Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uudet oluentekijät kuohuttavat Belgiassa: asiakkaat makutuomareina

Nuoret olutarkkitehdit käyttävät makutuomareina asiakkaita ja lupaavat sijoittajille juomia loppuiäksi

Ulkomaat
 
Brysseliläinen asiantuntija neuvoo, miten olutta maistellaan: ”Älä sylje”
Brysseliläinen asiantuntija neuvoo, miten olutta maistellaan: ”Älä sylje”
Oluenvalmistaja Sébastien Morvan antaa terassikauden avajaisiksi vinkkejä, miten nautiskella olutta oikeaoppisesti. Toimittaja: Virve Kähkönen, kuvaus ja leikkaus: Juha Roininen.

Hämärässä salissa pöllyää niin, että hengittäminen ahdistaa.

Sébastien Morvan viittoo remonttipölyn keskellä oikealla ja vasemmalle: tuolta tulevat kuljetusrekat, tuonne tulee pullotuslinja ja tuonne laboratorio.

Fakta

Tšekit ovat EU:n ahkerimpia oluenjuojia

 EU-maiden kansalaiset joivat vuonna 2013 keskimäärin 71 litraa olutta henkeä kohden. Eniten olutta joivat tšekit, 144 litraa henkeä kohden. Saksalaiset tulivat toiseksi 107 litran kulutuksella. Suomessa olutta nautiskeltiin 80 litraa henkeä kohden, Belgiassa 72 litraa. Heikoimpia oluenjuojia ovat italialaiset 29 litran kulutuksella.

 EU:n 28 jäsenmaata tuottivat vuonna 2013 yhteensä arviolta 38,4 miljardia litraa olutta. Suurin tuottaja oli Saksa noin 9,4 miljardin litran tuotannollaan. Belgia tuotti olutta 1,8 miljardia litraa, Suomi 0,4 miljardia litraa.

 Eniten olutta vievät Saksa, Hollanti ja Belgia.

 Olutpanimoita on eniten Britanniassa (1490) ja toiseksi eniten Saksassa (1349). Belgiassa toimii 160 panimoa, Suomessa 30. Kaikkiaan Euroopassa on 5 000 panimoa.

 Oluentuotanto työllistää Saksassa suoraan 26 800 henkeä, Belgiassa 4 500 ja Suomessa 2 000. Kaikkiaan tuotanto työllistää Euroopassa kaksi miljoonaa ihmistä.

 

Lähde: The Brewers of Europe

Korjaus 11. huhtikuuta: Belgiassa toimii 160, ei 194, panimoa.

"Aiomme tehdä joka vuosi 20 uutta olutreseptiä", Morvan kertoo esitellessään rakenteilla olevaa panimoaan Brysselin trendikkäällä ostoskadulla Antoine Dansaertilla.

Ranskalainen Morvan, 31, ja hänen belgialainen ystävänsä Olivier de Brauwere ovat Belgian uuden polven oluentuottajia, jotka ovat saaneet perinteiset oluenpanijat varpailleen.

Miehet aloittivat Beer Project Brussels -nimisen olutbisneksensä heinäkuussa 2013. Yrityksen idea perustuu "yhteistyöhön oluen rakastajien kanssa", kuten Morvan sitä kuvailee.

Käytännössä yhteistyö tarkoittaa tukeutumista asiakkaiden makuaistiin ja rahapussiin.

Asiakkaat ovat saaneet valita kaksikon kehittämistä resepteistä mieleisensä, jotka on sitten siirretty suurempaan tuotantoon. Yrityksen perustamiseen ja panimon rakentamiseen on käytetty joukkorahoitusta eli pyydetty asiakkailta 160 euron sijoituksia. Niitä vastaan he saavat kaljaa loppuelämäksi, kaksitoista pulloa olutta joka vuosi.

"Halusimme luoda jotain erilaista", Morvan sanoo.

Belgian perinteiset oluentuottajat ovat sitä mieltä, että Morvanin kaltaiset olutarkkitehdit uhkaavat maailmankuulua belgialaista olutta, sen mainetta ja oluenpanotaitoa. He eivät pane oluttaan itse, vaan tuotannon hoitaa ulkopuolinen panimo – Beer Projectin tapauksessa Andersin panimo Limburgissa.

"Belgialainen olut, joka on yksi jäljellä olevista kansallisaarteistamme, on suuressa vaarassa", varoitti viidentoista oluenpanijan allekirjoittama avoin kirje, jonka belgialainen Le Soir -lehti julkaisi viime vuonna.

Kirjeen olivat allekirjoittaneet muun muassa arvostettujen brysseliläisten panimoiden Brasserie Cantillonin ja Brasserie de la Sennen omistajat. Oluenpanijat vaativat lakia, joka kieltäisi panimo-sanan käytön yrityksen nimessä, jos yritys ei itse valmista oluttaan. Lisäksi he vaativat, että oluen etiketistä pitäisi aina käydä ilmi, missä olut on pantu.

Morvan pitää hyökkäystä masentavana. Hänen mielestään pienehköjen tuottajien ei pitäisi tuhlata aikaa kinasteluun.

"Suuret kansainväliset tuottajat hallitsevat yhä alaa, mikä tarkoittaa, että ihmiset juovat pääasiassa kuraa."

Ulkoistetussa panemisessa ei itse asiassa ole mitään uutta. Se on vain saanut vauhtia Beer Projectin kaltaisten, sosiaalista mediaa hyödyntävien uusien yrittäjien ansiosta. Samaa menetelmää on käytetty Suomessakin.

"En aio pyytää anteeksi sitä, että teen asioita uudella tavalla", Morvan sanoo.

"Belgiassa oluen ympärille on rakennettu mysteeri ja sen valmistus halutaan pitää salassa."

Belgia tunnetaan erityisesti oluesta ja suklaasta. Belgia on Euroopan kolmanneksi suurin oluen viejä, ja maassa on lähes kaksisataa panimoa.

Morvanin mielestä Belgian olutkenttä on kuitenkin jämähtänyt erinomaisuuteensa eikä ole pitkään aikaan kehittynyt.

"1970-luvulla oltiin vielä luovia, mutta sitten nukahdettiin."

Morvan kumppaneineen etsii vaikutteita maailmalta. Uutuusoluessa hyödynnetään kaupoissa myymättä jäänyttä leipää.

"Haluamme pitää yhden jalan uudessa maailmassa ja toisen Belgian valmistusperinteessä."

Itse asiassa yrityksen omaa uutta panimoa rakennetaan vanhan, sata vuotta sitten suljetun panimon tiloihin Brysselin keskustaan. Tavoitteena on valmistaa panimossa 2 000 pulloa päivässä. Suuremmat erät tehdään silti jatkossakin Limburgissa – vaikka se miten ärsyttäisi muita panimoita.

Juha Roininen
Belgialaisen Beer Project Brusselsin perustajiin kuuluva Sébastien Morvan järjestelee yrityksensä tuotteita liiketiloissa Brysselissä.
Belgialaisen Beer Project Brusselsin perustajiin kuuluva Sébastien Morvan järjestelee yrityksensä tuotteita liiketiloissa Brysselissä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat