Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sorry, maahanmuuttajat, meillä on täyttä – vaaliteema jakaa äänestäjät Britanniassa

Maahanmuutto huolestuttaa Ukipin kannattajia Britanniassa. Nigel Farage ponnistaa parlamenttiin äänestäjien peloista.

Ulkomaat
 
Maahanmuuttajat ärsyttävät rannikkokaupungissa
Maahanmuuttajat ärsyttävät rannikkokaupungissa
Ukip-puolueen Nigel Faragelle luvassa äänisaalis toukokuun vaaleissa. toimittaja: Annamari Sipilä, kuvaus: Conor O'Leary, editointi: Janne Järvinen
Britannia äänestää
7. toukokuuta 2015

Huomaakohan kukaan päältä, että tässä ei olla ihan englantilaisia? Tuleekohan ulkomaisesta aksentista sanomista?

Kentissä Kaakkois-Englannissa asuu paljon Britannian itsenäisyyspuolueen eli Ukipin kannattajia. Ja ukipilaiset eivät tunnetusti oikein välitä muukalaisista.

Ramsgaten pikkukaupungissa meren rannalla ollaan kuitenkin vieraskoreita. Tämä ei tarkoita sitä, että mielipiteitä pyydeltäisiin anteeksi.

"En ole rasisti, mutta maahanmuuttajia on aivan liikaa", aloittaa paikallinen eläkeläinen Harry West, 70.

Tulijat täyttävät kuulemma koulut ja sairaalat ja haluavat osille Britannian sosiaalituista. Köyhistä EU-maista käy jatkuva virta saarivaltakuntaan.

West on aina tähän asti äänestänyt työväenpuoluetta. Britannian toukokuisissa parlamenttivaaleissa linja muuttuu. Westin äänen saa Ukip eli vaalipiirissä ehdolla oleva Ukipin puheenjohtaja Nigel Farage.

"Farage sanoo asiat suoraan niin kuin ne ovat", West kiittää.

Nigel Farage
Nigel Farage

Farage on tunnettu nimi niin Britanniassa kuin koko Euroopassakin. Parhaillaan hän toimii meppinä. Faragen ja Ukipin tavoite on Britannian ero EU:sta ja maahanmuuton rajoittaminen.

Siinä missä kannattajat kehuvat Faragen rehellisyyttä, arvostelevat vastustajat häntä rasismista.

Vaaliväittelyssä viime viikolla Farage hyökkäsi Britanniassa hoitoa saavia ulkomaalaisia hiv-potilaita vastaan. Tavoitteena on kitkeä moinen "terveysturismi".

Tähän asti Faragen läpimenoa Etelä-Thanetin vaalipiirissä on pidetty lähes varmana. Äskeisen mielipidemittauksen mukaan hän olisikin kuitenkin hitusen konservatiivien ehdokasta jäljessä, vain vähän työväenpuolueen kandidaattia edellä.

"Kysely ei kerro totuutta. Se ei ota kunnolla huomioon Faragen suurta henkilökohtaista suosiota tällä alueella", Faragen neuvonantaja Raheem Kassam kertoo Ukipin toimistolla Ramsgatessa.

Ukipin-toimisto on täynnä purppuraista ja keltaista vaalirihkamaa. Vapaaehtoista apuväkeä ei saa haastatella. Heitä suojellaan toimittajien myllytykseltä.

Kassamin mielestä Faragen suosion syy on hänen aitoudessaan. Farage sanoo sen, mitä muut poliitikot eivät uskalla.

"Häntä ihaillaan. Teinitytötkin haluavat ottaa selfien."

Vaalipiirissä kytee kuitenkin myös Ukipin vastainen liikehdintä. Kassamin mukaan sen merkitystä on liioiteltu.

"Ay-väki rahtaa tänne linja-autoissa vastustajia, jotka pitävät meteliä. Kyse on äärivasemmistolaisista, ei paikallisista."

Aivan Ukipin vaalitoimiston lähellä majaansa pitää toinenkin puolue: We Are the Reality Party. Pikkuinen vaihtoehtoliike ei usko suuryritysten valtaan – eikä ukipilaisten sanomaan.

"On pelottavaa, kuinka Farage käyttää hyväkseen ihmisten pelkoja. Se on vihanlietsontaa", sanoo puolueen poliittista kahvilaa pyörittävä Daisy Warne, 24.

Hänelle maahanmuuttajat eivät ole ongelma. Töitäkin riittää halukkaille. Reality-puolueen tavoite onkin politikoida positiivisuudella, ei peloilla.

Positiivisia haluaisivat olla myös Loretta Wells, 60, ja hänen poikansa Aaron Wells, 36. Heille maahanmuutto on kuitenkin iso huolenaihe.

"Meillä on omiakin avuntarvitsijoita, työttömiä ja eläkeläisiä. Heitä pitää auttaa ensin", koti-isänä parhaillaan oleva kampaaja Aaron Wells sanoo.

"Kerran hammaslääkärissä käydessämme maahanmuuttajat päästettiin jonon ohi, 'jotta ei tulisi kahinoita'. Se on epäreilua", osan vuodesta miehensä kanssa eläkeläisinä Espanjassa viettävä Loretta Wells sanoo.

Kumpikin aikoo äänestää Faragea: Farage on tolkun mies.

Annamari Sipilä HS
Ramsgate, Kent

conor o'leary
Shakira Wells kiipeili telineissä isänsä Aaronin ja isoäitinsä Loretta Wellsin valvoessa vieressä Ramsgaten pikkukaupungissa Britanniassa. Wellsin perhe kannattaa Ukipia ja Nigel Faragea. "Farage sanoo aivan oikein, että maahanmuuttajat eivät saa lypsää Britannian tukisysteemiä, ennen kuin ovat itse siihen panostaneet", Aaron Wells sanoo.
Shakira Wells kiipeili telineissä isänsä Aaronin ja isoäitinsä Loretta Wellsin valvoessa vieressä Ramsgaten pikkukaupungissa Britanniassa. Wellsin perhe kannattaa Ukipia ja Nigel Faragea. "Farage sanoo aivan oikein, että maahanmuuttajat eivät saa lypsää Britannian tukisysteemiä, ennen kuin ovat itse siihen panostaneet", Aaron Wells sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat