Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

YK vaati taukoja Jemenin pommituksiin

Lähes tuhat jemeniläistä pakolaista saapui Somaliaan ja Djiboutiin

Ulkomaat
 
Muhammed Huwais AFP
Avustusjärjestöt pääsivät perjantaina toimittamaan humanitaarista apua Sanaahan ensi kertaa ilmaiskujen alkamisen jälkeen.
Avustusjärjestöt pääsivät perjantaina toimittamaan humanitaarista apua Sanaahan ensi kertaa ilmaiskujen alkamisen jälkeen. Kuva: Muhammed Huwais AFP

Saudi-Arabia kiihdytti perjantain vastaisena yönä ilmaiskujaan Adenin kaupungissa Etelä-Jemenissä.

Uutistoimisto AFP:n haastattelemien paikallisten asukkaiden ja viranomaisten mukaan pommitukset olivat kiivaimmat kahden viikon sotilasoperaation aikana.

YK vaati taisteluihin edes muutaman tunnin päivittäistä taukoa, jotta Jemeniin saataisiin vietyä humanitaarista apua.

YK:n humanitaarista apua Jemeniin koordinoiva Johannes Van Der Klaauw kuvaili AFP:lle taisteluiden polttopisteeseen joutuneen Adenin humanitaarista tilannetta lähes katastrofaaliseksi.

Jemenin toiseksi suurimmassa kaupungissa Adenissa on pula polttoaineesta, minkä vuoksi puhtaan veden jakelu voi pian katketa miljoonalta ihmiseltä.

Avustusjärjestöt saivat perjantaina toimitettua humanitaarista apua Jemenin pääkaupunkiin Sanaahan ensimmäistä kertaa ilmaiskujen alettua.

Kaksi Punaisen Ristin ja Unicefin lentokonetta vei Sanaahan lääke- ja ruokatarvikkeita. Aikaisemmin tällä viikolla Lääkärit ilman rajoja -järjestön laiva sai vietyä avustuslastin Adeniin.

Van Der Klaauwin mukaan apua ei ole saatu vietyä perille läheskään riittävästi. Hänen mukaansa Sanaan ilmatila pitäisi saada päivittäin edes muutamaksi tunniksi niin turvalliseksi, että avustuskuljetuksia voitaisiin toteuttaa.

Köyhän Jemenin humanitaarinen tilanne oli vaikea jo ennen taisteluiden kiihtymistä maaliskuussa. AFP:n mukaan 16 miljoonaa jemeniläistä oli humanitaarisen avun tarpeessa.

Nyt 100 000 jemeniläisen arvioidaan paenneen taisteluita maan sisällä. YK:n pakolaisjärjestö UNHCR kertoi, että yli 900 jemeniläistä pakolaista on saapunut Djiboutiin ja Somaliaan.

"Pakolaisten mukaan monet muutkin haluavat lähteä Jemenistä, mutta he eivät pysty, sillä polttoaineesta on pulaa ja venematkat ovat kalliita", kertoi UNHCR:n tiedottaja Adrian Edwards AFP:lle.

UNHCR valmistautuu ottamaan seuraavan puolen vuoden aikana vastaan Somaliaan 100 000 ja Djiboutiin 30 000 jemeniläistä pakolaista.

Maailman terveysjärjestö WHO on arvioinut ainakin 650 ihmisen kuolleen Jemenin taisteluissa.

Van Der Klaauwin mukaan uhrien määrä on todennäköisesti suurempi, sillä monet eivät ole kyenneet tuomaan kuolleita sairaaloihin vaan nämä on jouduttu hautaamaan saman tien.

Saudi-Arabian johtama arabimaiden liittouma on tehnyt Jemenissä ilmaiskuja huthikapinallisia vastaan kaksi viikkoa.

Kapinalliset ovat vallanneet Sanaan ja laajoja alueita Jemenistä. Saudi-Arabian tukema Jemenin presidentti Abd Rabbu Mansur Hadi joutui viime kuussa pakenemaan maasta huthien hyökkäystä.

Saudi-Arabia on syyttänyt pahinta kilpakumppaniaan Irania shiialaisten huthikapinallisten tukemisesta.

Saudi-Arabia pyysi myös Pakistania lähettämään sotalaivoja, lentokoneita ja joukkoja operaation tueksi. Pakistanin parlamentti päätti kuitenkin perjantaina pysytellä konfliktin ulkopuolella, kertoi Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat