Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruotsidemokraatit siivoaa rivejään vallan toivossa – puolueen ja sen nuorisoliiton välille puhkesi avoin sota

Puolueen nuorisoliiton edustajien katsotaan veljeilleen ääriliikkeiden kanssa

Ulkomaat
 
Björn lindahl lehtikuva
Ruotsidemokraattien ryhmänjohtaja Mattias Karlsson syytti puolueen nuorisoliiton jäseniä veljeilystä Adolf Hitlerin ihailijoiden kanssa.
Ruotsidemokraattien ryhmänjohtaja Mattias Karlsson syytti puolueen nuorisoliiton jäseniä veljeilystä Adolf Hitlerin ihailijoiden kanssa. Kuva: Björn lindahl lehtikuva

Ruotsin maahanmuuttovastaisessa ruotsidemokraatit-puolueessa on puhjennut avoin valtakamppailu, joka voi johtaa lukuisten jäsenten erottamiseen. Pitkään kyteneet erimielisyydet kärjistyivät tiistaina avoimeksi sodaksi mediassa, kun puolueen ryhmänjohtaja Mattias Karlsson syytti puolueen nuorisoliiton (SDU) jäseniä muun muassa veljeilystä Adolf Hitlerin ihailijoiden kanssa.

Ruotsidemokraatit harkitsee erottavansa esimerkiksi nuorisoliiton puheenjohtajan Gustav Kasselstrandin ja varapuheenjohtajan ja puolueen Tukholman-puheenjohtajan William Hahnen. SDU:n jäsenten katsotaan liittoutuneen ääritahoja edustavien ihmisten kanssa muuttaakseen emopuolueen ideologista suuntaa, Karlsson sanoi Aftonbladet-lehdelle.

Riitelyssä on kyse emopuolueen pitkään jatkuneesta yrityksestä suoristaa puolueen rivit ja tehdä ruotsidemokraateista salonkikelpoinen muiden ruotsalaispuolueiden silmissä. "Eristetty puolue haluaa saada valtaa. Jotta se saisi sitä, sen täytyy osoittaa, että se ottaa etäisyyttä juuristaan", sanoo eurooppalaisia oikeistopuolueita tutkiva dosentti Ann-Cathrine Jungar Södertörnin korkeakoulusta.

Ruotsidemokraatit yli kaksinkertaisti kannatuksensa viime syksyn valtiopäivävaaleissa, ja se on nyt Ruotsin kolmanneksi suurin puolue. Ruotsin muut puolueet kieltäytyvät silti yhä yhteistyöstä sen kanssa muun muassa puolueen ääriliikkeistä polveutuvan taustan ja sen maahanmuuttovastaisuuden takia.

Tilanne eroaa useista muista Euroopan maista, joissa oikeistopopulistiset puolueet on otettu osaksi poliittista keskustelua.

Puolueen ja sen nuorisoliiton välit ovat olleet kireät jo pitkään paljolti linjaerojen takia. Karlssonin mukaan puolue harkitsee nyt parinkymmenen henkilön asemaa ääriyhteyksien takia. "Heidän joukossaan on ilmeisesti henkilöitä, jotka ovat sidoksissa myös epädemokraattisiin organisaatioihin kuten Nordisk Ungdomiin, antisemitistisiin salaliittoteoreetikoihin ja henkilöihin, jotka ovat ilmaisseet ihailuaan Adolf Hitleriä kohtaan", hän sanoi Aftonbladetille.

Nuorisoliiton puheenjohtaja Kasselstrand syytti Karlssonia tiistaina suoraan valehtelusta ja "sairaalloisesta kontrollintarpeesta" puolueessa. Hän totesi Ruotsin radion haastattelussa, ettei hänellä tai nuorisoliitolla ole minkäänlaisia yhteyksiä mainittuihin ääritahoihin. "Jos sellaisia oli ollut, olisi esitelty joitakin todisteita", hän sanoi.

Kasselstrand kielsi medialle myös linjaerot. Omalla Facebook-sivullaan hän ilmoitti, ettei aio jättää paikkaansa.

Kuten puolueiden nuorisojärjestöt usein, on SDU:kin emopuoluettaan radikaalimpi. Emopuolue päätti puolueen ideologina pidetyn Karlssonin johdolla pari vuotta sitten kutsua itseään ensisijassa sosiaalikonservatiiviseksi nationalistisen sijaan. Politiikassaan se on pyrkinyt puhumaan maahanmuuton ohella myös muun muassa vanhusten asioista. Puoluejohtaja Jimmie Åkesson on ajanut "nollatoleranssia" rasismia kohtaan, ja moni jäsen on saanut lähteä.

SDU on edelleen korostanut etupäässä kansallismielistä linjaa, mikä on aiheuttanut kahnauksia. Viime syksyn valtiopäivävaalien alla nuorisoliiton edustajia ei esimerkiksi kelpuutettu puolueen vaalilistalle. Linjaerot kävivät hyvin ilmi myös eurovaalien alla, kun nuorisoliitto liittyi eurooppalaiseen laitaoikeistopuolueiden yhteenliittymään ilman emopuolueen hyväksyntää. Se oli näin yhteistyössä muun muassa Ranskan Front nationalin eli Kansallisen rintaman ja Italian Pohjoisen liiton nuorten kanssa. Emopuolue taas koetti profiloida itsensä maltillisempina nähtyjen puolueiden kuten Britannian Ukipin rinnalle.

Pitkällä aikavälillä ideologisten laitojen karsiminen voi auttaa puoluetta edelleen laajentamaan kannatuspohjaansa maltillisempaan suuntaan, Jungar uskoo. Jo viime syksyn vaaleissa ruotsidemokraatit houkutteli entistä monimuotoisempaa joukkoa Ruotsin avoimeen maahanmuuttopolitiikkaan tyytymättömiä kansalaisia. Puolueen kannatus on sittemmin vain kasvanut, vaikka puoluejohtaja Åkesson oli pitkällä sairauslomalla.

"Toisaalta jotkut voivat miettiä sitä, miten kurinalaisesti tällainen avoimesti riitelevä puolue voi toimia valtiopäivillä", Jungar sanoo.

Mikäli puolue hajoaisi, ei laitaoikeistossa luultavasti ole riittävästi kannatusta uudelle tulijalle, hän uskoo. Samaa mieltä on muun muassa ajatuspaja Timbrossa työskententelevä valtiotieteiden tutkija Andreas Johansson Heinö.

"Äänestäjät haluavat sellaisen puolueen, kuin ruotsidemokraatit nyt on, eikä silloin ole järkevää palata linjalle, joka puolueella oli kymmenen vuotta sitten", hän sanoo TT:lle.

Elina Kervinen HS
Tukholma

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat