Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Malta äänestää, saako muuttolintuja ampua

Ulkomaat
 
Darrin Zammit Lupi Reuters
Pikkupoika valmisteli banderollia Shout-järjestön pitämään mielenosoitukseen Maltan pääkaupungissa Vallettassa keskiviikkona.
Pikkupoika valmisteli banderollia Shout-järjestön pitämään mielenosoitukseen Maltan pääkaupungissa Vallettassa keskiviikkona. Kuva: Darrin Zammit Lupi Reuters

Maltalaiset päättävät lauantaina, kielletäänkö maassa lintujen kevätmetsästys. Arvostelijoiden mukaan metsästäjät ampuvat liikaa Afrikasta kesäksi Eurooppaan lentäviä muuttolintuja.

EU-direktiivi kieltää kevätmetsästyksen, mutta Malta on sallinut sen vuosittain lyhyeksi ajaksi. EU-tuomioistuin totesi jo vuonna 2009 maan syylliseksi lintujen metsästyksen sallimiseen ennen kuin ne ehtivät perille ja pääsevät lisääntymään.

Kyseessä on jo seitsemäs kansanäänestys aiheesta 145 vuoden aikana mutta ensimmäinen kansalaisaloitteesta syntynyt. Aloitteen allekirjoitti noin 44 000 ihmistä, 10 prosenttia äänestäjistä.

Metsästämistä vastustavan Spring Hunting Out (Shout) -järjestön edustaja Mark Sultana sanoo uutistoimisto AFP:lle, että kyse on erityisesti viiriäisistä ja turturikyyhkyistä. Niille on periaatteessa metsästyskiintiöt, mutta arvostelijoiden mukaan metsästäjät eivät välitä niistä.

Metsästäjien sanotaan ampuvan keväisin myös tervapääskyjä, haikaroita ja suohaukkoja. Siksi arvostelijat vaativat yleistä lintujen metsästyskieltoa. Hallitus peruutti metsästyskauden syyskuussa 2014, kun selvisi, että haikaroita oli ammuttu.

Metsästyksenkannattajien mukaan muissakin EU-maissa sallitaan direktiivipoikkeuksia eikä Maltalla ole syytä kieltää perinnettä. Syyskuun 2014 metsästyskielto sai metsästäjät kaduille mielenosoituksiin, AFP kertoo.

Maltan pääministeri Joseph Muscat ja oppositiojohtaja Simon Busuttil kertovat kannattavansa nykykäytäntöä. Mittausten mukaan metsästyksen kieltoa haluavat olisivat voitolla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat