Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Panamassa tehdään historiaa: Obama ja Raul Castro tapaavat

Yhdysvaltain ja Kuuban presidenttien on määrä keskustella kasvokkain ensi kertaa sitten vuoden 1958

Ulkomaat
 
Barack Obama saapuu Panamaan historialliseen tapaamiseen
Barack Obama saapuu Panamaan historialliseen tapaamiseen
Yhdysvaltain presidentti Barack Obama saapuu Panamaan 9. huhtikuuta 2015 tavatakseen huippukokouksessa Kuuban presidentin Raúl Castron. Yhdysvaltain ja Kuuban johtajat ovat tavanneet viimeksi vuonna 1958. (Kuva: Reuters)

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama saattaa ilmoittaa Kuuban poistamisesta terrorismin tukijoiden listalta tänään perjantaina alkavassa Amerikkojen huippukokouksessa, yhdysvaltalaisviestimet kertoivat.

Päätös olisi uusi merkittävä askel Yhdysvaltain ja Kuuban välisten suhteiden paranemisessa.

Samalla se olisi taktinen keino määrittää huippukokouksen tunnelmaa, jota etukäteen näytti olevan sävyttämässä Yhdysvaltain maaliskuinen päätös julistaa Venezuela "uhaksi kansalliselle turvallisuudelle". Se on ärsyttänyt monia Latinalaisen Amerikan maita, vaikka yhdysvaltalaisdiplomaatit ovat selittäneet muotoilun olevan tekninen. Varsinainen päätös oli asettaa seitsemän venezuelalaista mustalle listalle epäiltyinä ihmisoikeusrikkomuksista mielenosoitusten hajoittamisten yhteydessä viime vuonna.

Perjantaina alkavaa huippukokousta pohjustettiin myöhään torstaina, kun Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry ja Kuuban ulkoministeri Bruno Rodriguez tapasivat kokouspaikalla Panamassa.

Fakta

Välit lähenivät joulukuussa

 Yhdysvaltain ja Kuuban presidentit ilmoittivat aloittavansa maiden suhteiden normalisoinnin 17. joulukuuta 2014.

 Asiaa oli valmisteltu puoli vuotta salassa. Neuvotteluja käytännön kysymyksistä on käyty joulukuusta asti.

 Yhdysvallat on jo lieventänyt joitakin taloussaarron ehtoja, kuten matkustusrajoituksia.

 Yksipuoluemaa Kuuba puolestaan on alkanut vapauttaa poliittisia vankeja.

Huippukokouksesta on tulossa historiallinen, vaikka Obama ei ilmoittaisikaan Kuuban poistamisesta listalta.

Obaman on nimittäin määrä tavata huippukokouksessa Kuuban presidentti Raúl Castro. Tapaaminen on Kuuban ja Yhdysvaltain johtajien ensimmäinen sitten vuoden 1958.

Sen jälkeen Yhdysvaltain presidentti Bill Clinton on kätellyt Fidel Castroa kerran YK:ssa vuonna 2000 ja Obama Raúl Castroa Etelä-Afrikassa Nelson Mandelan hautajaisissa vuonna 2013, mutta johtajat eivät ole keskustelleet kasvokkain.

Yhdysvaltain ulkoministeriö on korostanut, ettei Obaman ohjelmassa huippukokouksessa ole virallisia kahdenvälisiä tapaamisia muiden kuin Panaman presidentin Juan Carlos Varelan kanssa. Tapaaminen Castron kanssa on siis virallisesti vain kohtaaminen.

Obama ja Castro ilmoittivat viime joulukuussa, että maat ovat päättäneet aloittaa neuvottelut suhteiden palauttamiseksi ja aikovat avata suurlähetystöt yli 50 vuoden tauon jälkeen.

Castron saapuminen huippukokoukseen on seurausta tästä päätöksestä, sillä tähän asti Yhdysvallat on estänyt Kuuban johdon osallistumisen. Pohjois-, Väli- ja Etelä-Amerikan maiden johtajien huippukokouksia on järjestetty noin neljän vuoden välein vuodesta 1994 lähtien.

"Lopetamme vanhentuneen politiikan, joka on epäonnistunut vuosikymmenten ajan", Obama sanoi joulukuussa.

Yhdysvaltain poliittisesta ja kauppasaarrosta huolimatta Castrot ovat pysyneet vallassa. Samalla tavalliset kuubalaiset ovat ajautuneet köyhyyteen, ja kauppasaarrosta on tullut keskeinen syy Yhdysvaltain-vastaisuuteen Latinalaisessa Amerikassa. Myös Obamalle tärkeät latinoäänestäjät ovat alkaneet tukea suhteiden palauttamista.

Vaikka Yhdysvallat ei vielä olekaan purkanut kauppasaartoa, jo sen keventäminen on Kuuballe tärkeää. Venezuelan talousongelmat ovat kuihduttaneet sen taloudellisen tuen Kuuballe, joten yhdysvaltalaisturistien lisääntyminen on maalle tärkeää.

Yhdysvaltain ulkoministeriö on valmistellut raporttia, jossa selvitetään, pitäisikö Kuuba poistaa terrorismin tukijoiden listalta. Sen on todistettava, ettei Kuuba ole tukenut terrorismia puoleen vuoteen.

Kuuba lisättiin listalle vuonna 1982, jolloin se tuki monia vasemmistolaisia sissiliikkeitä Latinalaisessa Amerikassa. Listalla ovat myös Syyria, Iran ja Sudan.

Vielä vuonna 2013 ministeriö totesi Kuuban toimivan turvasatamana muun muassa terroristijärjestö Etalle, The New York Times kertoo. Raportissa todettiin Kuuban yrittävän välittää rauhaa Kolumbian sisällissodan osapuolten välillä. The New Yorkerin mukaan Kuuban rooli on ollut rauhanprosessissa merkittävä.

Jos Obama esittää Kuuban poistamista listalta, hänen on lähetettävä raportti kongressiin, jolla on 45 päivää aikaa kumota ratkaisu. Torstaina hän sanoi odottavansa vielä neuvonantajiensa suositusta asiasta, ennen kuin tekee päätöksensä.

Kai Pfaffenbach Reuters
Barack Obama ja Raúl Castro tapasivat Nelson Mandelan hautajaisissa vuonna 2013.
Barack Obama ja Raúl Castro tapasivat Nelson Mandelan hautajaisissa vuonna 2013.
Fidel Castro, 1959
Fidel Castro, 1959
Dwight Eisenhower, 1959
Dwight Eisenhower, 1959
Fidel Castro, 1963
Fidel Castro, 1963
John F. Kennedy, 1962
John F. Kennedy, 1962
Fidel Castro, 1964
Fidel Castro, 1964
Lyndon B. Johnson, 1964
Lyndon B. Johnson, 1964
Richard Nixon, 1974
Richard Nixon, 1974
Fidel Castro, 1970
Fidel Castro, 1970
Gerald Ford, 1976
Gerald Ford, 1976
Fidel Castro, 1976
Fidel Castro, 1976
Jimmy Carter, 1980
Jimmy Carter, 1980
Fidel Castro, 1978
Fidel Castro, 1978
Ronald Reagan, 1986
Ronald Reagan, 1986
Fidel Castro, 1984
Fidel Castro, 1984
George Bush, 1992
George Bush, 1992
Fidel Castro, 1992
Fidel Castro, 1992
Bill Clinton, 1999
Bill Clinton, 1999
Fidel Castro, 1997
Fidel Castro, 1997
George W. Bush, 2008
George W. Bush, 2008
Fidel Castro, 2006
Fidel Castro, 2006
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat