Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Poliisin liipaisinsormi on Yhdysvalloissa herkässä

USA:ssa ei pidetä tilastoja poliisin ampumien ihmisten määrästä

Ulkomaat
 
Reuters
Sivullisen kuvaamalla kännykkävideolla näkyy, kuinka Walter Scott (vas.) lähtee juoksemaan poliisia pakoon nurmikentän halki. Poliisi vetää aseen esiin ja ampuu Scottin perään kahdeksan kertaa.
Sivullisen kuvaamalla kännykkävideolla näkyy, kuinka Walter Scott (vas.) lähtee juoksemaan poliisia pakoon nurmikentän halki. Poliisi vetää aseen esiin ja ampuu Scottin perään kahdeksan kertaa. Kuva: Reuters

Etelä-Carolinan osavaltiossa on vähemmän ihmisiä kuin Suomessa, 4,8 miljoonaa. Osavaltion poliisit ovat ampuneet 209:ää ihmistä vuosina 2010–2014, ja tappaneet 79. Poliiseja on kuollut neljä.

Kolmea poliisia on epäilty voiman väärinkäytöstä, mutta yhtäkään ei ole tuomittu.

Tästä on kyse

 Valkoinen poliisi ampui aseetonta mustaa miestä selkään Etelä-Carolinassa lauantaina.

 Tapauksesta nousi kohu, koska mustan Michael Brownin ampuminen johti kuukausia kestäneisiin rotumellakoihin viime syksynä.

 Brownin ampumisen jälkeen Yhdysvalloissa on keskusteltu neljästä muusta tapauksesta, jossa musta mies tai poika on kuollut epäselvissä olosuhteissa poliisin voimankäytön seurauksena.

Suomessa asukkaita on 5,4 miljoonaa. Poliisin luoteihin kuoli Poliisihallituksen tilastojen mukaan vuosina 2010–2014 yksi ihminen, ja hänkin vahingonlaukaukseen. Jos mukaan otetaan vuodet 2009 ja tammikuu 2015, kuolleita on kolme.

The State -lehden selvittämät hätkähdyttävät tilastot poliisin voimankäytöstä Etelä-Carolinassa tulivat julki, kun valkoinen poliisi Michael Slager ampui selkään aseetonta mustaa Walter Scottia lauantaina North Charlestonin kaupungissa. Ohikulkija tallensi ampumisen kännykkävideolle, minkä jälkeen Slager pantiin syytteeseen murhasta ja erotettiin virastaan.

Poliisin syyttäminen murhasta on Yhdysvalloissa harvinaista. Etelä-Carolinan poliittinen johto haluaa kuitenkin välttää rotumellakat, jotka alkoivat Fergusonissa Missourissa viime kesänä, kun valkoinen poliisi oli ampunut mustan Michael Brownin.

Toisin kuin Fergusonissa, North Charlestonissa poliisijohto tuomitsi Slagerin toiminnan, erotti tämän virastaan ja antoi tapauksen tutkinnan osavaltion viranomaisille.

North Charlestonin pormestari ilmoitti myös, että jokaiselle poliisille hankitaan virka-asuun asennettava kamera. Fergusonin jälkeen mustat mielenosoittajat ovat vaatineet poliiseihin kameroita.

Etelä-Carolinan tapauksessa juuri kännykkävideo oli ratkaisevassa roolissa. Videon kuvannut Feidin Santana ei julkistanut sitä heti. Hän kertoi uutiskanava CNN:n haastattelussa pelänneensä oman turvallisuutensa puolesta. Hän halusi myös nähdä, pannaanko poliisi vastuuseen, koska ampumahaavat olivat uhrin selässä.

Kun Slageria vastaan ei ryhdytty maanantaihin mennessä toimiin, Santana toimitti videon osavaltion poliisihallinnolle.

Slager pysäytti Scottin lauantaina, koska tämän Mercedes-Benzin perävalo ei toiminut. Scott lähti juoksemaan karkuun luultavasti siksi, että hänellä oli elatusmaksuja rästissä. Slagerin mukaan hän sai Scottin kiinni, minkä jälkeen he kamppailivat poliisin etälamauttimesta.

Kännykkävideolla ei näy itse kamppailua, vaan se, kuinka jokin musta esine – mahdollisesti etälamautin – putoaa maahan ja Scott lähtee juoksemaan poliisia pakoon nurmikentän halki. Poliisi vetää aseen esiin ja ampuu Scottin perään kahdeksan kertaa. Scott kuolee paikan päällä.

Tämän jälkeen Slager nostaa mustan esineen maasta, kävelee Scottin luo ja pudottaa esineen nurmikolle miehen viereen. Tämä herätti epäilyjä siitä, että Slager aikoi lavastaa kamppailun etälamauttimesta tapahtuneen paikassa, jossa Scott kuoli. Myöhemmin Slager poimi esineen itse ylös.

Fergusonin rotumellakat toivat esiin sen, ettei Yhdysvalloissa pidetä tilastoja poliisin voimankäytön seurauksena kuolleiden ihmisten määrästä, vaan vain virantoimituksessa kuolleiden poliisien määrästä. Vuonna 2012 heitä oli 48.

Poliisilaitokset voivat toimittaa tiedon poliisin "oikeutetusti tappamista" ihmisistä vapaaehtoisesti oikeusministeriölle. Näitä ilmoituksia tehdään noin 400 vuodessa, kertoo The Washington Post -lehti.

Poliisin voimankäyttöön perehtyneet tutkijat ja toimittajat väittävät, että oikea luku poliisin luoteihin kuolleista on monta sataa suurempi.

Laura Saarikoski HS
Washington

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat