmansodan lopulla] häntä kohtaan oltiin liian ankaria", hän totesi lehdelle.

Marsalkka Pétain oli ensimmäisen maailmansodan sankari, joka päätyi johtamaan Ranskaa vuonna 1940 natsien vallattua Pariisin. Hän kirjoitti natsien kanssa aseleposopimuksen, jossa pohjoinen ja läntinen Ranska Pariisi mukaan lukien päätyi Hitlerin vallan alle ja loput Ranskasta hänen johtamalleen, natsien lieassa olevalle Vichyn hallinnolle.

Viimeistään sodan loppuvaiheessa, kun liittoutuneet vapauttivat Ranskan natsien vallan alta, Pétainista tuli useimpien ranskalaisten silmissä antisankari. Hänet tuomittiin elokuussa 1945 kuolemaan maanpetturuudesta. Charles de Gaulle kuitenkin lievensi Pétainin tuomion elinkautiseksi vankeusrangaistukseksi.

Valtaosalle ranskalaisista Pétain symboloi petturuutta ja häpeällistä natsien liehittelyä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat